Actualitate

Cum ar putea procurorii să rezolve problema unei numiri controversate la conducerea Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca

Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a ­deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, ca urmare a unei sesizări formulată de Sindicatul Sanitas din cadrul Spitalului de Psihiatrie Săpoca cu privire la nerespectarea măsurilor de combatere a coronavirusului de către conducerea unității medicale. „Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău a fost înregistrat, la data de 26.03.2020, un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 Cod penal, ca urmare a sesizării formulate de Sindicatul Sanitas Săpoca cu privire la existența unui cadru organizatoric defectuos ce nu ar corespunde măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, cu ocazia desfășurării ședinței Consiliului de Administrație al Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, din data de 25.03.2020”, se mențio­nează într-un comunicat al Parchetului General. Procu­rorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău au dispus „administrarea cu celeritate a probelor necesare lămuririi tuturor aspectelor”, arată sursa citată.

Potrivit reprezentan­ților SANITAS, noul ­ma­nager interimar a organizat în aceeași incintă două ședințe cu aproape 30 de participanți, într-un interval scurt de timp.

Sindicatul Sanitas acuză că managerul interimar al spitalului, ,,contrar preve­derilor legale, a convocat în data de 25 martie 2020, la ora 10.00, membrii Consi­liului de administrație al spitalului, ședință de o oră la care au fost prezente opt persoane”. (…) ,,Imediat după această ședință, în aceeași zi și în aceeași sală, managera spitalului a chemat tot personalul T.E.S.A (21 de persoane) pentru a discuta diverse probleme administrative, care nu aveau un caracter urgent”, se arată în plângerea făcută de membrii de sindicat.  Sindicatul Sa­nitas Săpoca și personalul T.E.S.A consideră că nu au fost luate de către managerul spitalului măsuri reale de prevenție pentru infectare cu COVID-19 la aceste întâlniri, ,,existând un cadru organizatoric defectuos, care nu corespunde măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase”. (…) Considerăm că prin faptele managerului interimar al spitalului au fost puse în pericol viața și integritatea salariaților, în contextul COVID-19”, se arată în plângerea însoțită de un tabel cu semnăturile membrilor T.E.S.A. prezenți la ședință.

Astfel că în plină pandemie de coronavirus, Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca este un butoi de pulbere. Însă, ceea ce se întâmplă acolo pare mai degrabă o încercare de rezolvare, cu ajutorul procurorilor, a unor vendete personale. Două numiri controversate s-au făcut pentru șefia unității medicale în decurs de două zile, care au atras nemulțu­mirea angajaților.

Pe 19 martie, fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, l-a numit manager interimar pe fostul procuror DNA Emi­lian Eva.

Condamnat la 2 ani și 11 luni de închisoare, cu suspendare, pentru fapte de corupție, Eva a fost considerat de Victor Costache drept persoana potrivită să conducă Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Dosarul penal care îl vizează pe Eva nu este soluționat definitiv, deoarece judecata este suspendată de mai bine de doi ani, întrucât se așteaptă o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Însă, instanța de fond i-a interzis fostului procuror să ocupe funcții publice pe o durată de doi ani, iar această numire nu ar fi trebuit să aibă loc cel puțin din punct de vedere moral. După ce numirea făcută de Costache a explodat în presă, ­Emi­lian Eva a fost anunțat că a rămas din nou fără serviciu la stat.

În locul lui a fost numită șefă la Săpoca a fost numită Cristina Păun, partenera de viață a fostului director Dumitru Popescu. Aceasta a fost concediată de două ori de la Spitalul Săpoca: odată după controlul Curții de Conturi și a doua oară, disciplinar.

Numirea lui Eva la conducerea spitalului de psihiatrie a fost decisă, prin ordin de ministru, pe 19 martie, după ce, în prealabil, Victor Costache a demis-o pe Viorica Mihălașcu din funcția de manager. Angajații unității medicale, unde, în anul 2019, o persoană aflată în sevraj a ucis mai mulți pacienți internați, au primit înștiințarea că noul lor șef este fostul procuror DNA Emilian Eva.

Statutul de director de spital al acestuia a funcționat 24 de ore, până vineri, pe 20 martie, când a primit de la minister un fax prin care a fost anunțat că ordinul de numire a fost revocat. La momentul „ungerii” la șefia Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Emilian Eva, procuror suspendat din profesie, primise o condamnare, la Curtea de Apel București, de 2 ani și 11 luni de pușcărie, cu suspendare, pentru luare de mită și acte de comerț incompatibile cu funcția. Hotărârea judecătorească datează din data de 17 octombrie 2017, ea nefiind, nici la acest moment, definitivă. Asta, deoarece Eva a invocat aplicarea dreptului european în dosarul său, fiind sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Până în prezent, CJUE nu a răspuns la întrebările cu care a fost sesizată, iar Instanța Supremă a suspendat judecarea apelului, până la pronunțarea instanței europene. Însă numirea de către Victor Costache a lui Emilian Eva la conducerea spitalului de stat este una cu atât mai controversată, cu cât, odată cu condamnarea la închisoare cu suspendare, instanța de fond i-a mai aplicat acestuia și o serie de pedepse complementare și accesorii, care se referă, printre altele, la interzicerea dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Magistrații l-au condamnat, în 2017, pe fostul procuror Emilian Eva la 2 ani și 8 luni de închisoare și 2 ani interzicerea drepturilor cu titlu de pedeapsă complementară pentru infracțiunea de luare de mită, dar și la 9 luni închisoare pentru „săvârșirea infracțiunii de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”. De asemenea, i-a fost aplicată o amendă în valoare de 12.000 de lei pentru infracțiunea de fals în declarații.

Ministrul Sănătății l-a numit director la un spital de stat pe un condamnat căruia i-a fost restricționat dreptul de a ocupa funcție de conducere la stat

După demiterea lui Eva a fost numită la șefia unității medicale Cristina Păun, partenera de viață a fostului director Dumitru Popescu, pensionat anticipat în 2017, după ce Ministerul Sănătății a dispus înlocuirea sa de la șefia Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, după 30 de ani în care a ocupat funcții de conducere.

Cristina Păun a lucrat ani buni la Spitalul Săpoca, ocupându-se de controlul financiar preventiv în perioada în care Dumitru Popescu era director. Angajații de la Săpoca nu vor să o accepte sub nicio formă pe noua directoare, despre care spun că „are o atitudine sfidătoare” și că întreține o stare conflictuală. Angajații au amenințat că își vor da demisia în bloc și i-au trimis o scrisoare ministrului Sănătății, în care îi cer acestuia să o revoce pe Cristina Păun.

„Domnule Ministru,

Ma numesc Spoiala Mariana, sunt lider de sindicat al sindicatului Spitalului de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca si va scriu in numele tuturor salariatilor spitalului. Astazi am luat la cunostinta de Ordinul MS nr. 271/20.03.2020 prin care a fost numita ca manager interimar Paun Cristina.

Probabil , numirea acesteia s-a facut in necunostinta de cauza intrucat susnumita a fost concediata de doua ori, respectiv:

– in luna august 2017 , a fost cercetata disciplinar si i s-a desfacut contractul de munca , intrucat a fost una dintre persoanele responsabile de producerea prejudiciului in suma de 23 miliarde rol, constatat de Curtea de Conturi Buzau. In luna decembrie 2018 aceasta a fost reancadrata, nu pentru ca ar fi fost nevinovata, ci pentru ca instanta a constatat ca a fost sanctionata pentru fapte mai vechi de 6 luni, netinandu-se seama de data la care aceste fapte au fost constatate de Curtea de Conturi

– in luna martie 2019, Paun Cristina a fost concediata din nou , intrucat , de la data reancadrarii ( decembrie 2018) si pana in luna martie 2019 a refuzat sa exercite atributiile din fisa postului . Practic, s-a prezentat la serviciu , a incasat salarii in cuantum de 28.000 lei, fara a exercita sarcinile de serviciu. Impotriva deciziei de concediere, Paun Cristina a formulat contestatie la Tribunalul Buzau , contestatie care i-a fost respinsa ca nefondata. In prezent, pe rolul Curtii de Apel Ploiesti se afla apelul declarat de Paun Cristina, avand termen de judecata pe 28 aprilie 2020

In sustinerea celor precizate mai sus , va rugam sa solicitati Corpului de Control al ministerului pe care il conduceti Raportul de control intocmit cu ocazia controlului efectuat in spitalul nostru, in luna iulie 2017, raport in care sunt retinute numeroase abateri de la legislatia economico – financiara si un prejudiciu in valoare de 57 de miliarde rol. Mai mult decat atat, data fiind gravitatea abaterilor si valoarea mare a prejudiciului, Corpul de Control a inaintat raportul catre Parchetul de pe langa I.C.C.J. , unde se afla in prezent un dosar penal in cercetare.

