marți, 24 noiembrie 2020

Frica de infectarea cu Covid 19 și concediile alungă donatorii de sânge

Într-o perioadă în care numărul donatorilor fideli este în continuă scădere la nivelul întregii țări, conducerea Centrului de Transfuzii Buzău lansează un apel pentru conștientizarea populației cu privire la importanța donării de sânge. La cea mai recentă campanie care a avut loc chiar de Ziua Donatorului, între cei care au donat s-au aflat și angajații Centrului de Transfuzii, în frunte cu Adriana Crăciun,  directoarea instituției, care prin exemplul personal au dorit să dea un imbold buzoienilor și să-i determine să vină să doneze, să conștientizeze că prin gestul lor pot salva vieți și că dacă, într-un moment al existenței lor vor avea nevoie de transfuzie, la rândul lor vor beneficia de sângele donat de alți oameni.

Astfel, oricine este consi­derat eligibil pentru a dona sânge și nu a donat în ultimele două luni o poate face la Centrul de Transfuzii Buzău, care traversează, ca în fiecare an  în perioada concediilor, o perioadă foarte dificilă în ceea ce privește colectarea de sânge. Se poate vorbi de o criză a sângelui accentuată pe fondul creșterii numărului persoanelor infectate cu Covid 19 la Buzău.  Despre colecta de sânge de la Centrul de Transfuzii Buzău, directorul Adriana Crăciun trage un semnal de alarmă în ceea ce privește situați critică în care se află stocurile de sânge: „Supra­viețuim. Avem în jur de 30 de donatori pe zi. Nu prea putem să mai ajutăm și spitalele din București. Avem destule cereri de la spitale din Buzău. Nu suntem în situația să nu onorăm comenzile, dar trebuie să gestionăm atent stocurile și acolo unde au scăzut foarte mult să găsim soluții”.

Oamenii legii, în prima line și la donat sânge

Poliția, Jandarmii și Armata sunt cele trei instituții care au donat în această perioadă pentru a crea stocurile de sânge de care au nevoie spitalele buzoiene și cele din capitală, acolo unde se tratează foarte mulți buzoieni. „Armata ne-a ajutat întotdeauna atunci când am fost disperați. Facem un apel uma­nitar către Armată atunci când suntem disperați, și surpriza, care a devenit la un moment dat obișnuință, este aceea că totdeauna răspund, atât pa­rașutiștii,  cât și celelalte unități militare, unitatea de la Boboc. Jandarmii au mai trecut și ei, iar Poliția ne-a ajutat chiar anul acesta. Toate aceste unități ne-au ajutat tot timpul”.

Apel umanitar către partidele politice

Pentru că și aceste instituții au oamenii expuși foarte mult  în această situație de criză sanitară, Centrul de Transfuzii a făcut apel și către oamenii politici pentru a asigura stocurile de sânge  necesare tratării bolnavilor buzoieni. „Am avut ajutor și din lumea politică. Am înțeles că vor mai veni. Am făcut apel umanitar către toate partidele politice din Buzău. Aștept să se organizeze. Este o perioadă dificilă, indiferent dacă faci parte dintr-un partid politic sau ești donator obișnuit; după cum vedeți e foarte cald și a început perioada concediilor; foarte mulți oameni s-au relaxat și au plecat în concedii. Litoralul este plin. Noi, Buzăul, am crescut și la numărul de cazuri  de infectare cu Covid 19. Adunate, toate aceste lucruri, ne cam izgonesc donatorii, din nefericire. Dar, suntem încă la supraviețuire. În lunile iulie, august, oamenii pleacă în concediu și în fiecare an, chiar și atunci când nu era problema infectării cu Covid, am avut donatori din ce în ce mai puțini. În fiecare an în această perioadă când oamenii sunt în concedii și numărul donatorilor scade”, a mai spus directorul Adriana Crăciun.

Promovăm orice campanie de donare, chiar și pe cele din Capitală, pentru că sângele de la Buzău ajunge și în spitalele din București, pentru că acolo ajung să se trateze mulți buzoieni.

„Am văzut că la București se desfășoară o campanie <Nu avem sânge>. Promovăm și noi că, până la urmă,  așa cum spunea într-o campanie, că

Bucureștiul mai are nevoie de 50.000 de donatori care să asi­gu­re necesarul complet al spitalelor din Capitală; asta înseamnă că acești 50.000 sunt de la centrele din jur care elimentează să alimenteze rezerva de sânge a Bucureștiului, așa cum este Buzăul. E bine și pentru noi să avem sânge, pentru că tot acolo ajunge”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

loading...
error: Content is protected !!