Opinii

Iarna rezistenţei noastre

A cădea acum, pe fondul crizei energetice cu tot ce implică ea, în capcana propagandei ruse, lăsându-ne manipulați, dezbinați, instigaţi la adresa unui inamic închipuit, eventual făcând loc la putere populiştilor, extremiştilor – dacă nu făţiş pro-ruşi, cel puţin vădit anti-occidentali –, înseamnă că, pe termen lung, am putea pierde incalculabil. Urmează iarna rezistenţei noastre. Se anunţă grea, dar am putea ieşi cu bine din ea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că războiul din Ucraina intră într-o fază critică și grea odată cu venirea iernii, subliniind însă că „prețul pe care îl plătim pentru susținerea Ucrainei este în beneficiul propriei noastre securități”.

Dezbinarea noastră, acuzarea UE şi a NATO de criza energetică – provocată  de fapt de Rusia prin războiul din Ucraina – și, implicit, de criza economică nu ne vor rezolva problemele. Ba, mai mult, le pot acutiza, iar situaţia creată ar putea fi de folos exact intereselor păpușarilor de la Kremlin ai propagandei anti-occidentale. Nu întâmplător, la protestele de stradă din unele state din Europa sunt deja strigate lozinci anti-NATO, anti-UE, iar la noi, suplimentar, unii readuc în față retorica RoExit. La fel ca în perioada pandemiei de coronavirus, agenţii de influenţă ai Rusiei sunt activaţi şi, acolo unde nu pot organiza proteste, le deturnează. Manifestaţia de la Praga, organizată la sfârşitul săptămânii trecute, anunţată iniţial ca fiind un protest împotriva preţurilor mari la energie, a devenit un protest anti-UE şi anti NATO. Pentru că în organizare au fost implicate forţe politice radicale pro-ruse, extrema dreaptă dându-şi mâna cu extrema stângă comunistă şi cerând la unison reluarea importurilor de gaz din Rusia şi neutralitatea militară a Cehiei faţă de războiul din Ucraina. Această neutralitate – invocată şi în România de politicieni şi activişti naţionalişti-suveranişti – este un subiect adus în spaţiul public în contextul invadării şi atacării Ucrainei de către Rusia. O temă-capcană. Narativul aparţine propagandei ruse şi vizează de fapt decuplarea de NATO.

Şi în România, se pregăteşte o mişcare de stradă inspirată de cea de la Praga. Liderul AUR, George Simion, cheamă „toţi românii” în stradă să protesteze faţă de preţurile la energie şi cere,  demagogic, alegeri anticipate – chiar dacă acestea nu pot fi decise direct şi nici declanşate de protestatari. George Simion şi cei care i se vor alătura în organizarea acestui protest ar avea o urmă de credbilitate dacă l-ar organiza în faţa Ambasadei Rusiei de la Bucureşti, a reprezentanţilor oficiali ai regimului Putin care a declanşat această criză energetică în Europa. Dar nu, desigur, protestul nu va fi acolo. De altfel, AUR – care, în timpul pandemiei de coronavirus, s-a întrecut pe sine în organizarea protestelor anti-mască şi în colportarea teoriilor conspiraţioniste cu mesaj agresiv anti-occidental –, nu a deranjat, în aceste luni de război dus de Rusia în Ucraina, nici măcar cu o pancartă Ambasada Rusiei. Nu, acolo, unii – foşti colegi de proteste cu AUR, stridente voci ultranaţionaliste şi suveraniste – au mers doar pentru a trata „Pacea de la Bucureşti”.  Neutralitatea României, adică. Şi au făcut cu senatoarea  Diana Şoşoacă, „senatoarea fenomen”, cum o numea recent propaganda de la Kremlin, drept purtătoare de flamură.

A cădea acum, pe fondul crizei energetice cu tot ce implică ea, în capcana propagandei ruse – care lucrează asiduu, săpând, prin numeroși agenți de influență, la temelia încrederii în structurile euro-atlantice –, lăsându-ne manipulați, dezbinați, instigaţi la adresa unui inamic închipuit, eventual făcând loc la putere partidelor populiste, ultranaționaliste, extremiste, dacă nu făţiş pro-ruse, vădit anti-occidentale, înseamnă că, pe termen lung, am putea pierde incalculabil. Pentru că orice stat european – iar România, cu atât mai mult, dată fiind poziţia geostrategică – poate ajunge în situația Ucrainei, ca viitoare victimă a politicii expansioniste agresive a Kremlinului. Dacă Ucraina – având în continuare sprijinul UE şi al SUA – nu va cădea, securitatea Europei, viitorul nostru vor fi în siguranţă. Urmează iarna rezistenţei noastre. Se anunţă grea, dar am putea ieşi cu bine din ea.

Articole similare