Totodata va facem cunoscut, ca in luna august 2017 conducerea spitalului a inaintat plangere penala la D.N.A. – Serviciul teritorial Ploiesti, pentru faptele retinute de Curtea de Conturi Buzau in sarcina fostului manager – Popescu Dumitru ( concubinul d-nei Paun Cristina ), a numitei Paun Cristina si a fostei sefe de la Biroul Achizitii publice. In cadrul acestui dosar s-a inceput urmarirea penala „in rem” pentru abuz in serviciu.

In completarea celor de mai sus, dorim sa precizam ca d-na Paun Cristina a avut intotdeauna o atitudine sfidatoare, a creat stari conflictuale, folosindu-se de faptul ca era concubina managerului unitatii, atitudine pe care o va mentine cu siguranta in spital prin noua functie in care ati numit-o.

Fata de cele precizate mai sus, consideram ca sunt suficiente argumente pentru revocarea numitei Paun Cristina din functia de manager interimar al Spitalului Sapoca si numirea d-nei dr. Viorica Mihalascu in functia de manager interimar. In cazul in care considerati ca numirea d-nei dr. Viorica Mihalascu nu mai este posibila, va rugam sa numiti unul dintre membrii Comitetului director, respectiv dr. Ungureanu Alina Violeta, director medical sau d-nul Vlad Laurentiu Nicolae, director financiar, oameni integri, corecti, fata de care salariatii spitalului au un respect deosebit. Referinte pentru cei nominalizati de noi va pot oferi membrii Consiliului de administratie al SPMS Sapoca.

Chiar daca Paun Cristina nu este condamnata penal in prezent, consideram ca trebuie sa tineti cont de motto-ul dumneavoastra ”FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE”.

In speranta ca demersul nostru nu va ramane fara rezultat, va asiguram Domnule Ministru de intreaga noastra consideratie!

Colectivul S.P.M.S. Sapoca”

Medicul Viorica Mihalașcu, fostul manager interinar, și economista Cristina Păun, fost sef Serviciu financiar-contabilitate al unității medicale, până în 2017, au concurat în 2018 pentru funcția de manager al spitalului, concursul fiind câștigat de prima.

Cristina Păun este economist, absolvent al ASE București și a lucrat în cadrul Spitalului Săpoca din 1987 pînă în 2017. În perioada 1987-1991 a fost lucrător comercial în cadrul unității medicale, după care, în urma absolvirii facultății, a ocupat postul de contabil în cadrul aceleiași instituții. În perioada 1998-2003 a ocupat funcția de șef Birou financiar-contabilitate, după care a fost promovată în funcția de șef Serviciu financiar-contabilitate, pe care a ocupat-o până în august 2017. La momentul respectiv, în urma unei evaluări profesionale, și-a încetat raporturile de activitate cu spitalul pe motive disciplinare. A contestat însă decizia în Contencios-administrativ, și a câștigat procesul fiind reîncadrată pe funcție. În 2019 a fost din nou sancționată disciplinar și concediată, încă procesul va fi soluționat la Curtea de Apel Ploiești.

2 Comentarii

  1. Pentru următorii domni legendați: Ion, Cucuveaua+Neagra etc… sfat: dacă vrei să pari mai mulți, schimbă naibii și stilul, expresiile și mai ales ideile. Ești în buclă, te repeți și din păcate ai rămas la aceeași inamici de stânga…. Ești vreun pensionar de lux??? Te rog, fă ceva în privința asta, pentru că ai devenit penibil! După croiala minții tale, depinde de patologie, ai fi fost bun de șef de lagăr sau de secretar cu propaganda; în funcție de dispoziția pe care o ai pe moment. Sănătate! Multă sănătate! Ai nevoie….

  2. bataie pe cascaval,mihalascu numita de psd incearca revenirea pe un loc caldut si bine platit cu ajutorul sindicatului
    pe toti nu-i intereseaza pacientul,ca in toate spitalele romanesti,a se vedea cit reprezinta salariile personalului si ce mai ramine pt functionare

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker