Economic

Guvernul ar putea declanşa exproprieri de încă 43 de milioane lei pentru tronsonul A7 Ploieşti-Buzău

Ministerul Transporturilor a publicat, la finalul săptămânii trecute, un proiect din care reiese că propune expropierea a peste 2.300 de imobile din judeţul Buzău pentru realizarea tronsonului Ploieşti-Buzău din Autostrada A7.

„Pentru realizarea lucră­rilor aferente obiectivului de investiţii <Autostrada Ploie­ş­ti–Buzău> este necesară dobândirea prin expropriere a unei suprafeţe totale de 5.286.269 mp, aferentă unui număr de 2.389 de imobile proprietate privată, aflate pe raza localităţilor Săhăteni, Ulmeni, Movila Banului, Pietroasele, Stâlpu, Buzău, Ţinteşti, din judeţul Buzău”, se precizează în proiectul de act normativ.

Ministerul Transporturilor propune aprobarea în Guvern a sumelor exprimate de expropriator în cuantum total de 43,23 milioane de lei. Precizăm că, în luna iunie, Ministerul Transporturilor a mai propus exproprierea a 2.566 de imobile din judeţul Prahova pentru realizarea tronsonului Ploieşti-Buzău din A7. Valoarea despăgubirilor se ridica la 6,42 ­mi­lioane de lei.

Reamintim că, pe data de 16 septembrie, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit 39 de oferte pentru realizarea celor trei loturi ale tronsonului Ploieşti-Buzău. Cele mai multe, respectiv 27, provin de la companii din Turcia. Prin­tre cei care au mai depus oferte se mai numără şi Strabag şi Webuild, dar şi firme româneşti precum Bog’Art şi Construcţii Erbaşu.

Tronsonul Ploieşti-Buzău este primul tronson din Autostrada A7 care a fost scos la licitaţie pentru construcţie, după ce anul trecut a fost ­inau­gurată secţiunea de 16 kilometri din A7, parte a centurii Bacău.

După ce se va finaliza acest prim tronson, traficul de pe infernalul drum DN2-E85 va fi preluat în mare parte. DN2-E85 este numit şi ,,Drumul Morţii” pentru că aici sunt amplasate mai multe cruci decât bornele kilome­trice. Sute de persoane şi-au pierdut viaţa pe acest drum care leagă Bucureştiul de judeţele din Moldova. Asociaţia Pro Infrastructură a cerut în repetate rânduri ca pe acest drum să fie implementat proiectul 2+1  pentru ca numărul accidentelor să scadă.

Articole similare