Actualitate

În vreme de coronavirus, o buzoiancă este exemplu de solidaritate cu bătrânii singuri

În timp ce majoritatea dintre noi am ajuns să ne îngrozim în aceste zile când cineva strănută lângă noi, există şi persoane care nu au uitat să fie oameni. O buzoiancă a luat iniţiativa de a-i ajuta pe bă­trâni, la fel ca alţi mulţi tineri care au decis ca, în plină pandemie de coronavirus, să-i ajute pe vecinii vârstnici, care nu mai au pe nimeni, oameni pe care femeia nu-i cunoaşte, dar le sare în ajutor pentru că nu au pe nimeni altcineva pe care să se bazeze. Ea s-a oferit să le facă cum­părăturile pentru ca aceş­tia să nu fie expuşi coronavirusului.

Simona Ichim este stabilită în Bucureşti şi, la fel ca mulţi oameni cu suflet, face parte din ceea ce numim iniţiativa “Buneii noştri”.

Tinerii, solidari cu bătrânii

Statisticile indică faptul că, în ţările afectate, cei mai mulţi care şi-au pierdut viaţa în urma bolii pulmonare cauzate de coro­navirus au fost bă­trâ­-nii; prin urmare, ei sunt deosebit de periclitaţi în contextul epidemiei.

Aşadar, în următoarele săptamăni şi luni, trebuie protejaţi mai ales bătrânii, în special cei care suferă şi de alte boli. Ei ar trebui să evite adunările mari, chiar şi întrunirile unei asociaţii din care fac parte. În acest context, cel mai bine ar fi ca rudele mai tinere să-i ajute pe bătrâni la cumpărături, pentru ca aceştia să evite supermarketurile aglomerate. Pentru cei care nu mai au pe nimeni la care să poată apela, s-a ivit, zilele acestea, o iniţiativă pe reţelele de socializare prin care tinerii, studenţi, rezidenţi, şi nu numai, s-au arătat solidari în această perioadă cu vecinii lor în vârstă.

Voluntariat pe cont propriu al unei buzoience care locuieşte acum în Capitală

Astfel, unii tineri au format grupuri de ini­ţiativă în care au mobilizat toţi prietenii, alţii au luat această misiune de a veni în sprijinul bătrânilor pe cont propriu, venind \n sprijinul celor care nu pot să îşi procure singuri alimentele. În această perioadă printre ei, şi şi Simona Ichim, o buzoiancă cu suflet mare, care în prezent locuieşte în Bucureşti. Simona, de vreo trei ani, îşi rupe din timpul propriu şi din venituri pentru a sări în ajutorul bă­trânilor şi copiilor aflaţi în dificultate. Acum nu face altceva decât să continue să ajute şi prin urmare a preluat mesajul prin care îşi anunţă inten­ţia de a ajuta vecinii vârstnici şi la afişat astfel încât să poată fi contactată de cei care au nevoie. Ne-a spus simplu, şi firesc, că numărul său de telefon îl cunosc mulţi bătrâni din cartierul în care locuieşte şi că aceştia i-au solicitat de multe ori sprijinul şi nu a ezitat niciodată să le vină în ajutor. Cu atât mai mult în această situaţie îi va sprijini. A postat afişul pentru ca toţi cei care au nevoie să o sune nu numai cei pe care i-a ajutat până în prezent. De ajutorul ei beneficiază şi două familii de buzoieni cu mulţi copii.

„Am preluat doar formularul de pe reţele de socializare. Eu nu fac parte din nicio organizaţie. Locuiesc într-un cartier cu foarte  mulţi bătrâni şi  ei au bază pe mine. Eu sunt implicată în mai multe acte umanitare. Ajut şi bătrânii, dar şi copiii. Foarte multe donaţii de hăinuţe le redirecţioneaz copiilor defavorizaţi. Am două familii la Buzău pe care le ajut chiar cu bani”, a spus Simona.

Un îndemn pentru toţi studenţii

Pe reţelele de socia­lizare iniţiativa “Bunicii Noştri” capătă amploare. Ea s-a extins deja în mai multe localităţi din ţară, unde tinerii cu suflet mare preiau listele de cumpă­rături, achiziţio­nează produsele şi le duc apoi la uşile celor în vârstă, care trebuie să suporte doar costul produselor. Acestei mişcări i i se alătură deja tot mai mulţi oameni dispuşi să ajute cu costurile carburantului sau cu o parte din costul alimentelor. O astfel de tânără este şi Diandra Ioana Tănasă, doctorandă a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, din Cadrul UniversităţiiBabeş-Bolay, Cluj Napoca a declarat Mediafax că este nevoie de solidaritate.

„Pentru că ar trebui să fim solidari în aceasta perioadă, eu cu Matei Tudor vrem sa ajutam cât putem vecinii noştri din scară. Ar trebui să lăsăm egoismul deoparte şi să ne gândim şi la semenii noştri”, este mesajul acesteia, care mai spune: ”Locuim cu chirie în cartierul Mănăştur şi am pus un afiş la intrarea în scară prin care le-am spus vecinilor în vârstă că pot apela la noi pentru a le cumpăra alimente şi me­dicamente, iar ei să nu iasă din casă să se expună infecţiei cu coronavirus. Ar trebui să lăsăm egoismul deoparte şi să ne gândim şi la semenii noştri, iar în această perioadă este nevoie la solidaritate. Noi avem acum şi mai mult timp, cursurile la facultate fiind suspendate, iar tinerii sunt mai puţin predispuşi la in­fecţia cu coronavirus”, a spus Tă­nasă, citată de Mediafax. Ea vorbeşte din experienţa de voluntar pe care a căpătat-o în cadrul unei asociaţii. Acelaşi gest l-au făcut şi alţi studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai care au anunţat vecinii în vârstă din blocul în care locuiesc că le cumpără alimente şi me­dicamente astfel încât ei să nu mai fie nevoiţi să iasă din casă în această perioadă.

 Scrisoare de la „Fundaţia Re­gală Margareta a Româ­niei”

Tot pe reţelele de socializare a apărut un formular, sub forma unei scrisori adresate buneilor, lansat de „Fundaţia Re­gală Margareta a Româ­niei”, în care se arată disponibilitatea tinerilor de a rezolva problemele vecinilor mai în vârstă. „Drag vecin în vârstă, pentru a vă proteja de coronavirus, îmi ofer ajutorul. Pot merge la cumpărături sau la farmacie, dacă aveţi nevoie de ceva, ori vă pot ghida să plătiţi o factură de la distanţă, dacă este urgent. Mă găsiţi la apartament… sau la telefon… M-aş bucura să vă fiu de ajutor! Vecinul dumneavoas­tră,…”, se ara­tă în scri­soarea adre­sată veci­nilor în vârstă care nu mai pot ieşi din casă pentru cumpărături, sau care nu vor să se expună în contextul epidemiei de coronavirus având în vedere vulnerabilitatea dată de vârstă. „În anumite momente realizăm că solidaritatea umană contează infinit mai mult decât diferenţele dintre oameni. Persoanele în vârstă au un risc mai mare să se îmbolnăvească, de aceea le putem veni în ajutor cu gesturi simple de umanitate. Astăzi nu vă apelăm pentru a deveni voluntar, nici pentru a trimite un SMS sau a completa formularul 230. Ci doar vă rugăm să afişaţi acest anunţ la intrarea în bloc, manifestând solidaritate faţă de vârstnicii care nu mai au pe nimeni. În loc de panică şi frică, aduceţi umanitatea în sufletul lor prin acest simplu gest”, se arată pe aceeaşi pagină, un îndemn pentru toţi cei cu inimă mare care doresc să se alăture acestei iniţiative.

Solidaritatea nu are vârstă. Solidaritatea între generaţii este o partajare a avantajelor şi poverilor dintre generaţii. Unii tineri au înţeles că este momentul să vină în sprijinul persoanelor vârsnice pe care le cunosc, care le sunt vecini de bloc, de apartament şi care acum, în situaţie de criză, nu se mai pot descurca, nu pot face faţă, sunt expuşi pericolelor.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker