Actualitate

FOTO | Patru fete au făcut performanță unică în istoria Liceului de Artă „Margareta Sterian”

Patru fete de la Liceul de Artă „Margareta Sterian” din Buzău – Cătălina Oleahu, Elena  Nicoleta Radu, Teodora Olteanu și Andreea Coleșnic -, au realizat o performanță neobișnuită pentru tradiția acestei unități de învățământ. „Mi-au creat cea mai mare surpriză pe care am putut să o am în cariera mea de manager. Este o performanță istorică pentru Liceul de Artă”, a declarat directorul unității de învățământ, profesor Mioara Sângeorzan. Și a fost, într-adevăr, o surpriză, pentru că toate patru au urcat pe podium, două pe cea mai înaltă treaptă, iar celelalte două pe locul secund, la Cupa României la box.

Cele două medalii de aur și cele două de argint pe care  adolescentele le-au obținut la box au luat prin surprindere condu­cerea liceului, care spune că este o performanță istorică; au mai fost și alte surprize plăcute din partea elevilor la competițiile de Matematică, Limba Română, care se adaugă celor ce țin de specialitățile unității de învățământ,  dar elevii de aici sunt selectați la intrare pe bază de aptitudini în domeniul artelor și este aproape imposibil de prevăzut un succes într-un domeniu total diferit celor în care se pregătesc la școală.

Despre această performanță, directorul Liceului de Artă ,,Margareta Sterian”, Mioara Sîngeorzan, a declarat: „Cadrele didactice ale Liceului de Artă sprijină copiii nu numai în plan artistic, ci în toate domeniile în care ei vor să-și manifeste aptitudini, pentru că este o școală care are acest rol. Echipa managerială și  profesorii sunt familiarizați cu ceea ce trebuie făcut pentru ca acești copii să fie sprijiniți și încurajați. A fost o mare surpriză pentru noi și mai ales pentru mine să am această bucurie  ca printre artiști să se numere patru fete deosebite care au performat și în domeniul sportului. Ele sunt talentate și la muzică și la artă plastică, chiar foarte talentate, și au reușit să îmbine aceste pasiuni ale lor atât de bine și să se descurce și cu programul  școlii; toate sunt eleve la liceu. Pe Cătălina Oleahu o avem clasa a XII și a luat premiul I la categoria 54 kilograme, iar Nicoleta Radu care este o muziciană, a luat premiul I la categoria 60 de kilograme. Avem și o arhitectă, Andreea Coleșnic, care a obținut premiul al II-lea. Teodora Olteanu, de asemenea,  este la artă plastică și a obținut premiul al II-lea la categoria 75 de kilograme. Sunt patru fete al căror rezultat ne onorează, ne motivează, ne  încurajează să le sprijinim în continuare. Gândiți-vă că este vorba despre un liceu de artă, unde sensibilitatea sufletească și structura fizică a elevilor este deosebită, pentru că ei sunt artiști în devenire; rezultatele există și asta înseamnă că au avut multă ambiție și multă dorință de a câștiga. Eu le felicit și le doresc succes în continuare”.

Patru învingătoare

Pentru a obține performanțe în sport,  cele patru  adolescente au ales o viață  conform dictonului latin „minte sănătoasă în corp sănătos”, care pune  sănătatea pe primul loc, asta însemnând o alimentație sănătoa­să, odihnă suficientă și mișcare zilnică sub formă de antrenamente. Într-un cuvânt au ales stil de viață sănătos.

Au mărturisit în scurtele declarații pe care le-au oferit în exclusivitate pentru OPINIA că acest stil de viață  le este de mare ajutor și pentru performanțele de școlare la specialitățile alese. Pentru că, pe lângă performanța sportivă, fetele au rezultate și la concursuri de specialitate și se pregătesc în continuare pentru a participa și la astfel de competiții.

Sportul poate fi extrem de puternic pentru fete, ajutându-le să-și construiască încrederea în sine, iar antrenamentele de box nu înseamnă doar dat cu pumnul, spun fetele, ci boxul necesită un bun simț al coordonării, o atenție foarte bună și viteză de reacție, fiind un sport mult mai complex decât pare. Ele au realizat  că sportul are acest avantaj major, să le facă încrezătoare în forțele proprii, să devină puternice atât fizic, dar mai ales psihic. Și au realizat că  pot mai mult.

O pianistă cu degete de oțel

Nicoleta Elena Radu este elevă la secția muzică și a obținut aurul la Cupa României la box competiție desfășurată  în februarie 2020,  la sala de sport a Liceului CFR din Buzău. Ea a concurat la junioare, categoria 60 kilograme. Premiul obținut l-a dedicat tatălui ei, căruia i-a demonstrat că poate obține performanță și poate face față în acest sport dur.

„Eu de mică am vrut să fac un sport extrem, dar tatăl meu nu m-a lăsat crezând că nu aș fi suficient de puternică să practic așa ceva. Îi era teamă că <o să o încasez>. Într-o zi, eram la liceu, la ora de sport, și domnul profesor m-a întrebat cum mi se pare ideea de a face box.

I-am spus că, mi-ar plăcea să practic acest sport. M-a invitat la sală. Și i-am demonstrat tatei că pot și sunt în stare să fac ceva frumos. Acum, dimineața merg la antrenament și după-amiaza  fac ore online sau  merg la școală. Antrenamentul astăzi a durat trei ore, dar poate să dureze două ore jumătate – două ore, în funcție de exercițiile efectuate. Mă antrenez cu  profesorul Alexandru Dosoftei. Îmi doresc să fac  în continuare performanță. Sunt la CSM Gloria și mă pregătesc  să particip la Campionatul Național, care ar putea începe cu data de 2 noiembrie.  În rest, cânt cu vocea, fac pian și fac și inițiere vocală. Pasiunea pentru muzică o am de când eram mică și, din clasa a VIII-a, am fost hotărâtă să învăț și să mă pregătesc pentru Liceul de Arte. Mai departe aș dori să urmez Academia de Poliție și să urmez și Conservatorul. Este un program obositor sunt și cu orele de specialitate. Acum pregătirile sunt aproape zilnice pentru că nu îmi permite orarul dar merg de 4-5 ori pe săptămână. Am grijă cu alimentația să nu mănânc fastfood, să nu beau sucuri acidulate și să beau  apă. Încerc să mănânc cât mai  sănătos. Sportul acesta ne-a organizat foarte mult. Noi știm că trebuie să ajungem la antrenament și pentru asta trebuie să ne culcăm mai devreme seara”, a povestit Elena Nicoleta Radu.

Ea cântă la pian și „pentru pian nu are voie să se rănească la degete, după cum nici la box nu trebuie să aibă probleme cu degetele.  Degetele ei sunt foarte importante și în muzică, ca și la box”, spune directorul Mioara Sîngeorzan.

De aur la box, dar premiantă și la Concursul Național „Margareta Sterian”

Cătălina Oleahu este elevă în  clasa a XII-a și a luat premiul I anul școlar trecut, la Cupa României, la categoria 54 de kilograme, tineret.  Ea se pregătește, ca și colegele ei, să participe la competiția de box de luna viitoare. „O să avem o competiție luna viitoare, în noiembrie, campionatul, la București, și o să ne prezentăm la fel de bine și acolo. Sper să fie bine. Încerc să-mi fac timp  zilnic și pentru antrenamente. De trei ori pe săptămână merg la antrenament și, în paralel, mă pregătesc și pentru ceea ce avem de făcut și aici la liceu; încercăm să le facem pe toate pentru că ne place.  Eu mi-am dorit de mult să fac acest sport. Nu știam că pot face pregătire în oraș și l-am întâlnit pe domnul de sport  Alexandru Dosoftei care este antrenor și m-a luat la dânsul la sală anul trecut și de atunci am mers mereu la antrenamente. Mi-aș dori să merg la București tot pe profilul meu, desen, dar în paralel să fac și box. În fiecare an am obținut și locul I și locul II la Concursul Național„Margareta Sterian”, la secțiunea desen”, spune Cătălina Oleahu.

Boxul, o artă în lumea sportului

Andreea Coleșnic  este me­zina grupului de campioane. Ea are 16 ani și a luat locul II la box la Cupa Românei, categoria 51 kilograme, junioare. Ea spune că „boxul este un sport, nu cum cred mulți că este doar o bătaie stradală; este o artă în dome­niul sportului. Ne ajută pentru că viața de sportiv este o viață sănătoasă și contează mult că suntem în formare.  Pe viitor nu aș renunța la desen, pentru că mă pasionează și aș vrea să dezvolt această pasiune, acum sunt abia la început. Boxul este un sport de contact. Pentru noi, fetele, este destul de obositor, dar ne dezvoltă atenția concentrarea. Este nevoie și de inteligență de strategie. Eu mă duc zilnic, doar duminica iau pauză. Momentan nu am  alte preocupări pentru că avem antrenamente și ore mă pregătesc pentru orele de la școală: temele, desenele, și nu în ultimul rând concursurile de specialitate”.

Eleve, model pentru adolescenți

„În loc să piardă timpul liber, ele și-au canalizat energia către acest sport și nu se știe dacă arta sau sportul le va aduce rezulta­tul major. Acest sport le-a ajută să-și dorească să fie învingătoare. Orice luptător își formează, își șlefuiește  caracterul de învingător. Și la ele această voință se traduce nu numai în sport.  La ele s-a dezvoltat foarte mult dorința de a lupta și de a învinge. Ele pot constitui modele și pentru colegii lor care au și alte pasiuni și pe care le pot îmbina cu cele artistice. Ideea este că ele și-au dorit și nu au părăsit nici domeniul artistic, de asemenea, drag mult lor.

Copiii din liceul de artă sunt supuși unei selecții în ceea ce privește abilitățile încă dinainte de examenul de admitere.  Cu atât mai mult surpriza este mare cu cât ele au performat și în domeniul sportului . În momentul în care au venit cu rezultatele le-am citit fericirea, bucuria și cu atât mai mult o să le încurajăm și o să le fim aproape. Îl felicit pe domnul  profesor de sport care le-a descoperit și care le-a încurajat.  Ceea ce au făcut ele este o surpriză care intră în istorie, pentru că vorbim aici despre niște fete delicate, sensibile, iar boxul este un sport  mai greu accesibil, și este destul de greu de  crezut că ar putea să le placă lor”, a mai spus directorul Mioara Sîngeorzan.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker