Actualitate

Numărul carantinaților și al persoanelor amendate pentru nejustificarea prezenței pe stradă, în creștere

206 persoane se află în carantină iar 4534 persoane sunt izolate la domiciliu, în județul Buzău, la data de 30 martie, potrivit informării Instituției Prefectului. Autoritățile menționează că starea de sănătate a persoanelor aflate în carantină sau în izolare este bună și nu prezintă simptome specifice coronavirusului.

În ultimele 24 de ore, pe raza judeţului Buzău au fost angrenaţi în activităţi specifice peste 100 de jandarmi,  289 de  polițiști, 124 de  polițiști  locali și  48 de lucrători din cadrul MApN.

Pe întreg teritoriul județului Buzău au acționat peste 100 jandarmi buzoieni alături de colegi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Ploiești pentru asigurarea respectării măsurilor instituite în contextul stării de urgență, dar și pentru îndeplinirea atribuțiilor ce revin structurii prin Lega 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei   Române. Au   fost   asigurate   atât   transporturile   care   doar   au   tranzitat judetul Buzău, precum și cele cu persoane duse către centrele de carantină instituite la nivel județean. Jandarmii au fost angrenați în misiuni atât independent, cât și în sistem integrat, pentru verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu și a prevederilor ordonanțelor militare, fiind aplicate 26 de sancțiuni în valoare de 24.800 lei.

Totodată,   structurile   IPJ   Buzău,   împreună   cu   polițiștii   locali,   au continuat activitățile de control la persoanele aflate în izolare la domiciliu, ocazie cu care au fost verificate   1453   de   persoane.   Cu   această   ocazie,   au   fost   aplicate   3   sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea izolării la domiciliu, în valoare totală de 15.000 de   lei.   De   asemenea,   au   fost   aplicate   345   de   sancțiuni contravenționale privind nerespectarea prevederilor din OM nr. 2/2020 și din OM nr. 3/2020, în valoare totală de aproximativ 474.000 de lei.

Ordonanța militară nr. 4/29.03.2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 257/29.03.2020 și prevede sancțiuni mult mai dure pentru cei care încalcă restricțiile de circulație   și   celelalte   restricții   impuse   de   ordonanțele anterioare, dar  și față de cei care nu respectă  regimul izolării  sau  al  carantinării.

Amenda minimă pentru cetățenii care nu pot justifica prezența pe stradă devine 2.000 de lei, iar cea maximă este de 20.000 de lei, iar pentru persoane juridice nivelul maxim al amenzii este de 70.000 de lei.

Zilnic, echipaje mixte alcătuite din jandarmi, polițiști, poliţişti locali şi militari

depistează persoane care  nu  respectă regimul izolării  la domiciliu. Acestea vor fi

sancționate  contravențional   conform   prevederilor   OUG   nr.1/1999   privind   regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantină, suportând cheltuielile aferente.

Persoanele trecute de 65 de ani pot ieși din casă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele   oncologice   planificate,   dializă   etc.   folosind   mijloacele   proprii   de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

Operatorii   economici   care   comercializează   alimente   și   produse   de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00- 13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârsă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker