Politic

Cum sprijină liderul PNL Buzău tentativele de refacere a coaliției de dreapta: ,,USR minte!”

Partidul Național Libe­ral a reînceput miercuri negocierile pentru găsirea unei susțineri parlamentare pentru guvern, prima discuție programată fiind cea cu Uniunea Salvați România. După două ore de discuții, liderul USR, Dacian Cioloș, a precizat că au fost discuții ,,exploratorii” privind refacerea coaliției, comentând că el nu se mai ia după simțăminte și că așteaptă ,,ca PNL să discute și cu PSD și să ia o decizie până mâine (azi, n.r.) dimineață”.

,,Am discutat despre refacerea coaliției. Noi am spus că, dacă începem negocierile, trebuie să fie un mesaj clar de la PNL. Am convenit că, dacă începem negocierile pentru refacerea coaliției, data viitoare să participe și UDMR (…) Nu am discutat nume de premier, ci principiul ca el să fie de la PNL”, a confirmat Cioloș. ,,În acest stadiu, PNL nu are încă o propunere de premier”, a mai adăugat el. Întrebat dacă l-ar accepta pe Florin Cîțu, liderul USR a spus că este de notorietate poziția partidului său.

La rândul său, după întâlnirea cu Cioloș, preșe­­dintele PNL, Florin Cîțu, a declarat: ,,Am discutat de principiu, că premierul trebuie să fie de la PNL. Ne întâlnim și cu PSD astăzi (ieri, n.r.). Sunt șanse mari să se refacă Coaliția cu USR. Premierul este de la PNL, am vorbit despre acordul care să fie mult mai în detaliu”, a spus premierul demis.

În timp ce orientarea ambelor partide pare a fi, după cum reiese din declarațiile mai mult decât moderate ale liderilor naționali, de re­facere a coaliției de dreapta și evitarea formării unui guvern cu reprezentanți ai Partidului Social Democrat sau sprijinit de PSD, maidanezii politici din teritoriu continuă să arunce cu lături spre foștii aliați. Tocmai bine cât, în cazul în care PNL, USR și UDMR vor ajunge la un acord și vor obține sprijinul grupării dizidente din jurul lui Ludovic Orban, scandalul de la București să se mute în județe.

De exemplu, în orele premergătoare discuției Cîțu-Cioloș, președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, deputatul Gabriel Avrămescu, membru asumat al ,,echipei câștigătoare”, a postat pe pagina sa de Facebook un text mânios al cărui titlu spune tot: ,,USR MINTE!”. Pentru deliciu o reproducem în cele ce urmează, cu precizarea că sublinierile ne aparțin.

,,După ce a reușit să arunce o țară întreagă în criză politică (de parcă n-ar fi fost suficientă criza sanitară), USR împrăștie o informație falsă cum că PNL și celelalte partide politice ar fi respins procedura de urgență pentru votul în Camera Deputaților a Legii Certificatului Verde.

Adevărul: termenul de dezbatere aprobat de Biroul Permanent și de Comitetul Liderilor din Camera Deputaților este de urgență (exact ca în cazul ordonanțelor de urgență). Prin urmare cere­rea USR pentru dezbatere și adoptare în procedură de urgență, cu care defilează doar ca să-și camufleze minciuna, este fără obiect.

Mai spune FALS USR că PNL îngreunează votul Legii Certificatului Verde, în Parlament, pe motiv că a cerut dezbaterea în 6 comisii, prea multe după părerea USR.

Adevărul: sesizarea co­misiilor a fost realizată conform obiectului de reglementare al proiectului! În plus, toate comisiile sesizate au în atribuții, conform Re­gulamentului, obligația de a dezbate acest proiect!

Deci, proiectul de lege care se află în dezbatere în Parlament și care a fost INIȚIAT DE Partidul Național Liberal va fi votat conform procedurii și, sper eu, că va trece de votul deputaților și va intra în vigoare cât de curând.

Așadar, le reamintesc celor de la USR că atacul mincinos asupra adversarilor politici nu reprezintă soluția de a mai salva din procentele pierdute din cauza incompetenței de care au dat dovadă pe vremea în care au fost la guvernare! USR ar trebui să facă opoziție în beneficiul cetățenilor. Nu e cazul să amplifice criza sanitară, cu care ne confruntăm, pentru a-și justifica jocurile politice!”, a scris Avrămescu pe Facebook.

În mod clar, din acest text nu putem înțelege altceva decât că o nouă alianță cu USR i-ar cam muta nasul li­derului PNL Buzău. Și nu este de mirare, dat fiind pedigreeul politic al acestuia. O alianță cu social-democrații ar însemna, de fapt, întoarcerea la prima dragoste politică.

Mult mai reținut decât îl știm de obicei, liderul USR Buzău, Mihai Răzvan Moraru, a distribuit pe pa­gina sa de Facebook o postare a liberalului Ovi­diu Raețchi: ,,<Am putea să guvernăm cu USR. Sau cu PSD> e ca și cum ai spune: <Concertul va fi susținut de Pink Floyd. Sau de Dani Mocanu>”. O parabolă care nu mai necesită explicații. Numai că, o bună parte dintre buzoienii în mijlocul cărora liderul USR des­cinde din când în când crede că ,,Bancomatul” lui Dani Mocanu este o soluție mult mai bună decât ,,One Of These Days I’m Going To Cut You Into Little Pieces” al lui Pink Floyd.

Articole similare