Monden

FOTO/VIDEO | Dora, piesă nouă și videoclip inedit, prezentate la un concert de lansare

A fost „Ana”, apoi „Manole”, a fost o vară plină de concerte și evenimente, iar cum toamna se numără bobocii, printre aceste spectacole Dora a mai dat viață unei piese noi, pe care a intitulat-o „Moldoveanu”; i-a atribuit un iz de baladă, a adăugat-o la noul album și i-a pregătit lansarea într-un eveniment ce a avut loc joi, pe 13 octombrie, fără niciun gram de… ghinion.

„Pe vremea când oamenii încă mai mergeau la concerte rock, când Quanticul încă mai era club, nu fabrică de inteligență artificială, pe când roboții nu știau încă să cânte la instrumente, șase tineri din provincie s-au întâlnit și au compus un album împreună. Un album-concept ale cărui piese se întrepătrundeau precum piesele unui puzzle, <Moldoveanu> fiind ultimul indiciu înainte de marea dezvăluire. Acest mesaj este din viitorul în care lumea nu a venit la Quantic în 13 octombrie… și totul s-a schimbat. Dacă citești asta înseamnă că încă mai ai șansa să schimbi ceva”, a sunat mesajul prin care Dora și bandul său și-au chemat fanii la evenimentul de pe 13 octombrie.

Toate melodiile la care au lucrat Dora Gaitanovici și colegii ei de trupă vor forma un produs muzical original și îndrăzneț, albumul „Descântec”. Cu toate că ar putea fi integrat în zona alternative-progressive, influențele „de tot felul” îl fac mai dificil de încadrat cu exactitate în tipare. Singer-song-writerul buzoian a lucrat pentru el alături de Dani, Dante, Denis, Dimitrie și Codruț, ca în final să iasă un produs creativ, cu multă dinamică.

Faptul că toți cei șase artiști au stiluri și gusturi muzicale diferite promite să continue să surprindă. Visul lor este să inoveze și să creeze ceva atemporal. Ultima „redută” din albumul complet, „Moldoveanu”, este o piesă pe care buzoianca a compus-o acum mult timp, dar fără să știe exact ce va ajunge. „Atunci era doar o piesă, nu era «Moldoveanu». E prima și singura piesă la care eu cânt la caval. E ceva complet nou pentru mine, deși m-am tot jucat în ultima perioadă cu câteva instrumente de suflat, cavalul are locul lui special la mine în suflet. E cumva parte din inspirația mea pentru acest album. Aproape că nu mai aveam răbdare să lansăm piesa asta și, după ea, tot albumul. Piesa se va auzi pentru prima dată la concertul de pe 13!”, anunța Dora evenimentul de săptămâna trecută.

Reamintim că, după ce a lansat la începutul anului single-ul „Ana” -care a devenit un adevărat succes în mediul online şi a ocupat, săptămâni la rând, primul loc în topul Spotify Viral 50 -, Dora a lansat și piesa „Manole”, o continuare firească a poveştii inspirate din mitul universal al creației, apărut la noi sub forma legendei meşterului Manole. „Prin «Manole» am încercat să scot la lumină şi cealaltă latură, cea întunecată, latura ascunsă de toți: sacrificiul pentru creație este, aici, o crimă. Dragostea lui Manole pentru propria artă este mai presus decât dragostea lui pentru Ana, iar pe ea nu o convinge cu argumente corecte, ci o minte, oferindu-i bucăți de adevăr, bine ornate, într-un context ademenitor… şi parcă astfel de lucruri se întâmplă destul de des şi azi, pentru că «Manole» este atemporal. E un răspuns la «Ana». Atât el, cât şi ea, sunt, într-o anumită măsură, în fiecare dintre noi. Metaforic, acest sacrificiu poate însemna orice, dar eu i-am văzut… privindu-se. De aici s-au născut piesele”, a declarat Dora.

„Ana” și „Manole” au fost primele single-uri de pe albumul conceptual pe care Dora l-a pregătit pentru toamna acestui an. Buzoianca are deja în palmares zeci de trofee naționale, pe lângă participarea cu succes în cadrul show-ului Vocea României 2018, unde a fost unul dintre cei patru finaliști. Dora Gaitanovici studiază pian, saxofon, canto și este pasionată de jazz, blues, rock sau de muzică clasică.

Articole similare