Economic

Functia cosului de fum si semnificatia sobei

Functia principala a cosului de fum este de a evacua fumurile de ardere ale sobei in afara casei. Cu toate acestea, aceasta nu este singura functie a cosului de fum, deoarece aceasta are si scopul de a:

Asigura alimentarea corecta cu aer a sobei pentru a asigura arderea eficienta si eficienta;

Dispersa fumul departe de alte case sau cladiri din jur.

Pentru ca o soba sa functioneze perfect, cosul de fum trebuie sa dezvolte un tiraj suficient. Putem spune ca cosul este „motorul” sobei si fara sa functioneze cu tiraj suficient, aragazul nu va arde corespunzator. Toate acestea pot duce la probleme de aprindere, fum in camera de instalare, ardere proasta si fum gros.

Caldura fumului genereaza tiraj si acest lucru se realizeaza datorita diferentei de temperatura dintre aerul din interiorul cosului si cel din exteriorul casei. Aceasta diferenta creeaza un flux ascendent de aer care se intensifica atunci cand cosul de fum este bine izolat si este direct proportional cu lungimea acestuia. Prin urmare, cosurile din otel sunt in general mai bune decat cele din caramida, deoarece otelul atinge temperaturi mai ridicate mai usor.

Tirajul ideal este intre 12 si 15 Pascal, dar variaza pe tot parcursul anului (mai mare iarna, mai scazuta vara).

Interactiunea dintre cos si soba depinde de un tiraj suficient. Acesta este un factor important de proiectare pentru a decide amplasarea si lungimea cosului de fum. Prezenta copacilor si a altor cladiri, pozitia casei si prezenta vantului necesita construirea de canale de fum de diferite inaltimi.

In ultimii ani a existat o raspandire din ce in ce mai mare a conductelor de fum din otel inoxidabil. Dar de ce folosirea acestui material devine din ce in ce mai frecventa in sistemele de evacuare a fumului? Mai ales pentru caracteristicile sale specifice foarte bune. De fapt, otelul inoxidabil austenitic AISI 316 L:

  • rezista la efectele corozive ale condensului acid;
  • ofera o rezistenta slaba la fluxul de fum;
  • atinge (si depaseste) in scurt timp „punctul de roua”, adica valoarea temperaturii care da nastere fenomenului de condensare.

Datorita formei lor liniare, conductele de fum pot:

  • usor de izolat;
  • mentin o temperatura adecvata a peretilor interiori.

Cum sunt compuse tuburile de fum cu pereti dubli? 

Prin urmare, exista trei straturi care alcatuiesc acest element constructiv special:

Perete interior. Este realizat din otel inoxidabil AISI 316L si indeplineste functia propriu-zisa de evacuare a fumului din sistemul de incalzire. Otelul inoxidabil AISI 316L este un tip de otel inoxidabil austenitic de inalta calitate care asigura o rezistenta foarte mare la coroziunea fumului si la condensul pe care le produc.

Cavitate. Pentru a delimita caldura in peretele interior se realizeaza cu izolatie in material izolant, de obicei vata minerala precum vata de roca. Izolarea cosului de fum este foarte importanta pentru buna functionare a sistemului: ajuta la contracararea atat a formarii de reflux de fum, cat si a condensului.

Perete exterior. Aceasta este pareta exterioara de protectie si este de obicei realizata din otel inoxidabil. Din motive pur estetice, mai ales in centrele istorice sau in zonele care trebuie sa respecte alegeri precise de proiectare, cuprul este folosit ca alternativa la otelul inoxidabil, care ofera si o longevitate mai mare, precum si mai placut din punct de vedere estetic.

Cos cu perete dublu sau cu un singur perete? 

Adesea alegerea unui cos cu perete dublu se impune din motive de siguranta, eliminand astfel orice pericol in cazul contactului accidental uman. Alteori poate fi sugerat de avantajele pe care le rezerva aceasta solutie:

Optimizare eficienta.

Mai putin consum si intretinere.

Un numar mai mic de poluanti eliberati in atmosfera.

Inertie termica scazuta.

Practicitate in asamblare.

Rezistenta prelungita in timp. 

In functie de generator si de tipul de instalatie (interna sau exterioara cladirii), se evalueaza tipul de material al conductei si compozitia acestuia. In instalatiile din interiorul incaperilor, pentru canalele de fum ale generatoarelor de lemne sau peleti se folosesc conducte de otel, otel aluminiu, aluminiu, monoperete si de grosime adecvata, vopsite si emailate. Pentru cosuri se foloseste otel inoxidabil AISI 316L, otel inoxidabil austenitic de inalta calitate ce contine crom (18%), nichel (8%) si molibden (3%), care garanteaza o rezistenta foarte mare la coroziune a fumului si a condensului produs de acestea.

Utilizarea cosurilor de fum din otel inoxidabil cu un singur perete este indicata pentru reabilitarea-adaptarea cosurilor de fum existente, pentru canalizare si pentru realizarea de noi sisteme de evacuare a fumului care sa includa o acoperire exterioara, adica in toate acele cazuri in care cosul de fum nu este exterior. In acest tip de instalatie trebuie sa se tina cont de necesitatea izolarii termice a cosului si trebuie sa se garanteze spatiu suficient pentru dilatatia termica la care este supus. Pentru instalatiile in afara cladirilor, se folosesc cosuri de fum din otel inoxidabil cu pereti dubli in care:

  • peretele interior, din inox AISI 316L, constituie conducta propriu-zisa pentru trecerea fumului;
  • peretele exterior constituie captuseala de protectie a cosului de fum;
  • cavitatea, umpluta cu material izolator, garanteaza o izolare termica adecvata.

Peretele exterior poate fi din otel inoxidabil (de obicei AISI 304), din cupru sau din otel zincat vopsit. Din punct de vedere al performantei, aceste solutii sunt echivalente, diferentele se regasesc in aspectele estetice si economice. Cosurile din otel cu pereti dubli din otel inoxidabil au un impact mare asupra arhitecturii din punct de vedere estetic si din acest motiv exista limite de utilizare a acestora.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker