Administrație

Gălbinaşi: Staţie de tratare şi foraj pentru reţeaua de apă din Tăbărăşti

Activitatea unui primar într-o comunitate rurală şi modul în care acesta a înţeles problematica unui exerciţiu administrativ este reflectată, la modul direct, în imaginea de ansamblu a unităţii administrativ-teritoriale, implicit la aprecierea standardelor de viaţă în cadrul comunităţilor respective. Dumitru Dragomir, primarul comunei Gălbinaşi, a trăit inclusiv experienţa alternanţei la exercitarea funcţiei de primar, iar momentul realegerii a însemnat şi o resetare a modului în care programele de dezvoltare a comunei au trebuit abordate. Cu siguranţă, în calcul au fost luate, mai ales, oportunităţile la finanţări extrabugetare, cu prioritate cele ce puteau fi atrase de la Uniunea Europeană, iar investiţiile de interes public, în număr însemnat în special după lansarea programului european 2014-2020, susţin o astfel de abordate anticipată.

La acest moment, administraţia locală a comunei Gălbinaşi, coordonată de primarul Dragomir, are în lucru două proiecte importante, fiecare dezvoltat pe zone de interes social prioritare. Cu o finanţare europeană în valoare de  919.239,40 lei, este aproape de finalizare proiectul reabilitării și eficientizării energetice a sediului Primăriei. Pe lângă reabilitarea clădirii, proiectul mai prevede instalarea a două stații de încărcare a autovehiculelor electrice. Zidurile exterioare, fundația și podul au fost izolate, iar sistemul de încălzire este acum prin pardoseală, alimentat cu pompe de căldură apă-apă. La rândul lor, pompele sunt alimentate cu energie electrică produsă de panourile fotovoltaice montate pe acoperișul clădirii primăriei. Astfel, consumul de energie este asigurat de panouri, iar cheltuielile cu încălzirea vor fi reduse semnificativ. „Economii vom face și vara, atunci când vom renunța la climatizarea cu aparate de aer condiționat. Noul sistem ne va permite răcirea prin pardoseală, eliminând astfel costurile cu energia electrică pe care o consuma vechea instalație de climatizare. În curând o vom inaugura și ne vom mândri cu ea, căci va fi una dintre clădirile administrative cele mai moderne și mai eficiente energetic din județ”, spune primarul Dragomir, într-o postare pe pagina de socializare.

Cel de-al doilea proiect în lucru se referă la construirea unui sistem de alimentare, pompare şi tratare a apei potabile pe reţeaua publică în satul Tăbărăşti. „Am accelerat lucrările la Stația de Alimentare, Pompare și Tratare a apei din satul Tăbărăști. Ne dorim ca vara aceasta să nu mai avem probleme cu debitele de apă, iar locuitorii de aici să fie alimentați de propriul sistem”, este unul, dintre ultimele mesaje transmise de primarul Dragomir către cetăţeni, pe pagina de Facebook. Proiectul „Construire sistem de alimentare, pompare și tratare apă sat Tăbărăști, comuna Gălbinași” are o finanțare totală de 6.581.025,15 lei, dintre care suma de 146.610 lei reprezintă cota de cofinanțare a Primăriei Gălbinaşi, şi a fost accesat pe Programul Naţional „Anghel Saligny”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker