Cultură

FOTO/VIDEO | Simboluri biblice interpretate grafic într-o expoziție inedită a artistului plastic Marius Barb

O expoziție inedită de grafică formată din 26 de lucrări ce poartă semnătura artistului plastic Marius  Barb „Barbone”, lector univ. dr.  la Facultatea de Arte Decorative și Design (FADD), Departamentul Design, din cadrul Universității Naționale de Arte București, a fost vernisată vineri, 7 mai, la Galeriile de Artă Buzău. Primii care au avut bucuria să vadă această expoziție în care textul biblic, în special al Vechiului Testament, este „tradus” prin simboluri, au fost profesori ai Liceului de Arte „Nicolae Tonitza” și artiști plastici din Capitală, care s-au alăturat buzoienilor care au ținut să fie prezenți la vernisaj.

Gazda evenimentului, prof. dr. Valeriu Șușnea, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici Buzău, a avut și calitatea de curator al expoziției și, nu în ultimul rând de prieten al artistului plastic Marius Barb despre care a declarat: „Îl consider un prieten al Buzăului și  un om care ne sprijină în activitatea pe care încercăm să o depunem și noi aici la Buzău; este o activitate care ne dorim să stea sub semnul excelenței, dar care depinde în  măsură de publicul care va veni aici și de oficialitățile care trebuie să susțină în continuare activitatea Filialei Buzău a UAP. Avem nevoie mai mult ca niciodată de acest sprijin”. Președintele UAP Buzău a făcut referire la activitatea bogată a artistului plastic „Barbone”, care este recunoscută și prin nenumăratele premii obținute, precum și prin prodigioasa activitate expozițională, amintind și de premiile obținute la Buzău, la Bienala „Ion Andreescu”: „Juriul de la Bienala <Ion Andreescu> i-a acordat în două rânduri premii aici, unul fiind chiar la ultima ediție, care a avut loc în 2020. Este vorba despre Premiul de excelență pentru întreaga activitate în cadrul Bienalei Internaționale de artă contemporană Ion Andreescu 2020, ediția a XII-a”, a spus prof. dr. Valeriu Șușnea.

Pornind de la hermeneutica textului biblic, cele 26 de lucrări de grafică ale artistului plastic Marius Barb care se află expuse pe simezele buzoiene descoperă iubitorilor de artă înțelesuri veterotestamentare cu fiorul spiritual ce traversează limbajul modern al artei, animându-l, din interior, cu o forță de expresie fabuloasă. Expoziția de grafică de la Buzău nu este întâmplătoare, având în vedere referirile pe care le face la personaje biblice. „Pentru că nu suntem departe de Sărbătoarea Paștelui,  pot spune că, așa cum Iisus descoperă smochinul care nu avea roade și a fost blestemat, roadele unui artist trebuie expuse și prezentate, ca să se bucure și oamenii care au aplecarea și dorința de a cerceta arta plastică, arta vizuală”, spune artistul plastic.

Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu al artistului plastic Barbone, la care a lucrat câțiva ani, și cuprind preocupările acestuia față de subiecte ce nu s-au reprezentat niciodată, dar la care se face referire în textele biblice. „Este un proiect, la care lucrez de câțiva ani de zile, veterotestamentar (n.r., ceea ce aparține Vechiului Testament ). Am lucrat pentru această expoziție circa 80-90 de lucrări, nu le știu exact numărul, pentru că la unele am renunțat. Desenul oferă o disciplinare și o rigoare în a te exprima și la desen nu prea există greșeală, așa consider eu. Desenele au venit în urma unui exercițiu de-al meu de autodisciplinare, <o penitență> cromatică. Mă preocupă mitul, simbolurile, reprezentările abordate de mine vizavi de mitologie și de unele versete din Vechiul Testament. Am intitulat prima expoziție pe care am avut-o la București <Vetrotestamentară>, pentru că descoperim Adami și Eve, îngeri căzuți, șarpele, mărul cunoașterii și posibile întrupări ale ființei și ale spiritului în urma cunoașterii,  în urma păcatului originar. Nu sunt un teolog, dar mă preocupă reprezentările care sunt nereprezentate, înfățișările care nu ni s-au înfățișat și , de ce nu, dacă omul a căzut într-un păcat, în lumea care va urma după ce fizică în care ne găsim noi astăzi, am putea să avem trăsături alte reprezentări în funcție de păcatul săvârșit”, a mai spus „Barbone”.

Dincolo de  dorința de a fi mai aproape de buzoieni, prezența lui Marius Barb la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”  are legătură și cu prietenia care îl leagă de cunoscutul artist plastic  Valeriu Șușnea, profesor la Liceul de Arte ”Margareta Sterian” și președinte al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Buzău. „De la început trebuie să spun că mă leagă o prietenie de Valeriu Șușnea, președintele Filialei Buzău. Ne-am întâlnit de multe ori la ședințele noastre ale UAP. Am răspuns afirmativ de fiecare dată când dânsul organizează bienala <Ion Andreescu>. Am fost onorat să fiu acceptat și chiar am primit și un premiu. Și eu, la rândul meu, sunt președinte al filialei UAP București, și am încurajat și încurajez un schimb de expoziții atât în București, cât și în teritoriu. Sunt de părere că artiștii trebuie să fie văzuți în multe locații în țară și în străinătate. Știm că este din ce în ce mai greu, dar dacă putem să facem ceva în acest sens, trebuie să o facem”, a povestit lector univ. dr. Marius Barb. Artistul mai adaugă pe lista legăturilor sale cu Buzăul și prezența la facultate, în calitate de studenți, a multora dintre absolvenții Liceului de Artă „Margareta Sterian”, despre care are cuvinte de laudă: „Totdeauna  primim studenți destul de bine pregătiți și care că fac cinste urbei dumneavoastră (…) E bine ca fiecare student să-și dezvolte propria personalitate artistică, să fie bine definit în exprimare și în conceptul pe care dorește să-l dezvolte sau să-l abordeze. Rolul profesorul este de a-l ghida, de a-l coordona de a-i atrage atenția dacă unele elemente poate îi sunt nepotrivite sau nu sunt în avantajul lor. Accesul tinerilor la informație este imens; ei au posibilitatea să discearnă și să se dezvolte armonios”.

Pe lângă lucrări de grafică, Marius Barb expune și picturi, cele două direcții artistice ale sale fiind comparate cu doi copii pe care îi iubești în egală măsură. „Desenul mă duce către autodisciplinare mai mare, creează o stare de meditație mai mare decât atunci când mă folosesc de culori, unde sunt mai dezinvolt”, spune acesta. În momentul de față, artistul are o expoziție de pictură pe simeze, la Galeria Artoteca, în București, care se numește „Obsesii confesive”. După data de 20 mai va organiza o expoziție la Deva, la galeria Forma, alături de un alt prieten al său, de data aceasta fiind vorba despre un ceramist. „Este o expoziție mult mai mare, cu 40 de picturi, care au teme atât din expoziția din București, cât și teme noi pe care vreau să le dezvălui publicului. Noi facem lucrările acestea pentru a fi văzute. Un vernisaj este o prezentare a muncii”, mai spune artistul plastic Marius Barb.

Cine este Marius Barb

Marius Vasile Barb s-a născut pe 11 mai 1968, în localitatea Lupşa din județul Alba. A absolvit în 1986  Liceul de Artă Cluj-Napoca, iar în 1996  devine absolvent al Academiei de Artă Bucureşti secţia pictură. În 2009 devine doctor în arte plastice și decorative. Este în prezent lector universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, departamentul Design. De asemenea,  este membru UAP România și membru în biroul de conducere al filialei de pictură București, membru în comisia de etică al UAP România, președinte al Filialei UAP București. A participat la nenumărate expoziții, parte dintre ele și la Buzău și a obținut  premii valoroase.

Participări expoziţii: în  2012 – Bienala „Ion Andreescu” – Buzău, 2012-  Arte în București – Căminul Artei, București, „Falsa pudoare” – personală , Simeza București,  Salonul mic București Căminul Artei,  „Șelari 13” Simeza;  2011- Salonul de Iarnă – Casa Șuțu București, Arte în București Căminul Artei; 2010 – Bienala de pictură și sculptură „Gheorghe Pătrașcu” – Târgoviște, Salonul de Artă București „Orașul” Căminul artei;  Expoziţie – „Artistul la lucru în România’’ – Apollo; 2009 – Salonul de Artă „Apollo 2009”;  „Aegyssus” – Bienala Naţională de Artă Contemporană – Tulcea, Expoziţie pictură de grup „Atelier 1” – Căminul artei; 2008 – Expoziţie personală – Căminul artei-etaj „Însemne vizuale’’; 2005 – Expoziţie grup design – Artis, Expoziţie de grup – Căminul Artei; 2004 – Bienala de pictură şi sculptură „Gheorghe Pătraşcu’’ Târgovişte, Salonul Naţional de Artă Bucureşti; Expoziţie personală, Căminul Artei – parter; 2002 – Salonul de Artă Bucureşti; 2001 – Expoziţie de grup Stockholm; 1999 – Muzeul de Artă Constanţa; 1998 – Bienala de sculptură şi pictură „Gheorghe Pătraşcu’’ Târgovişte, Bienala „Ion Andreescu’’ Buzău, Salonul de Artă Bucureşti, Expoziţie de grup – Veneţia – Casa Iorga, Expoziţie de grup Viena, Austria; 1995 – Expoziţia Academiei de Artă – Teatrul Naţional Bucureşti; 1994-Expoziţia Academiei de Artă – Budapesta; 1993 – Bienala Academiilor Europene de Artă, Maastricht, Olanda.

Premii: Premiul I – pictură 1998 la Bienala de sculptură şi pictură „Gheorghe Pătraşcu’’ Târgovişte, Premiul Special acordat de Ministerul Culturii 1998, Premiul U.A.P; 2004 – Bienala de pictură şi sculptură „Gheorghe Pătraşcu’’ Târgovişte.

Lucrări în colecţiile Muzeelor de Artă: Târgovişte, Constanţa, Tulcea, Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti şi în colecţii particulare din ţară şi străinătate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker