luni, 03 august 2020

Cum a păcălit un buzoian mai mulți candidați la bacalaureat cu subiecte fictive, modificând pagina Wikipedia

Timp de aproape o lună de zile, un buzoian a vândut pe internet subiecte pentru Bacalaureat, iar mulți tineri naivi care voiau să se asigure că trec examenul maturității au picat în plasa lui.

Ghinionul buzoianul a fost că oamenii legii din București au dat și ei peste siteul cu pricina și au luat firul „afacerii”.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că tânărul din Buzău a creat o pagină web unde oferea posibilitatea ca, în schimbul unei sume de bani, să vândă subiectele.

Pentru 100 de lei, doritorii ar fi trebuit să primească subiectele la ce materie doreau.

În spatele acestei escrocherii se afla buzoianul de 22 de ani care, pentru a fi mai convingător, a modificat și o pagină publică.

Surse judiciare au dez­văluit, pentru evz.ro, că escrocul a modificat pagina Wikipedia și, la capitolul BAC 2020, a atașat un link spre pagina sa de web.

Astfel, cine accesa linkul găsea oferta de vânzare a subiectelor.

Aceeași surse au dez­văluit, pentru evz.ro, că doritorii de subiecte plăteau prin virament bancar sau prin metoda Paysafe. Însă, nu mai primeau nimic în schimb.

Una dintre victime a fost identificată mai ușor, deoa­rece a plătit în cont bancar. Celelalte victime ale escrocului sunt căutate de polițiști.

De altfel, oamenii legii apelează la toți cei care au fost păcăliți de escroc să anunțe poliția.

Așa cum reiese din ancheta oamenilor legii, escrocheria a fost descoperită în luna iunie 2020, în urma unui incident cibernetic.

Atunci, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române s-au sesizat din  oficiu cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de tentativă la fraudă informatică.

Poliția Română a transmis ieri că a fost documentată activitatea infracțională unei persoane bănuite că, folosind o platformă care oferă servicii gratuite de creare a site-urilor web, ar fi creat o pagină  unde ar fi oferit spre vânzare, în schimbul a 100 de lei pentru fiecare materie, subiecte despre care pretindea că ar fi urmat să fie date la examenul de Bacalaureat 2020.

Persoana în cauză este bănuită că ar fi modificat în mod repetat o altă pagină publică la care utilizatorii pot contribui cu informații referitoare la examenul de Bacalaureat, prin introducerea în cuprinsul acesteia a unui link spre siteul său, cu scopul de a crea confuzie și a induce în eroare victimele.

În urma investigațiilor desfășurate, a fost identificat principalul suspect, un bărbat, de 22 de ani, din Buzău. De asemenea, a fost identificată și o victimă, de 19 ani, din județul Prahova, activitatea de identificare a tuturor victimelor fiind în desfășurare.

La data de 30 iunie 2020, polițiștii Direcției Investigații Criminale, cu sprijinul I.P.J. Buzău, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la adresa persoanei bănuite, aceasta fiind depistată.

De asemenea, au fost ridicate mai multe echipamente I.T. și terminale mobile susceptibile a fi fost folosite în activitatea ilicită.

Bărbatul a fost  prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, acesta fiind  cercetat sub control judiciar.

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică.

loading...
error: Content is protected !!