Cultură

FOTO/VIDEO | Şcoala de olărit de la Aluniş îşi deschide porţile în octombrie

Modelajul în lut a fost, multă vreme, pe Valea Buzăului, o activitate utilă, cotidiană în gospodărie, dar şi o îndeletnicire creatoare de artă. Acest meşteşug tradiţional vechi s-a pierdut de câţiva zeci de ani şi a dispărut definitiv dintre preocupările buzoienilor. Aluniş Art Center  a declanşat, în primăvara acestui an, o campanie de strângere de fonduri pentru înfiinţarea unui atelier de olărit în comuna Colţi, care să funcţioneze ca spaţiu de lucru al artiştilor în regim de rezidenţă, şcoală, dar şi ca gazdă a unor cursuri, workshopuri, ateliere de olărit destinate vizitatorilor şi copiilor.

Lucrurile s-au derulat pe repede înainte în această vară prin strădania Iuliei Sîrbu, fondatoarea Aluniş Art Center şi, la început de octombrie, glasul lutului se va auzi din nou pentru buzoieni, pentru că tradiţia olăritului va fi reînviată la Aluniş. În viziunea Iuliei Sîrbu, proiectul, odată dus la îndeplinire, ar trebui să aducă beneficii comunităţii pe mai multe planuri. Pe de o parte, o şcoală de olărit ar însemna, în primul rând, revitalizarea meşteşugului prin documentarea şi recreerea unei linii identitare a patrimoniului cultural local în ceea ce priveşte ceramica, dar şi crearea unui viitor ­suste­nabil pentru ceramica buzoiană prin introducerea sa în circuitul comercial, prin organizarea de tabere, ateliere, cursuri de calificare şi expoziţii.

Locuri de muncă pentru oamenii din Aluniş

Şcoala de olărit mai înseamnă şi sprijinirea comunităţii prin crearea de locuri de muncă locale. „Avem investiţii de 200.000 de euro în Casa de oaspeţi a Centrului de Artă şi sunt opt locuri de muncă create într-o jumătate de an. Credem că alte patru locuri de muncă vor fi generate în jurul şcolii de olărit. Este vorba despre două poziţii de ajutor olar, oameni care vor lucra în atelier, şi des­pre două posturi de persoane pentru întreţinerea spaţiilor care vor fi disponibile din primăvara viitoare. Şcoala de olărit va fi un punct de atracţie turistică în sine, care va atrage ­vi­zitatori numeroşi în zonă şi va crea condiţiile propice dezvoltării şi altor business-uri locale”, spune Iulia Sîrbu.

Casa de rezidenţă, în lucru

Nu în ultimul rând, Şcoala de olărit presupune şi construirea unei case de rezidenţă care va funcţiona ca spaţiu de lucru pentru artişti, dar şi ca loc de desfăşurare a taberelor, atelierelor şi sesiunilor de terapie prin artă şi cursuri de formare profesională în domeniul ceramicii. „Este o casă destinată artiştilor, taberelor de copii, workshopurilor creative. Este o casă tradiţională buzoiană, cu 18 locuri de cazare, pe care sperăm că o vom putea acoperi cu şindrilă. Res­pectăm perfect arhitectura locală şi folosim ca element de design casele buzoiene refăcute. Acum se construieşte la etaj. Casa de rezidenţă este o casă profund ecologică. Este ­rea­lizată din blocuri ytong, materiale naturale, şi este încălzită cu o pompă de căldură de ultimă tehnologie verde. Este marea noastră speranţă. Casa va avea două niveluri şi se află la ieşirea din Colţi între Aluniş. Ea este gândită pentru artiştii care vor lucra în rezidenţă la atelier”, spune Iulia Sîrbu.

Şcoală de olărit pentru promovarea ceramicii buzoiene

„Noi am împărţit Şcoala de olărit de la Aluniş în două activităţi: pe de o parte, atelierul propriu-zis, pe care îl deschidem în octombrie, iar pe de altă parte, casa de rezidenţă, care va permite şi organizarea de tabere, workshopuri, grupuri şi ateliere. Astfel, la începutul lunii octombrie deschidem atelierul de ceramică, care va funcţiona pe timpul iernii şi, între timp, construim casa de rezidenţă a şcolii de olărit”, explică fondatoarea Aluniş Art Center.

Pentru şcoala de olărit, Aluniş Art Center are o colaborare cu doi tineri absolvenţi ai Facultăţii de Arte din Bucureşti, la secţia de Ceramică, Sma­randa Isar şi Victor Cos­tache. Ei sunt cei pe care Aluniş Art Center se bazează în acest proiect, pentru că lucrează la refa­cerea identităţii ceramicii buzoiene, respectiv la partea de design buzoian, adică tot ceea ce înseamnă ceramica de pe aceste meleaguri din ultimii 5.000 de ani. „Nu ne limităm la ceramica recentă, cea care este, să zicem, dezvoltată în ultimii 200 de ani ca ceramică utilitară. Vom face replici în serii mici ale ceramicii vechi de pe aria judeţului Buzău, aşa cum vedem la Muzeul Jude­ţean”, precizează Iulia Sîrbu.

Turism sustenabil la Aluniş Art Center

Aluniş Art Center ar trebui să fie, cel puţin după această vară de poveste, în care au fost organizate 12 concerte de muzică cu intrare liberă, ateliere de pictură şi teatru, poezie, confecţionare măşti, expoziţii de artă ale artiştilor plastici Alexandra Baciu, Mădălina Costache şi Ruslan Cârlan, un loc turistic care nu trebuie ratat de nimeni. Bineînţeles că aceste lucruri se adaugă la ceea ce reprezentau ele însele aceste locuri din Munţii Buzău­lui, care au fost animate prin expediţiile organizate în această vară la ansamblul rupestru de la Aluniş-Nucu-Bozioru, locuri considerate de unii leagănul  creştinătăţii din România, Athosul româ­nesc. Tot în această vară, la Aluniş a fost organizată şi prima tabără de ţesut la război, eveniment menit să reînvie acest meşteşug străvechi şi să implice şi susţină localnicele din Aluniş şi Colţi.

De asemenea, deschi­derea casei de oaspeţi a centrului, Aluniş Retreat, loc de reconectare cu noi înşine şi natura, contribuie la finanţarea proiectelor centrului prin intermediul oaspeţilor găzduiţi. „Este un proiect mic, o casă cu şase camere, dar ideal al sustenabilităţii  în ceea ce ar trebui să fie turism. Pentru realizarea acestui pro­iect au fost investiţi 70.000 euro din bani europeni şi 130.000 au fost investiţia mea, din veniturile mele anterioare”, spune Iulia Sîrbu.

Au fost create nouă locuri de muncă, dintre care opt sunt ocupate de femei şi urmează crearea a încă  trei, prin proiectul şcolii de olărit de la Colţi. „Încer­căm ca Aluniş Art Center să fie un exemplu de bună practică în tot ce înseamnă turism sustenabil. De aceea, avem angajaţi din sat, din Aluniş – care lucrează excepţional – şi folosim cât de mult se poate produse locale, din gospodăria proprie”, a precizat Iulia Sîrbu.

Aluniş Art Center, implicat şi în acţiuni pentru protejarea mediului

Toate activităţile de la Aluniş Art Center s-au petrecut cu mare responsa­bilitate faţă de natură, faţă de mediu. Nu este de mirare că, în prezent, organizaţia neguvernamentală este implicată în proiecte de protecţia mediului, prin campania de ecologizare realizată împreună cu cei de la Apele Române şi de la Lidl. Este vorba despre instalarea unor colectoare pe râul Buzău pentru materialele plastice aruncate în apă.  Proiectul se numeşte „Viitoruri curate. Nu viituri murdare”, în care Aluniş Art Center, împreună cu partenerii de proiect, vor lupta împotriva poluării pe râul Buzău prin montarea de bariere de deşeuri pentru cursuri de apă. „Sunt trei colectoare pe care le instalăm în final. Sperăm să mai micşorăm volumul de plastic pe care îl producem. Dublăm aceas­tă activitate cu o campanie regională de prevenire a consumului de plastic, de aruncare a lui în izvoare, pârâie şi râul Buzău”, spune Iulia Sîrbu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker