Opinii

Gangsteri politici

Asistăm la normalizarea violenței politice. Au fost întâi violențele de limbaj, amenințările publice și pe rețelele de socializare. Apoi îmbrâncelile, luatul de rever, împinsul. Filmate și distribuite spre aprobarea și modelul de urmat pentru susținători. „Așa, dă-i un cap în gură!”, „Așa,
ia-l de guler!”. Gloata visează la asta. Ar vrea sa fie ei acolo.

Liderii valului de ură se filmează excitați și plini de adrenalina violenței, fac spume la gură, sunt aplaudați. Bravo!

Violența a pătruns în politica românească așa cum, pe vremuri, violența a pătruns în politica germană. Inițial publicul a fost oripilat, apoi a aprobat, apoi a girat, apoi… deja era normă.

Gangsteri politici. Repetați cuvintele. Gangsteri politici. Pumnul ca argument, forța fizică ca intimidare. Limitele democratice nu mai există. Cine are cuțit, are dreptate.

Naziștii au pătruns în Parlamentul German, cum spunea Gobbels, „ca lupii între oi”. Nu erau majoritari, erau minoritari. Nu aveau susținerea majorității electoratului. Dar aveau ceva ce ceilalți nu aveau. Aveau pumnii, bastoanele, revolverele. Naziștii (și bolșevicii înaintea lor) au introdus în dezbaterea politică revolverul.

Gangsteri politici. A câștiga putere prin metode gangsterești. Opozanții vor tăcea de frică, cei care se opun vor fi amenințați, bătuți, la nevoie uciși.

Dar atunci, ca și acum, primul pas este normalizarea violenței. Ochii noștri trebuie sa fie familiarizați cu violența. Să ne fie frică. Pentru că asta îți rămâne undeva. Condamni, ești indignat, dar în colțul minții reții ideea: noi mergem până la capăt. Data viitoare aducem cuțitele.

Și o vor face. Fiți siguri. De la vorbe la fapte nu este decât un pas pe care gangsterii politici îl fac firesc. Susținătorii lor o cer. Îi vor aplauda.

Joi au intrat cu niște cartușe și au bruscat un parlamentar. Mâine vor intra cu pistolul la cingătoare.  La viitoarele alegeri vor negocia procentele cu pistolul pe masă.

Să vă fie clar cu cine vorbiți. Cu aceeași gangsteri politici pe care istoria i-a mai văzut. Acum normalizează violența, vă obișnuiesc cu ea. Va deveni normal.

Articole similare