Economic

În aprilie, peste 300 de disponibilizări anunțate la Buzău

• Situație incertă pentru circa 6.500 de angajați

Criza coronavirus dă o lovitură puternică economiei buzoiene. Statul acasă înseamnă limitarea circulației persoanelor, dar,  printre altele, și o pauză în producție, o pauză în lanțurile de distribuție și aprovizionare, dar și limitarea circulației mărfurilor. În tot acest timp, oamenii care stau acasă așteaptă salarii, plăți, care, în condițiile de mai sus, sunt sub semnul întrebării pentru multe dintre firme. În acest context, două firme de confecții cu activitate în Buzău fac primele concedieri colective începând cu luna aprilie. Una dintre ele va concedia 285 de angajați, cealaltă 36. Concedieri au anunțat la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și patru angajatori HoReCa, un domeniu care până mai ieri avea „cea mai mare sete de angajați”. Vor fi concedieri 100% cu 75% din salariu, adică este vorba de disponibilizări în baza Ordonanței de urgență nr. 30/2020, pentru că au fost unități închise prin ordin al autorității publice centrale, ceea ce înseamnă că în cazul întreruperii temporare a activității, indemnizația de care beneficiază salariații va fi suportată din bugetul asigu­rărilor pentru șomaj. Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază ­cores­punzător locului de muncă ocupat, plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigu­rărilor sociale de stat pe anul 2020.

Call-center la AJOFM pentru angajatori și angajați

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău se află în permanență în contact cu buzoienii, fie că este vorba despre angajatori, fie că este vorba despre salariații, pentru a le oferi toate informațiile de care au nevoie. În acest sens, AJOFM a organizat un call-center intern și a stabilit două numere de apel la care angajatorii interesați pot suna pentru a obține informații cu privire la modalitățile de acordare a șomajului tehnic.

„Având în vedere numărul mare de apeluri, pentru a putea fi oferite informații într-un timp cât mai scurt și cât mai multor persoane, sunt înființate numere de telefon dedicate acestui subiect. Acestea sunt 0238.720.229 și 0238.713.216”, este anunțul de pe site-ul instituției.

Această măsură s-a dove­dit eficientă având în vedere că, zilnic, instituția buzoiană de ocupare primește între 1.000 și 1.200 de apeluri. „Zilnic, avem peste 1.000 de apeluri pe call-center. Suntem sunați de angajatori, dar și de părinții care stau în această perioadă acasă cu copiii”, spune directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

„Am discutat cu 1.851 angajatori”

Părinților copii sub 12 ani, sau 18 ani, în cazul copiilor cu dizabilități, li s-a oferit posibilitatea legală ca în această perioadă să stea acasă. Potrivit actului normativ, părinții care stau acasă cu copiii, în aceste situații, vor primi 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Deoarece acesta este 5.429 lei, părinții care stau acasă cu elevii în criza de coronavirus pot primi lunar ma­xim 4.071 de lei. Mai toți părinții aflați în această situație au sunat  zilele acestea la AJOFM să obțină informații, având în vedere că situația de criză se prelungește și că mii de angajatori sunt în punctul de a face disponibilizări, fie că este vorba de disponibilizări colective, fie că este vorba doar de șomaj tehnic, această din urmă variantă având susținere din partea statului.

În ultimele zile și  reprezentanții AJOFM au luat legătura cu angajatorii pentru a vedea care este situația de ansamblu la nivelul economiei buzoiene și pentru a se putea realiza posibile strategii de remediere într-o perioadă imediat următoare încetării restricțiilor impuse în regim de urgență ca urmare a epidemiei de coronavirus. „Am contactat firmele din județul Buzău. Am discutat la început cu firmele cu numărul cel mai mare de angajați. Apoi am discutat cu firmele până am ajuns la cele cu cel mai mic număr de angajați, adică între 3 și cinci angajați. Au fost contactați 1.851 de angajatori care au spus că este posibil să reducă activitatea ori să concedieze personalul”,  mai spune directorul AJOFM Buzău.

Platforma industrială se menține pe poziții

„Pentru perioada urmă­toare, având în vedere că do­cumentația care este stipulată în Ordonanța 30 – acel șomaj tehnic -, va fi depusă începând cu data de 1 aprilie, pentru cele aproximativ 1.600 de persoane se întrevăd mai multe posibilități: vor avea contracte de muncă restrânse, suspendate sau angajatorii vor face concedieri pe Legea 76, a șomajului”, a precizat directorul AJOFM. Din fericire, vestea bună vine dinspre platforma industrială. Aici, marii angajatori nu se dau bătuți. Din discuțiile purtate de conducerea AJOFM cu ei rezultă că nu vor să înceteze activitatea.  „Deocamdată nu vrem să încetăm activitatea. Nu concediem pentru că avem come­nzi. În continuare vom lucra cât avem comenzi”, au spus aceștia conducerii AJOFM.

Un comentariu

  1. firmele de confectii nu se simteau bine de ceva vreme,invatate cu facilitati fiscale si cistiguri nemasurate in detrimentul angajatilor platiti cu salarii de mizerie,se orienteaza catre tari unde pot jongla cu legislatia,cam despre asta-i vorba …

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker