miercuri, 21 octombrie 2020

FOTO | VIDEO Eugen Caminschi și artiști plastici consacrați ori debutanți au scos arta în stradă, „printre blocuri”

Când publicul nu poate umple sălile expoziționale și cele de spectacole din cauza pandemiei, arta poate coborî în stradă în întâmpinarea iubitorilor de frumos. Cea de-a VI-a ediție a manifestării „Arta printre Blocuri” a reușit să reunească pe parcursul a două zile numeroși buzoieni curioși să admire lucrări de artă plastică și să socializeze cu prieteni de care pandemia i-a ținut departe.

Proiectul inițiat de artistul plastic Ștefan Lăzărescu „Pește”, cu sprijinul Centrului Cultural „Alexandru Marghi­loman”, s-a desfășurat vineri și sâmbătă pe Bulevardul „N. Bălcescu”, pe terasa No Limit, acolo unde organizatorii au amplasat sub pergola perfect luminată lucrările de artă și muzicienii invitați.

Invitați speciali ai ediției de anul acesta au fost buzoianul Eugen Caminschi de la trupa Vama, alături de Bogy Nagy. De asemenea, spre deosebire de anii trecuți au fost invitați să expună, alături de artiști consacrați precum Florin Menzopol, și tineri absolvenți ai Liceului de Artă Buzău.

„Arta printre Blocuri” este un proiect cultural care își propune să aducă lucrările de artă plastică în spații mai puțin conven­ționale, în încercare de a stârni atenția ­pu­blicului mai puțin avizat și ­educarea acestuia.

„Un concert de blues care se potrivește mănușă cu ceea ce facem noi”

„Este o ediție la care am invitat și studenți ai academiilor de artă din țară și, o noutate, absolvenți ai liceelor de artă. Deocamdată, absolvenți buzoieni. Asta pentru că unul dintre scopurile acestui proiect este să expunem și să promovăm și arta tinerilor artiști, alături de cea a artiștilor consacrați. Sunt șapte artiști de la clasa profesorului Răzvan Mihalcea de la Liceul de Artă <Margareta Sterian>. Avem alături de noi și artiști din domeniul muzicii. Proiectul Acoustic Stories, cu Eugen Caminschi de la Vama Veche, la chitară, și Bogy Nagy, voce și muzicuță. Un concert de blues care se potrivește mănușă cu ceea ce facem noi. Eugen e buzoian de al nostru. Este un mare chitarist și a făcut această formulă cu Bogy Nagy din Timișoara. Îi place să vină ori de câte ori are ocazia să cânte la Buzău, unde are atâția prieteni”, a declarat Ștefan Lăzărescu „Pește”, inițiatorul proiectului.

Gepostet von Silvia Roxana Drimba am Freitag, 2. Oktober 2020

„Publicul nostru nu este în cea mai mare parte un public avizat”

Tot vineri seară, în pauza dintre recitalurile celor de la Acoustic Stories a fost prezentat și un film de artă intitulat „13 închipuiri”, realizat de Ștefan Lăzărescu. Expoziția deschisă vineri a putut fi vizitată și sâmbătă între orele 10.00 și 18.00.

„Mă aștept ca acest eveniment să facă oamenii să înțeleagă că noi venim în întâmpinarea lor cu lucrări din diverse genuri, abstracte, figurative, artă fotografică. Vrem să obiș­nuim publicul buzoian cu arta plastică și să cumpere lucrări de la artiști. La Arta printre Blocuri deocamdată nu avem teme pe care le impunem artiștilor. Noi suntem deschiși tuturor for­melor de exprimare artistică, tuturor expri­mărilor plastice. Asta și pentru că publicul nostru nu este în cea mai mare parte un pu­blic avizat. Avem și public avizat an de an, dar noi urmărim să atragem ­pu­blicul care nu este obișnuit cu arta și să îl educăm încetul cu încetul. Se pare că avem din ce în ce mai mulți spectatori și asta ne bucură. Spațiile  expo­ziționale închise au avut de pierdut în această perioadă de pandemie și asta face să avem mai mult public decât de obicei”, a mai decla­rat Ștefan Lăzărescu.

loading...
error: Content is protected !!