Administrație

Cum a ajuns un fake-news atribuit Direcției de Sănătate Publică subiect de declarație în Parlament

Săptămâna trecută, Compania de Apă a fost sancționată de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău, după ce, în urma unei reclamații, s-au făcut analize care ar fi scos la iveală faptul că apa furnizată prin intermediul rețelei publice din comuna Cozieni nu se încadra în toți parametrii normali de potabilitate. Totul ar fi pornit de la o priză nefuncțională, la care era legată instalația de clorinare, iar timp de câteva ore, oamenii au primit o apă netratată, cu parametrii depășiți la fier și amoniu.

Comunicatul DSP, contrazis de buletinele de analize

Cristina Ungureanu, director DSP

Problema a ajuns și la urechile inspectorilor DSP, care au prelevat probe și au descoperit anumite neconformități. Directorul executiv al instituției, Cristina Ungureanu, a transmis că rezultatele relevă faptul că apa din zona Cozieni este neconformă „atât microbiologic, cât și chimic”. Numai că, în buletinul de analize al DSP, valoarea aferentă bacteriilor testate este zero, deci, de fapt, apa nu este contaminată microbiologic, așa cum s-a spus inițial, ci prezintă doar o floră microbiană de asociație. Valori depășite au fost înregistrate doar la fier, amoniu și nitriți, conform documentelor DSP.

În plus, reprezentanții Companiei de Apă mai spun că nu au avut acces la un eșantion din probele prelevate, pentru a face propriile analize la un laborator independent și pentru a compara rezultatele obținute de cele două instituții, lucru pe care îl încadrează tot la capitolul vicii de procedură.

„La indicatorii de microbiologie, valoarea este zero (…) Este cel puțin ciudat, ca să zicem așa, că DSP dă un comunicat în care face o afirmație nesusținută de documente emise de aceeași DSP (…) Sistemul de la Cozieni l-am preluat în 2017. Referitor la această Tulburea, care este o uliță, ca să zic așa, cu 52 de case: apa existentă în zona Tulburea este o apă care, în tot istoricul nostru de buletine de analize, nu a avut probleme de calitate (…) Apa pe care o beau cetățenii din Tulburea este aceeași apă din punct de vedere fizico-chimic, dar bacteriologic este potabilă față de ce beau oamenii înainte de a o prelua noi”, a declarat directorul Companiei de Apă, Simona Săvulescu (stânga).

 Analizele DSP, sub semnul întrebării

Directorul Companiei de Apă mai spune că modul în care au lucrat reprezentanții DSP pe teren nu a fost întocmai ca la carte, iar procedura ridică anumite semne de întrebare. În mod ironic, reprezentantul DSP care a prelevat probele este un fost angajat al Companiei de Apă, care a avut atribuții similare și în timp ce ocupa o funcție în cadrul instituției. Procesul verbal întocmit de DSP este unul cu multe lacune și inexactități, cum ar fi locul precis de unde au fost prelevate probele, precum și faptul că acest lucru nu s-a făcut în prezența unui reprezentant al Companiei de Apă, care să le poată furniza documentele sau explicațiile necesare.

Simona Săvulescu, director Compania de Apă

„Domnul care a fost în inspecție, reprezentantul DSP, este un fost coleg de-al nostru. Un coleg care s-a supărat pe noi și a plecat la un moment dat și acum își face treaba bine la DSP. Domnul știe foarte bine și cum se prelevează o probă, și în prezența cui se prelevează o probă… A făcut abstracție de toate aceste etape obligatorii. A avut în responsabilitate exact acest sistem. În procesul verbal, o etapă care trebuie să fie foarte clar consemnată este prelevarea.

În primul rând, în buletinul de analize se specifică faptul că una dintre probe a fost prelevată de la stația de tratare de la Tulburea. Noi nu avem o stație de tratare la Tulburea, avem doar o clorinare, care înseamnă dezinfecție. Pe de altă parte, pentru prelevare sunt anumite reguli care trebuie respectate. Nefiind un reprezentant avizat din partea Companiei de Apă prezent la fața locului, nu avem nicio convingere că prelevarea s-a făcut corect, conform standardelor de analiză”, a precizat Simona Săvulescu.

Muncitorul care se afla la Cozieni când au venit cei de la DSP nu avea acces la documentele instituției, însă Compania de Apă a fost sancționată „pentru faptul că nu a fost respectată măsura de punere la dispoziție a buletinelor de analize pe care operatorul avea obligația să o facă”, după cum a declarat Cristina Ungureanu (dreapta).

„S-a făcut referire în procesul verbal de control că nu s-au prezentat documentele. Păi, cine să le prezinte? Muncitorul? Nu trebuiau să fie la muncitor documentele, registrul unic de control, ștampila unității, dar s-a menționat în procesul verbal că nu au fost disponibile. Trebuiau să aștepte reprezentantul (Acesta, n.red.) a luat documentele și a venit la Cozieni, dar nu a mai găsit pe nimeni ca să-i prezinte documentele. Mai mult decât atât, a fost chemat la două zile să prezinte acele documente, dintre care, unele nu i s-au luat în calcul. Sunt niște semne de întrebare care ne pun pe noi
într-o lumină foarte proastă, foarte periculoasă și incorectă”, a mai adăugat directorul Companiei de Apă.

 Discuțiile, exploatate politic

Locuitorii din zona Cozieni primesc deja o reducere de 30 la sută pe factură, pentru că parametrul fier nu este încă în limitele normale, fiind nevoie de investiții suplimentare substanțiale pentru care este nevoie de fonduri, dat fiind că veniturile obținute de operatorul regional de la unitățile administrativ-teritoriale nu sunt suficiente pentru a finanța toate proiectele necesare. UAT au la dispoziție mai multe programe guvernamentale care să aducă fondurile necesare investițiilor, după cum mai declară Simona Săvulescu.

Dincolo de discuțiile din jurul calității apei, directorul Companiei de Apă consideră că modul în care a procedat DSP Buzău a lăsat o portiță pentru implicarea politică în această chestiune. „Noi cam înțelegem care sunt dedesubturile acestor lucruri. Nu am nicio dovadă să spun că a început campania electorală, dar mă duc cu gândul în zona asta, pentru că altfel nu pot să îmi explic (…) Mi se pare că este o notă proastă și pentru acele instituții, indiferent cum se numesc ele, că au dat curs la niște <gogoși> de genul ăsta mult prea departe”, a completat Simona Săvulescu.

Gabriel Avrămescu, deputat PNL

De portița lăsată de declarația DSP Buzău a profitat președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, Gabriel Avrămescu, care a numit incidentul de la Cozieni drept „otrăvire”, în cadrul unei intervenții în Parlamentul României, săptămâna trecută, și a acuzat Compania de Apă de o multitudine de nereguli.

„În județul Buzău, în comuna Cozieni, aflată la doar 150 km de București, peste 2.000 de oameni sunt otrăviți zi de zi, picătură cu picătură, de apa pe care o beau de la robinet. Apă pe care o credeau potabilă, dar nu este conformă cu normele în vigoare, așa cum ne arată ultimele verificări făcute de Direcția de Sănătate Publică. Această informație, esențială pentru sănătate lor, nu a ajuns și la consumatori, deși sunt afectați direct. Cum este posibil să vorbim despre apă nepotabilă, o bătaie de joc la adresa sănătății oamenilor, plătită chiar din banii lor?

Totul pornește de la Compania de Apă Buzău, cea care, nimic întâmplător, ocupă locul fruntaș pe țară atunci când analizăm tarifele practicate (…) Pe lângă tarifele strigătoare la cer, Compania a realizat la nivelul județului Buzău mai multe fapte îndoielnice pe care le reclamă cetățenii, fapte favorizate de acapararea rețelelor de apă potabilă din zonă, fără să întâmpine nicio rezistență din partea autorităților județene. Unde a dus asta? La contracte în alb cu cetățeni de bună credință, care la final s-au trezit că plătesc costuri de trei ori mai mari față de cele promise, la investiții zero în infrastructură, inclusiv în cele de întreținere, ceea ce a dus ca astăzi bazinele de colectare a apei să fie un adevărat focar de infecție. Cel mai grav (este că, n.red.), oamenii au băut zilnic apă contaminată, mulți dintre ei acuzând dureri de burtă și stări de greață”, a declarat Gabriel Avrămescu.

Lovitură de teatru, luni după-amiază! Directorul DSP, Cristina Ungureanu, susține, nici mai mult, nici mai puțin, că textul, preluat de presa locală și centrală, legat de apa de la Cozieni, nu ar aparține nici instituției pe care o conduce, nici ei personal, ci ar fi fost inventat. Chestiune care nu este doar greu de crezut, ci ar trebui să pună pe gânduri politicienii care se grăbesc să înghită pe nemestecate diverse șușanele pe care, apoi, încearcă să le transforme în scandaluri naționale. (C.B.)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker