Economic

Grindeanu: Pe patru loturi din A7 lucrările ar trebui să se termine anul acesta

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că se lucrează pe toate cele 13 tronsoane ale Autostrăzii A7 de la Paşcani la Ploieşti şi a menţionat că la patru dintre acestea lucrările ar trebui să se termine în acest an. Grindeanu a fost prezent, vineri, împreună cu premierul Marcel Ciolacu şi cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, pe şantierul de infrastructură rutieră pentru Lotul 2 Domneşti Târg-Răcăciuni din Autostrada A7, în zona localităţii Adjud.

„Din cele 13 tronsoane ale Autostrăzii A7 de la Paşcani la Ploieşti sau, dacă vreţi, invers, de la Ploieşti la Paşcani, se lucrează pe toate 13. Conform contractelor, pe patru dintre ele ar trebui să se termine lucrările anul acesta, adică pe primele două loturi de la Ploieşti la Buzău şi pe loturile 1 şi 4 între Buzău şi Focşani. Beneficiind de faptul că avem un constructor român foarte bun, care ne-a obişnuit să devanseze termenele, eu cred, şi la ceea ce am văzut şi astăzi, că, pe lângă aceste patru loturi care se vor finaliza anul acesta, mai putem vorbi de încă două și jumătate, şi anume loturile 2 şi 3 dintre Buzău şi Foc-
şani, adică vom avea în întregime Buzău-Focşani autostradă şi aici, la Adjud, pentru că e extrem de important să se finalizeze şi să poată fi ocolit Adjudul, pierzându-se foarte mult timp în Adjud”
, a declarat Sorin Grindeanu.

El a precizat că pe loturile între Ploieşti şi Buzău constructorul a depăşit ţinta care îi fusese fixată. „Ca şi progres, fiindcă am văzut săptămâna asta, cel puţin pe loturile dintre Ploieşti şi Buzău, că s-au dat nişte procente care nu sunt chiar conforme cu realitatea, pot să vă spun că pe primul lot între Ploieşti şi Buzău suntem undeva la 55 la sută, pe lotul 2 s-a trecut de 60 la sută. Acum o lună le-am dat ţintă. La primul să fie 55 la sută la finalul lunii martie şi la lotul 2 să fie la 60 la sută. Au depăşit deja, probabil că până la sfârşitul lunii se vor mai duce câteva procente, ceea ce e un lucru foarte bun. Iar progresul pe loturile de aici, de la Buzău la Focşani, este între 30 şi 50 la sută, ceea ce iarăşi ne duce într-o zonă de siguranţă, că ceea ce a promis constructorul, şi anume darea în circulaţie până la sfârşitul anului, înainte de termen, chiar vreau să subliniez asta, fiindcă e extrem de important, înainte de termen, să fie îndeplinit”, a mai afirmat ministrul Transporturilor.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a declarat că nimic nu se poate realiza fără o stabilitate politică şi că se va merge în continuare în faţa românilor cu acest proiect politic. Liderul PSD a mai spus că A7 este integral din fonduri europene, prin PNRR, iar asta arată cât de mult înseamnă apartenenţa României la Uniunea Europeană şi stabilitatea politică. „În sfârşit nu vorbim de promisiuni, vorbim de certitudini. Este pentru prima oară când, cu certitudine Moldova, va avea autostradă. Vom avea autostrada Moldovei, A7, dacă constuctorul va continua în acest ritm, până la sfârşitul anului vom deschide circulaţiei în jur de 148 de kilometri, din câte am înţeles de la domnul ministru, ceea ce este o veste extraordinară, este o devansare a lucrărilor”, a spus premierul.

Ciolacu a precizat că „vorbim de o promisiune şi o obligaţie pe care România şi-a luat-o prin PNRR”: „A7 este integral din fonduri europene, prin PNRR, asta arată cât de mult înseamnă apartenenţa României la UE şi vorbim de stabilitate politică. Când am hotărât împreună să venim cu această coaliţie de guvernare, nu exista niciun metru de autostradă a Moldovei. Acum, vorbim ca anul acesta să avem în jur de 148 de kilometri şi anul viitor să se finalizeze în integralitate”, a mai arătat premierul.

El a subliniat că asta înseamnă fondurile europene şi România nu se va putea dezvolta fără aceste fonduri. „Prin PNRR avem aproape 30 de miliarde, prin exerciţiul financiar actual 46 de miliarde, sunt cele mai consistente fonduri şi reforme prin care trebuie să treacă România”, a mai declarat Marcel Ciolacu, adăugând că nimic nu se poate realiza fără o stabilitate politică”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker