Opinii

Barza se-mbracă în negru și albastru

Prin anii 2000, declarațiile lui Mihăiță Pleșan, fotbalist în vogă și la mare căutare, stârneau zâmbetele multora. Talentatul mijlocaș a rămas în memoria microbiștilor prin golul superb împotriva Germaniei, dar și pentru afirmația tip, rostită pe nerăsuflate, de fiecare dată când semna cu un nou club: „Am ținut cu această echipă de mic”. Dacă era să te iei după vorbele severineanului, acesta ținuse de mic cu Steaua, Dinamo, Craiova și Poli Timișoara. Nu avem date certe despre prima dragoste fotbalistică a mijlocașului român și nici nu știm dacă aceasta s-a înfiripat din frageda-i copilărie.

Cunoaștem, însă, un club care-și „racolează” fanii încă de la naștere. Da, chiar de la maternitate. La o aruncătură de băț de Milano, Bergamo e un oraș cunoscut de cei mai mulți mai degrabă datorită aeroportului „Il Caravaggio” decât pentru clubul de fotbal. Fondat în 1907, „Atalanta” nu a câștigat niciodată Scudetto, ba chiar s-a plimbat de multe ori și prin a doua divizie italiană. Pe la finele anilor ’80, ajungea, culmea, în semifinala Cupei Cupelor, deși juca în serie B.

Având în vedere că de la Bergamo până la Milano faci mai puțin de o oră cu mașina, ai crede că tentația de a ține cu Inter sau cu Milan e irezistibilă. Însă e greu să găsești pe cineva în orașul lombard care să nu se închine echipei cu nume de zeiță.

Unul dintre motive este inițiativa clubului de a trimite fiecărui nou-născut care vede lumina zilei în oraș câte un tricou în culorile negru și albastru ale Atalantei. Direct la maternitate. Dragostea și pasiunea pentru culori se nasc, astfel, odată cu copiii și cresc împreună cu aceștia. Proiectul „Neonati Atalantini” a luat naștere (dacă tot ne referim la nou-născuți)  prin 2010, din inițiativa lui Antonio Percassi, actual președinte și fost jucător la clubul din Bergamo. Instant hit. Între timp, Atalanta nu se mai plimbă între cele două eșaloane superioare din fotbalul italian. A devenit o prezență constantă la vârful ierarhiei din Serie A și în cupele europene. Iar meciurile de pe stadionul propriu se joacă cu casa închisă.

Joi noaptea, după meciul dintre Gloria și Șelimbăr, microbiștii buzoieni au avut ocazia de a-și spăla ochii cu ceva fotbal de calitate. Atalanta a triumfat, cu 3 la 0, în casa lui Liverpool, pe Anfield Road. Printre cei 2.000 de suporteri veniți din Lombardia erau și destui copii. Cel mai probabil, născuți la maternitatea din Bergamo.

Articole similare