miercuri, 20 ianuarie 2021

Încă un ales local buzoian „dovedit” de Agenția Națională de Integritate

Veste nu tocmai bună pentru fostul primar al comunei Calvini. După ce a pierdut alegerile locale în favoarea contracandidatului său de la PNL, din cauza căruia a dizolvat consiliul local, Nicolae Curelea a primit marți un răspuns nefavorabil de la Curtea de Apel Ploiești în procesul cu Agenția Națională de Integritate, care i-a respins contestația, ca neîntemeiată, la decizia de incompatibilitate. Decizia nu este definitivă și poate fi ­atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

În octombrie 2019, primarul comunei Calvini nu a reușit să convingă judecă­torii de la Curtea de Apel Ploiești că a participat la o ședință a Consiliului de Administrație a Școlii Gimnaziale ,,Dumitru Ionescu“ în calitate de invitat, ceea ce i-a și atras starea de incompatibilitate stabilită în 2017 de Agenția Națio­nală de Integritate. Judecă­torii din Prahova au admis recursul unității școlare la hotărârea pe fond de la Tribunalul Buzău prin care Nicolae Curelea a primit câștig de cauză.

,,Casează sentința recurată și în rejudecare, respinge acțiu­nea ca neîntemeiată. Definitivă”, se precizează în minuta sentinței de la Curtea de Apel Ploiești. Asta după ce instanța a decis că „reclamantul (n.r., primarul Nicolae Curelea) avea reprezen­tarea că participă la ședințele consiliului de administrație, prin activitatea desfășurată exprimându-și punctul de vedere în sensul manifestării de voință exprimată”. Mai exact, reprezentanții Școlii din Calvini au depus în faza de apel o adresă prin care s-a solicitat primăriei să numească doi reprezentanți în Consiliul de administrație și care este semnată chiar de către Curelea. De altfel, toate înscrisurile Convocării pe care avocatul unității școlare le-a depus la dosar sunt semnate la rubrica ,,membru’’ și de către primar.

Curtea de Apel Ploiești a stabilit în această săptămână că fostul primar, de-acum, al comunei Calvini nu ar avea dreptate, iar decizia de incompatibiltate rămâne așa cum a stabilit Agenția Națională de Integritate în cazul său.

ANI a anunțat, în luna iulie 2017, că, în perioada 27 iulie 2012-4 septembrie 2013, Nicolae Curelea, primarul comunei Calvini, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale „Dumitru I. Ionescu“ Calvini.

Acesta ar fi încălcat astfel prevederile art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ,,funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu (…) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice (…)“, după cum se preciza în comunicatul Agenției Naționale de Integritate.

Curelea a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Ploiești, iar la al doilea termen, procesul a fost suspendat după ce primarul comunei Calvini a chemat în judecată Școala Gimnazială ,,Dumitru Ionescu“ pentru anularea unui proces-verbal al Consiliului de Administrație al unității de învățământ din data de 16.10.2012. În luna februarie 2019, un complet al Tribunalului Buzău i-a admis cererea și a anulat în parte procesul verbal încheiat la data de 16.10.2012 în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale „Dumitru I. Ionescu“ Calvini. Instanța a dispus anularea punctului 1 din procesul verbal al ședinței CA al unității școlare unde apăreau numele și prenumele primarului.

,,Eu am participat doar ca invitat la ședințe. În schimb, în procesul verbal apare numele și prenumele meu, dar fără semnătura mea, în calitate de membru. Mie nu mi-a adus nimeni la cunoștință vreodată calitatea de membru”, declara pentru OPINIA primarul comunei Calvini, Nicolae Curelea. Acesta spune că decizia ANI este rezultatul ,,uneltirilor” dușmanilor săi politici care l-au vrut dus din Primărie.

În octombrie 2019, un complet al Curții de Apel Ploiești a admis recursul unității școlare. ,,Casează sentința recurată și în rejudecare, respinge acțiunea ca neîntemeiată. Definitivă”, se precizează în hotărârea instanței.

loading...
error: Content is protected !!