Educație

Hasdeiana Teodora Lungu, cea mai mare notă din județ la Bacalaureat

Cu emoție, absolvenții de liceu au aflat luni rezultatele examenului de Bacalaureat, un examen care le deschide drumul către facultate sau către alte provocări viitoare. Rezultatele Bacalaureat 2023 au fost publicate conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, până în ora 12.00, iar candidații au putut verifica notele obținute la examenul național de Bacalaureat în centrele de examen sau pe platforma oficială edu.ro.

Cea mai mare mare notă pe județul Buzău, de 9,90, a fost obținută de absolventa Colegiului Național „B.P. Hasdeu” Teodora Lungu, de la profilul „Științele naturii”. Ea este din Cochirleanca și, de aceea, în primii ani de liceu a făcut naveta, iar ultimii doi a stat la internatul Colegiului, unde și-a făcut mulți prieteni. Îi place Medicina de urgență și va da admitere la Facultatea de Medicină „Carol Davilla” din Capitală, la Medicină Generală. Ea a obținut la Bacalaureat note de 10 la Matematică și la Chimie. Nota de  9,70 la Limba  și literatura română este cea care a făcut să nu fie 10 perfect, și este, de altfel, o notă mai mică decât cea la care se aștepta Teodora, lucru pe care ni l-a împărtășit în interviul  pentru OPINIA, pe care ni l-a acordat imediat după aflarea rezultatelor.

Reporter: Cum a fost la Bacalaureat?

Teodora Lungu: A fost obositor, pentru că examenele s-au dat trei zile la rând; la finalul zilei de miercuri mă simțeam epuizată. A fost bine, în general. La Limba română mă așteptam să iau o notă mai mare. Mă gândeam acum dacă să depun contestație. Am vorbit cu celelalte colege ale mele și au zis că le-au scăzut mult la Limba română. Sunt note micuțe la Limba română. Eu mă așteptam ca la Matematică să îmi mai fi scăzut ceva pentru că am fost un pic dezordonată; nu s-a întâmplat acest lucru; iar la Limba română să iau un pic mai mult.

 Rep.: La ce facultate vei merge?

T.L.: Mă pregătesc pentru admitere la Facultatea de Medicină. Examenul este pe 23 iulie. Nu am emoții, pentru că am fost și la simulări; este vorba despre simulările de la Medicină și am avut poziție bună și la simularea de la Medicină Dentară și  la cea de la Medicină Generală. Examenul acesta nu ar trebui să-mi dea emoții. Dar, până la urmă, tot este un pic de emoție acolo pentru că… suntem oameni!

Îmi place ideea de medicină de urgență, Chirurgia, ATI, dar o să experimentez în facultate, ca să văd ce îmi place mai mult. Am mai multe idei. M-a pasionat corpul uman, care mi se pare foarte complex. Mi se par complexe toate procesele și orice mic lucru influențează tot ce se întâmplă în organismul uman și trebuie analizat totul în detaliu!

Rep.: Cine ți-a insuflat pasiunea pentru Biologie?

T.L: Biologia în liceru am făcut-o cu domnul Cătălin Mihălcescu, un profesor deosebit. Florin Mihai este profesorul cu care am făcut Biologia în clasele V-VIII și mi-a transmis o pasiune pentru această materie. Prima dată, lumea olimpiadelor mi-a fost deschisă de profesorul de Geografie de la Cochirleanca, Nicolae Irimia. De altfel, în clasele V-VIII am fost la mai multe olimpiade, iar în clasa a VII-a m-am îndrăgostit de Biologie și m-am gândit pentru prima dată să dau la Facultatea de  Medicină. Atunci am ajuns la etapa națională  la Olimpiada de Biologie și am zis că asta vreau să fac, să dau la Medicină. În clasa a IX-a trecusem la etapa națională la Olimpiada de Biologie și a venit pandemia  și nu am mai mers mai departe.

În liceu nu prea am mai fost la olimpiade, pentru că atunci când s-au mai ținut olimpiade era târziu; miza era că un premiu la Olimpiada  de Bilogie însemna și admiterea la facultate. Aș fi putut să iau o mențiune sau un premiu și să nu mai dau admiterea. Am zis însă că este mai ușoară admiterea și pot să dau admiterea.

Rep.: Tu ești din Cochirleanca. Cum te-ai descurcat cu naveta în acești patru ani de liceu?

T.L.: În clasa a IX-a am încercat să stau în gazdă în Buzău. Plătisem pentru toată luna, dar am stat doar o săptămână. Nu mi-a plăcut. Apoi m-am mutat la o rudă în Dorobanți și am stat acolo până a început pandemia. În clasa a X-a a fost un învățământ hibrid și făceam naveta. Nu am fost prea mult la școală, fiind școală mai mult online, iar în clasa a XI-a am zis să încerc căminul. Am stat la cămin la Hasdeu doi ani; în clasa a XI-a și a XII-a și nu m-aș fi așteptat să-mi placă atât de mult. Am cunoscut  mulți oameni minunați. Și doamna pedagog este deosebită. Mi-am făcut mulți prieteni.

Rep: Ce hobby-uri ai?

T.L.: Îmi place să ies cu prietenii pe afară, să vizionez filme, să mă uit la seriale, ca orice adolescent, să citesc… La voluntariate am participat doar cu colectivul clasei, adică am mers la spital, la bolnavi sau la copii cu deficiențe și la bătrânii din azil.

Rep: Ce planuri de vacanță ți-ai făcut?

T.L.: În vacanță vreau să călătoresc, după ce termin cu admiterea la facultate și  să mă relaxez până începe anul universitar.

Ce rezultate au obținut buzoienii la Bacalaureat

La nivelul județului Buzău, rata de promovare a Bacalaureatului înainte de contestații este de 74,35 la sută. Pentru promoția curentă, rata de promovare este de 78,08 la sută, iar pentru promoțiile anterioare, rata de promovare este de 30,81 la sută.

Au promovat 1.867 de candidați, dintr-un total de 2.511 prezenți. Dintre aceștia, 1.806 candidați provin din promoția curentă, iar 61 de din promoțiile anterioare. Nu sunt candidați care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat.

Pe discipline de examen, situația candidaților cu note de 10 este următoarea:

  • candidați au obținut nota 10 la proba Ea) –  Limba și literatura română;
  • 45 candidați au obținut nota 10 la proba Ec) – probă obligatorie a profilului;
  • 94 candidați au obținut nota 10 la proba E d) probă la alegere a profilului și a specializării.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker