Cultură

FOTO/VIDEO | Pereții exteriori a cinci școli buzoiene, transformați în lucrări de artă

Arta urbană contemporană cucerește primele spații în municipiul Buzău. Mai exact, pereții câtorva unități de învățământ au căpătat, în ultimele săptă­mâni, culoare și mesaj. Inițiativa aparține artistului plastic Miruna Blănaru, care și-a propus să pună Buzăul într-o lumină creativă și să-l alinieze cumva trendului ce a cuprins, destul de timid în țară, orașe din lume, devenite muzee uriașe în aer liber, pline cu picturi murale colorate, artă surprinzătoare în aer liber și iluzii 3D.

Miruna Blănaru este absolventă a Liceului de Arte „Margareta Sterian” – a fost elevă la pictură de șevalet a profesorului și artistului plastic Florin Menzopol – și a Facultății de Arte Plastice din Iași, Secția grafică foto-video. Ultimul său job, înainte de a se întoarce în Buzău, a fost cea de videograf pe vase de croazieră, unde a profesat, timp de șase ani, până anul trecut. În primăvara acestui an, ea a înaintat Primăriei o propunere privind dezvoltarea unui proiect inti­tulat „Sus Muralul”, pentru care administrația a avut mare deschidere. Astfel că, în acest moment, proiectul de artă murală contemporană prezentat de Miruna administrației locale are susținerea Primăriei Buzău și a Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman” și este cât se poate de vizibil.

La Liceul „Grigore Moi­sil”, unul dintre obiectivele proiectului,  lucrarea este finalizată. Bucuria pe care o creează acest proiect unității de învățământ este împăr­tășită printr-un mesaj postat pe pagina de socializare de către directorul Adriana Voicu: „Avem hăinuță nouă! Liceul <­Gri­gore Moisil> e mândru de noua pictură de pe fațadă”. Directorul apreciază și mesajul picturii, dincolo de arta în sine, și mai ales faptul că ține cont de specificul unității de învățământ. „M-au sunat să mă întrebe dacă sunt de acord să se realizeze lucrarea la <Moisil>, pentru că e peretele perfect pentru pictură. Bineînțeles că am fost de acord. Pictura realizată este cumva și personalizată pentru liceul nostru, pentru că sunt și detalii de electronică, dincolo de me­sajul principal <Tu tinzi spre infinit> prin învățare și prin tot ce se întâmplă în viața ta de zi cu zi la școală. Este vorba aici despre artă și despre frumos; școala este mai primitoare, mai vizibilă pentru locuitorii orașului”, mai spune Adriana Voicu, directorul liceului, care apreciază și efortul de a termina lucrarea într-o săptămână și jumătate.

Inițiatoarea și coordonatoarea proiectului spune că a făcut alegerea privind amplasarea picturii și me­sajul ei ținând cont de starea pereților, dar și de dorința sa de a bucura cât mai mulți buzoieni: „Am ales pereții astfel încât să nu se bucure doar elevii și profesorii instituțiilor școlare, ci toți buzoienii, iar mesajele să fie pentru toată lumea din oraș care trece pe lângă aceste clădiri. De aceea, am ales un perete care să aibă vizibilitate din stradă, nu numai din curtea școlii. Mi s-a părut foarte potrivit peretele acela (de la <Moisil>, n.r.) pentru o pictură și m-am gândit la ceva care s-ar potrivi cu specificul liceului, astfel încât copiii care merg acolo să fie inspirați, să își dea seama că în orice moment pot să tindă către infinit, și că, chiar dacă învață electronică, pot lucra foarte bine și în domenii artistice, pentru că e nevoie de o anumită parte de creativitate și în științele exacte”.

Pictura de la „Moisil” poate fi considerată o combinație reușită între specificul tehnic al liceului și artă, iar în peisajul local, o imensă reușită cultural-artistică. „Am pus elemente din lumea electronică, tehnologie, să simbolizeze specializarea liceului. De aceea, este o îmbinare între elementele din lumea electronică foarte exactă, o lume plină de reguli cu o anumită specificitate, cu un fond ­rea­lizat într-un mod foarte spontan, artistic, liber; culorile se îmbină frumos și duc spre ideea de infinit al posibilităților noastre, ideea de libertate și de creație. Cumva, prin contrastul acesta între științele exacte și artă se regăsesc cele două lucruri din viață: ordine și libertate și știință și crea­tivitate. Ideea este de a uni pasiunile tuturor. Putem avea pasiuni foarte diferite. În timpul Renașterii, omul ideal era omul universal care tindea spre infinitatea posibilităților sale, cum era Leonardo Da Vinci, Michelangelo, oameni care nu s-au oprit doar la pictură, sculptură, ci au fost adevărați arhitecți, ingineri și maeștri  în artele vizuale: pictură, grafică, sculptură”, spune Miruna Blănaru

Unitățile în învățământ au avut prioritate

Spre deosebire de alte câteva orașe mari din țară în care pictura murală s-a făcut mai ales pe blocuri, așa cum este cazul celei mai mari realizate în Capitală, la Buzău lucrurile au început cu școlile, poate și pentru a se realiza o demonstrație pe viu a multiplelor roluri pe care și le poate asuma simultan arta în comunitate.

„M-am gândit că este mai bine să începem cu instituții școlare, să transmitem mesaje frumoase și potrivite și pentru copii, și pentru toată lumea din jur. Nu am vrut să pictăm direct blocuri, pentru că sunt și suprafețe mai mari, și pentru că orașul e plin de blocuri. Am făcut fotografii tuturor instituțiilor școlare cu toți pereții. Apoi am discutat cu Lucian Popa, de la Bacău, care a fondat Zid Art Bacău, un mare feno­men acum. El m-a sfătuit să folosesc doar pereții recondiționați, care sunt într-o stare foarte bună, să nu le cadă tencuiala etc., astfel  ca lucrarea să dureze și nici să nu fim nevoiți să așteptăm să se recondiționeze. Bugetul era prevăzut, în principiu, pentru trei fațade, dar am calculat bine, bine, și am zis că putem ajunge la șapte și că putem să începem în forță să pictăm fațade la cinci instituții școlare. De aceea, avem două fațade la Școala Nr. 5 și două fațade la Liceul <Mar­ghiloman>”, explică Miruna Blănaru, coordonatoarea proiectului.

Artă-omagiu pentru mari personalități

Proiectul de artă urbană, așa cum a fost construit, reprezintă o modalitate pentru împrimăvărarea unui oraș în plină toamnă, crea­rea unei comuniuni a școlii cu comunitatea, creșterea încrederii elevilor care învață aici, bucuria de a se întâlni cu un spațiu devenit mai familiar, mai frumos și, nu în ultimul rând, o ­moda­litate de cinstire a unor mari personalități româneș­ti. La „Moisil”, mesajul picturii poate fi considerat un omagiu adus marelui matematician Grigore C. Moisil, după cum, la Liceul „Marghiloman”, pictura poate fi considerată un omagiu adus lui Alexandru Marghiloman, om de stat care a îndeplinit funcția de prim-ministru al României în anul 1918 și a avut un rol decisiv în timpul Primului Război Mondial.

„Mesajul central la <Moi­sil> este un îndemn, <Tu să tinzi spre infinit>, te îndrepți către potențialul tău maxim, mergi spre posibilitățile tale infinite. E ca un fel de formulă matematică pe care am <inventat-o> și mi s-a părut oportun să o folosesc mai ales la Liceul <Moisil>, mai ales că Grigore C. Moisil a fost mare matematician. Am pictat liceul de la <Moisil> în colaborare cu Adrian Bogdan Lefter, artist buzoian foarte talentat. Conceptul este al meu, iar el m-a ajutat efectiv la pictură. Al doilea perete este cel de la Grădiniță pe care îl fac singură. Terminăm fațada aceasta și terminăm și fațada de la Liceul <Marghiloman>, pe care o face Cristian Scutaru, un artist recunoscut pe plan național. Este un artist și este o onoare că îl avem în Buzău acum. A șaptea fațadă ar fi cea de la Grădinița nr. 6, de lângă Parcul Marghiloman, care cred că va rămâne pe anul viitor, pentru că  aici suntem un pic în urmă cu documentele!”, mai spune Miru­na Blănaru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker