Actualitate

Violența domestică, în creștere. Care este situația la Buzău

Casa ar trebui să fie zona care ne oferă confort și siguranță, dar pentru victimele violenței domestice aceasta s-a transformat în închisoare. Pandemia și perioada de izolare au sporit cazurile de violență, din cauza faptului că victimele au fost nevoite să-și petreacă întreaga zi sub același acoperiș cu agresorii, iar acest lucru se răsfrânge în cifre: numărul abuzurilor a crescut, la fel și cel al ordinelor de protecție. „În perioada pandemiei, victima și agresorul sunt izolați în casă, agresorul are posibilitatea să își supravegheze și să monitorizeze activitatea victimei și există posibilitatea ca victima să nu aibă cum să reclame”, a declarat comisar-șef Angela Chirvă­suță, de la Institutul de Prevenire din cadrul IGPR, pentru digi24.ro.

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) a publicat o statistică a perioadei cuprinsă între 18 mai 2020 și 9 octombrie 2021, iar cifrele indică un număr de 6.533 de apeluri la numărul destinat victimelor violenței domestice. Dintre acestea, doar 4.411 de apeluri au fost preluate, 1.170 fiind apeluri scurte, iar 952 nu au fost preluate, din cauza angajării într-o altă convorbire telefonică. 2.636 dintre apelurile preluate au fost legate de acte de violență domestică, 1.735 apeluri nu au fost de competența ANES, 23 au fost din domeniul traficului de persoane, 12 în domeniul egalității de șanse /gen, iar 6 în domeniul violenței sexuale. Cel mai adesea, victimele au fost cele ce au raportat violențele, dar și cei care au asistat la astfel de acte au luat atitudine sau alte persoane. Tipurile de violență raportate au fost dintre cele mai diverse –  verbală, fizică, psihologică, sexuală, socială sau cibernetică – iar, adesea, la un singur apel se raportează mai multe tipuri.

Anul 2020 a prezentat, de asemenea, valori crescute ale violenței domestice: 26.809 de loviri și alte violențe în familie. Dintre acestea, 22.864 de fapte au fost comise la domiciliu, 54 la sută în mediul rural, iar 46 la sută în cel urban. În 91 la sută dintre cazuri, agresorii au fost bărbați, iar în 80 la sută victimele au fost femei (21.095) și fete (698). Agresorii au fost, cel mai adesea, soții sau concubinii, dar și părinții, fii, fiicele sau alte rude până la gradul patru. Violența domestică este un fenomen care ia amplitudine de la an la an. Dacă în 2019 au fost emise 7.900 ordine de restricție, în 2020 numărul acestora a ajuns la 8.400.

Teoretic, legea protejează victimele, practic, nu prea

Dincolo de cifre și procente, sunt femei terorizate, care trăiesc cu teama de agresor și care au nevoie de protecție. Legea care îi obligă pe agresori să poarte brățări electronice a fost votată, dar sistemul are nevoie de câțiva ani pentru a fi implementat la nivel național. Primele dispozitive ar urma să devină funcționale în luna martie a anului viitor, dar numai în Capitală. „Brățara va fi montată pe piciorul sau pe brațul agresorului. Un dispozitiv similar, dar mai discret, va fi purtat de victimă, iar în momentul în care agresorul se apropie prea mult, poliția va primi o alertă. Distanța de siguranță va fi decisă de instanță în funcție de fiecare caz în parte. Agresorii vor putea fi monitorizați electronic doar în baza unei decizii judecătorești și dacă victima face plângere”, conform digi24.ro.

O realitate tristă, în condițiile în care multe dintre victime sunt mutilate sau chiar ucise înainte ca oamenii legii să ia măsuri pentru a le proteja. Hârtia emisă de autorități – ordinul de protecție – este inutil, în condițiile în care agresorii nu pot fi monitorizați pentru a se păstra distanța față de victime. Aproximativ 6.472 de ordine de protecție au fost emise în primele nouă luni de izolare din pandemie, iar 30 la sută dintre ele au fost încălcate.

Și în județul Buzău s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de violență domestică, astfel încât au fost emise cu 16 la sută mai multe ordine de protecție decât în anul dinainte de pandemie.

„În 2020, 72 de femei au fost omorâte de partenerii lor de viață. Au fost și cazuri în care victimele au fost ucise cu ordinele de protecție în buzunar”, conform aceleiași surse. De aici și reținerea multor femei de a-și reclama agresorii.

Nici cei din jur nu se implică în astfel de cazuri, considerând că nu îi privește situația, deși vorbim despre viața unui om. Chiar și victimele renunță la a se apăra, de teama reacției partenerului agresor. „Uneori femeile mor cu zile, sub urechile ciulite ale celor din apartamentul alăturat, care nu vor să intervină. Alteori, coșmarul bătăilor nu se oprește, fiindcă victimele se rușinează să meargă la poliție, fie pentru că le este frică de repercusiuni fizice sau chiar economice din partea partenerului, fie că atunci când ajung în fața unui polițist, acesta nu le ia întotdeauna în serios. Cel mai adesea, femeile abuzate rămân în capcana casei lor violente cu speranța că la un moment dat viața lor va redeveni normală”, conform dw.ro.

Agenția Națională pentru Egalitatea de șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333, pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau discriminare multiplă, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker