Cultură

FOTO / VIDEO | Primarul Toma: „Tinerii valoroși pleacă în străinătate, iar noi ne văităm în permanență că există un scenariu mondial”

Autorități locale, repre­zen­tanți ai Diviziei 2 Infanterie Getica și simpli buzoieni au luat parte, miercuri, 27 martie, la festivitatea dedicată împlinirii a 101 ani de la Unirea României cu Basarabiei. Evenimentul a avut loc în Parcul Marghiloman, acolo unde fix cu un an în urmă a fost dezvelită statuia lui Alexandru Marghiloman, primul ministru al României din acea perioadă, cel are a semnat documentul Unirii Basarabiei cu România.

Cu acest prilej a avut loc un ceremonial religios, urmat de depunere de coroane și defilarea militarilor din Garnizoana Buzău.

Au fost prezenți prefectul Carmen Ichim, subprefectul Petrică Lucian Foca, primarul Constantin Toma, viceprimarul Ionuț Apostu, vicepreședinții Consiliului Județean, Adrian Petre și Romeo Lungu, locțiitorul comandantului Divizei 2, general de brigadă Claudiu Sava etc.

Comandorul Marius Nicoară a vorbit despre contextul politic al înfăptuirii Unirii cu Basarabia și despre rolul jucat de buzoianul Alexandru Marghiloman, iar primarul Constantin Toma a vorbit, în alocuțiunea sa, despre greșelile actualei clase politice care promovează mediocritățile.

„Vorbim de unirea cu Basarabia, dar avem 5 milioane de români care au plecat în străinătate”

„Trăim astăzi un moment deosebit, împlinirea a 101 ani de la acel prim pas foarte important, care s-a întâmplat la 27 martie 1918, când Alexandru Marghiloman, în calitate de prim-ministru al României a luat act de unirea cu Basarabia. A tras un prim semnal pentru unirea din 26 noiembrie cu Bucovina și pentru Unirea de la 1 decembrie 1918. Pentru prima dată, și sper că nu pentru ultima, nația română a fost într-un singur stat. Astăzi trecem printr-o dramă: vorbim de unirea cu Basarabia, dar avem 5 ­mi­lioane de români care au plecat și locuiesc în străinătate. Trebuie să facem ceva, mult mai mult decât am făcut până acum. În special mă adresez actualei și viitoarei clase politice, pentru că vom avea doi ani de alegeri. Marghiloman s-a născut și a murit aici și este un exemplu demn de urmat pentru ceea ce înseamnă dragostea de țară și dragostea față de acest popor. Un mare patriot român care s-a jertfit ca noi să fim acum aici. Nu trebuie să uităm niciodată ce act istoric a înfăptuit acest om, iar Buzăul trebuie să îi poarte pururi recunoștință. Din păcate, și atunci și acum, oamenii de valoare nu sunt considerați cei mai buni. Promovăm în continuare mediocrități care niciodată nu ne vor duce la progres. Tinerii valoroși pleacă în străinătate iar noi ne văităm în permanență că există un scenariu mondial. Ca primar am reușit să schimb această stare. La mulți ani, România, și să nu uităm niciodată cine suntem! Suntem un neam puternic și deștept, dar hai să fim mai uniți! Hai să promovăm întotdeauna valorile ca să avem o șansă!”, a spus primarul Constantin Toma.

La finalul evenimentului, la Vila Albatros, fosta proprietate a lui Alexandru Marghiloman, profesorul Viorel Gheorghe a susținut în fața mai multor elevi „Ora de Istorie” (proiect inițiat de Primăria Buzău pentru promovarea personalităților buzoiene), având ca temă personalitatea lui Alexandru Marghiloman.

Un comentariu

  1. Cand a promovat ultima data domnul primar un tanar valoros intr-o functie? Ca inseamna pentru dansul valoros?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker