sâmbătă, 24 octombrie 2020

În ce stadiu se află proiectul penitenciarului de la Unguriu

S-a mai făcut un pas spre construirea unei noi unități de detenție la Unguriu. Obiectivul de investiții se află în faza de aprobare a indicatorilor tehnico-economici.

Noul penitenciar va fi situat pe locul unor foste unități militare din localitatea Unguriu, județul Buzău, și va avea 900 de locuri de cazare.

În 2013, aleșii locali au solicitat Ministerului Apărării să aprobe transferul fostelor unități militare U.M. 01635, U.M. 01661 și U.M. 01698 în administrarea Primăriei Unguriu și transformarea fostelor depozite chimice ale Armatei în ­penitenciar.

În anul 2017, Consiliul Local Unguriu a propus transformarea respectivelor unități miltare în penitenciar.

„În prezent, obiectivul de investiții P48 Unguriu se află în faza de aprobare a indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre a Guvernului României. După această etapă urmează realizarea proiectului tehnic și apoi demararea contractului de execuție a lucrărilor”, se arată într-un document semnat de comisar șef de poliție penitenciară Iuliana Giurgea, directorul Penitenciarului Focșani, în urma unei solicitări trimise de reporterii Monitorului de Vrancea.

Transferul fostelor unități militare de la Unguriu din administrarea Ministerului Justiției, la Administrația Națională a Penitenciarelor, în admi­nistrarea Penitenciarului Focșani, a fost aprobat prin hotărârea nr. 562 din 24 iulie 2018, de Viorica Dăncilă, prim-ministrul României la acea vreme. Penitenciarul de la Unguriu nu va fi însă singura nouă unitate de detenție din România. Proiectul vizează și înființarea unui penitenciar în Berceni.

„Finanțarea obiectivului de investiții se face din fondurile alocate din împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, asigurate conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria pu­blică, aprobată cu ­modi­ficări și completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările ulterioare și din fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Justiției, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, precum și din alte surse legal constituite.

Împrumutul se va derula, conform proiectului aprobat de către Guvernul României, la data de 05 Decembrie 2017, prin Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanțării infrastructurii ­fi­zice a sistemului penitenciar român, printr-un proiect finanțat din fonduri externe rambursabile, prin care  se propune conceptul de proiect național – Investiții în infrastructura penitenciarelor – pentru realizarea a 1.900 locuri noi de cazare prin construirea și înființarea a două noi penitenciare (Penitenciarul Berceni și Penitenciarul Unguriu)?”, se mai arată în răspunsul reprezentanților Penitenciarului Focșani pentru monitoruldevrancea.ro.

Penitenciarul de la Unguriu va avea o capacitate de 900 locuri de cazare, dintre care 100 locuri în regim deschis și 800 de locuri în regim semideschis. „Noul penitenciar va fi populat cu persoane private de libertate custodiate, în prezent, de Penitenciarul Focșani, care au domiciliul în județul Buzău, precum și cu persoane private de libertate ce execută pedeapsa în regim semideschis și deschis aflate în alte penitenciare din sistem. Personalul necesar funcționării penitenciarului, conform memoriului tehnic din studiul de fezabilitate, este de aproximativ 550 din care aproximativ 160 persoane își vor desfășura activitatea în spațiile administrative?”, potrivit aceleiași surse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!