Educație

FOTO | Echipa Colegiului Hasdeu a câștigat Design Award în finala concursului de robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania

Week-endul trecut, la Sala Polivalentă din București a avut loc finala concursului național de robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania, în cadrul căreia echipa Colegiului Hasdeu a luptat pentru „biletul” către campionatul mondial de robotică din Detroit, SUA. Chiar dacă echipa buzoienilor, „Homosapiens”, nu a reușit să facă parte dintre cele patru care vor merge la Detroit, hasdeienii au fost foarte aproape de marea performanță. În plus, s-au întors acasă cu premiul Design Awards pentru aspectul robotului realizat de ei și pentru proiecția 3D a acestuia.

Circa 1.500 de liceeni din 70 de orașe au participat la concursul național de robotică, dintre aceștia companiile de tehnologie din România având posibilitatea de a-și recruta viitorii ingineri.

„Vrem să ajungem la facultatea de Informatică sau la Calculatoare și Tehnologia Informației”    

„A fost prima noastră participare, iar când am intrat în concurs, în luna ­ia­nuarie, nu știam nimic despre robotică sau inginerie. Suntem hotărâți să mergem mai departe cu această nouă pasiune pe care ne-am des­coperit-o. Când s-a încheiat marea finală și ne-am dat seama că ne întoarcem acasă și s-a terminat competiția, ne-a fost foarte greu. Abia așteptăm viitorul sezon pentru a ne putea înscrie. Această competiție ne-a ajutat și ne va ajuta în continuare foarte mult. Majoritatea celor din echipa noastră vrem acum să mergem la Politehnică sau la Universitatea București, la facultatea de Informatică sau la Calculatoare și Tehnologia Informației. Cred că deja am luat startul, pentru că am început să ne ocupăm de proiectare 3 D, alții dintre noi de programare…”, a declarat pentru OPINIA Andrei Năpruiu.

În acest an, liceenii au avut de construit roboți (bazați pe celebrul Rover trimis pe Marte) care să meargă pe suprafața unei planete neospitaliere, dar bogate în metale prețioase, și să adune și sorteze bucățile de minereu de aur și de argint pe care le întâlnesc în cale. Una dintre cele mai mari provocări a fost construirea unui braț care să îi permită robotului să se urce din nou la bordul navei spațiale.

Echipa Colegiului Hasdeu a fost compusă din Ioana Arădoaie, Andrei Barbu, Sebastian Besoiu, Daria Dima, Marina Drăgan, Bianca Dumitru, Alexandru Florea, Liviu Gheorghe, Radu Hanganu, Silviu Iustin, Adrian Mortu, Andrei Năpruiu, Eduard Petre, Matei Popescu, Rareș Sîrbu, Alexandru Șerbănică, George Vănuță, Raul Voinea și Bogdan Vlad.

Cum s-a desfășurat finala  

La turneul național al competiției au ajuns 120 de echipe care s-au calificat în urma fazelor regionale. Cele 120 de echipe au fost împărțite în două divizii formate din câte 60 de echipe. În cadrul fiecărei divizii, fiecare echipa a jucat câte 6 meciuri. În baza punctajului înregistrat, primii patru căpitani de echipă și-au putut alege alte două echipe cu care să facă alianță.

„Echipa Homosapiens a fost aleasă de primul căpitan de alianță, cu care am jucat două meciuri în semifinale. Am câștigat și am ajuns în finala pe divizie. Apoi, am jucat alte două meciuri, le-am câștigat și am ajuns în marea finală. În marea finală s-au calificat două alianțe a câte trei echipe, în total șase echipe. S-au disputat trei meciuri, iar noi am câștigat un meci și am pierdut două. Chiar dacă nu am câștigat șansa de a merge la campionatul mondial de robotică din Detroit, SUA, am obținut premiul Design Awards, datorită aspectului robotului nostru și a proiectării 3D a acestuia”, a mai declarat Andrei Năpruiu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker