Actualitate

FOTO/VIDEO | Bilanțul dezastrului lăsat în urmă de furia naturii la sfârștul săptămânii trecute

Ploile torențiale au făcut prăpăd, lăsând în urmă dezastru în mai multe localități ale județului Buzău, la sfârșitul săptămânii trecute. Viiturile au lovit cu o violență pe care oamenii de acolo spun că nu au mai văzut-o vreodată. În câteva minute și-au văzut gospodăriile măturate de apele învolburate acumulate pe versanți. Cele mai mari pagube sunt în comunele Tisău și Viperești, unde viiturile au măturat totul în cale, de la podețe, rupte de buștenii agrenați de vâltoare, până la bunurile din curțile oamenilor.

Zeci de case, anexe gospodărești, poduri, podețe, drumuri comunale și județene au nevoie de reparații, în unele cazuri capitale, în urma ploilor din ultimele zile. Potrivit unei prime evaluări făcute la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în comuna Viperești sunt cele mai mari pagube, 23 de case fiind afectate de inundații în satul reședință iar alte 17 în satul Tronari. Și în Tisău, viiturile au afectat șapte case și 27 de anexe gospodărești.

Trei poduri din Tisău și unul din Chiliile au fost afectate de viituri, în timp ce patru podețe din Lopătari și Chiliile au fost distruse de ape. De asemenea, cinci punți pietonale din Tisău au fost luate de viitura formată în urma ploilor abundente de la sfârșitul săptămânii trecute.

De asemenea, două drumuri județene – 203k la Lopătari și 102F la Chiliile-Cănești – au fost afectate pe 4 km. De asemenea, pe 18 km de drumuri comunale din Tisău, Lopătari, Chiliile și Viperești sunt necesare reparații. Primarii comunelor afectate de inundații sunt așteptați să depună cât mai repede evaluările pagubelor, astfel încât centralizarea să fie asumată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, apoi să fie transmisă Guvernului pentru acordarea de despăgubiri.

Fondurile ar putea fi alocate chiar în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

Încă de vineri după-am­ia­ză, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a intervenit cu 62 de cadre, nouă autospeciale, două bărci și nouă motopompe, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău cu 25 de cadre și 7 autospeciale, Inspectoratul de Poliție al Județului Buzău cu 15 lucrători și nouă autospeciale. De asemenea, echipaje ale Secției de Drumuri Naționale au intervenit pe DN 10 Buzău-Brașov care a fost acoperit cu apă și aluviuni între Viperești și Cislău, circulația fiind întreruptă câteva zeci de minute. Duminică, 20 de jandarmi cu patru autospeciale și 20 de pompieri cu patru autospeciale și două motopompe au fost trimiși în comuna Chiliile, pentru decolmatarea barajului de apă potabilă de la Crevelești, afectat în urma ploilor căzute începând de vineri și a aluviunilor transportate. Barajul deservește aproximativ 200 de familii din satele Chiliile, ­Cre­velești, Trestioara, Ghiocari și Petcari. Operațiunea s-a desfășurat contracrono­metru, având în vedere că duminică seară era anunțat un nou episod de vreme rea. Spre seară, jandarmii și pompierii au raportat misiune îndeplinită.

https://www.facebook.com/costy.burducea/videos/2326022214085372/?__tn__=%2CdlC-R-R&eid=ARDYbtaAKnCiCsbvvhqKbYbrumBpgFOEPJJs2dZFZrEyWgMFcuNOcPpSqejX3KjugGygmOtvAuWSwA8Y&hc_ref=ARR1nh7EP7nYKBkrGXMQNRUBefJmgcXSJ9wLMFrqj_XLKxO58VIlxbsrKun9-dnPLJw

Articole similare