Educație

FOTO/VIDEO | Cum s-a ales ministrul Cîmpeanu cu fani la Buzău după a doua zi de Bacalaureat

Grupaj realizat de Andreea TUDOR, Ana ENE, Valentina BUCUR, Andrei BURHALĂ (student practicant)

2.369 de candidați s-au prezentat marți, 21 iunie, în centrele de examen din județul Buzău unde s-a desfășurat a doua probă scrisă din cadrul Examenului de Bacalaureat al absolvenților de clasa a XII-a – sesiunea 2022, proba obligatorie a profilului Ec) – matematica/profil real și istorie/profil umanist. Au absentat la acest examen 102 de candidați din totalul de 2.471 candidați înscriși la probă. Dacă la prima probă a examenului de Bacalaureat au fost înregistrate trei cazuri în care elevii au fost eliminați din examen pentru că au încercat să primească sprijin cu ajutorul telefoanelor sau al căștilor, la cea de-a doua probă nu au fost cazuri de candidați eliminați din examen și nici nu s-au înregistrat alte incidente, potrivit informațiilor oferite de către Inspectoratul Școlar Județean Buzău.

Pentru absolvenții de liceu urmează miercuri, 22 iunie, proba la alegere a profilului, ultima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat. Rezultatele urmează să se afișeze luni, 27 iunie, până cel târziu la ora 12.00, iar contestațiile se vor depune în aceeași zi, în intervalul 12.00-18.00. După contestații, rezultatele finale ar urma să fie afișate în data de 1 iulie.

La Hasdeu, majoritatea mizează pe note mari la Matematică

După proba-surpriză de la Limba Română, absolvenții de liceu au susținut, marți, cea de-a doua probă a examenului scris de Bacalaureat: proba obligatorie a profilului. Dacă în prima zi a examenului, elevii Colegiului Național „B.P.Hasdeu” au ieșit emoționați și surprinși de ultimul exercițiu, lucrurile nu au stat la fel în cazul probelor de la Istorie sau Matematică, care au fost mai ușoare, spun absolvenții, decât la simulare. Încrezători și cu zâmbetul pe buze, cei mai mulți dintre ei se așteaptă la note de peste 9,5.

Mai mult, ei spun că proba de marți, fie ea la Matematică, fie la Istorie, s-a încadrat în promisiunea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, conform căreia subiectele la examenele naționale vor ține cont de cei doi ani petrecuți on-line de cei care au susținut Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Denis: „A fost mai ușor decât mă așteptam. Sperăm la un 10, dacă nu ne scade la redactare. Eu am intrat deja la Politehnică, pe baza preadmiterii”.

 

 

 

Andreea: „Mie mi s-au părut puțin cam prea ușoare pentru faptul că suntem la mate-info și oricum, în comparație cu simulările au fost mult mult sub ca grad de dificultate. M-am descurcat. Eu chiar sper la 10.”

 

 

Darius: „A fost ușor, mai ales pentru mine, pentru că am fost foarte bine pregătit și mi-a plăcut matematica de-a lungul liceului și am lucrat cu pasiune, dar consider că și pentru restul candidaților a fost un subiect accesibil. S-a ținut cont de promisiunea domnului Cîmpeanu (ministrul Educației, n.r.) că ni se va da mai ușor din cauza pandemiei și s-a ținut de cuvânt. Sper să iau 10. A fost puțin mai ușor decât la simulare. Tot trebuia să argumentezi fiecare parte, dar a fost mai accesibil, într-adevăr. Vreau să dau la Politehnică, la Automatică”.

Gabriel: „Mai ușor decât mă așteptam. Mult mai ușor decât la simulare. M-am descurcat. A fost bine. Am rezolvat toate exercițiile. Mă aștept să iau peste 9. Vreau să dau la Medicină.”

Profesorul Simona Rîșcanu: „Anul acesta vor fi mai multe note mari față de anul trecut”

Despre subiectele de la Matematică din acest an a vorbit pentru OPINIA profesorul Simona Rîșcanu, de la Pitagora Edu.

Profesor Simona Rîșcanu

„După proba de «foc» de la Limba Română, elevii au susținut astăzi (marți, n.r.) cea de-a doua probă, matematica! Din câte am discutat cu ei, subiectele nu le-au ridicat mari probleme, părerile sunt optimiste. Au fost și exerciții care îi vor departaja la notare, ca-n fiecare an. Un exemplu îl reprezintă subpunctele c) de la subiectul III. Sunt mulți elevi care s-au pregătit temeinic, au participat activ la lecțiile de la școală și au muncit foarte mult pentru pregătirea acestor examene.

Subiectele date au fost gândite pe același tipar cu care au fost obișnuiți în anii trecuți. Toate sunt de nivel mediu, dar atenția la detaliile teoretice și redactarea algoritmică a rezolvărilor este extrem de importantă, de aici va veni departajarea lor în notare. Timpul de lucru de 3 ore a fost suficient pentru rezolvarea exercițiilor, totusi elevii care au avut știința împărțirii pe subiecte a timpului au avut de câștigat.

Subiectele au fost diferite în funcție de filieră și specializare. În toate situațiile, la subiectul I, unde este reflectată materia din clasele a IX a și a X a, aveau nevoie de știința formulelor și interpretarea corectă a enunțurilor. După părerea mea, la nicio specializare nu au fost probleme în rezolvarea lor.

Nici subiectul II nu a avut un grad de dificultate prea mare, aici întâlnim algebra de clasa a XI-a și a XII-a, unde trebuiau să acceseze definițiile, formulele și proprietățile noțiunilor învățate.

În schimb, la subiectul III, la toate cele patru specializări, subpunctele c) necesitau o atenție sporită în redactare și o interpretare corectă a teoriei. De exemplu, pentru profilul real, matematică informatică exercițiul 1c), necesita interpretarea tabelului de variație a funcției pentru a da unicitatea soluției ecuației f(x)=m cu m din intervalul din enunț, dar se putea rezolva foarte frumos și folosind Lema lui Cauchy-Boltzano. Iar la exercițiul 2c) se studiază mărginirea funcției pe intervalul [0,1], aplicându-se apoi proprietățile integralei definite și Criteriul «Cleștelui» pentru determinarea limitei respective.

Pentru specializarea Științele Naturii, dificultăț au fost tot la 1c) și 2c) unde știința teoriei și experiența de lucru și-au spus cuvântul.

La filiera Tehnologică au fost cerințe uzuale, elevii fiind obișnuiți cu acestea de la orele de curs.

În concluzie, după părerea mea, anul acesta vor fi mai multe note mari față de anul trecut!”, ne-a spus profesorul Simona Rîșcanu, de la Pitagora Edu.

„Neașteptat de ușor”

Nici subiectele de la Istorie nu i-au pus în dificultate pe absolvenții Colegiului Național „B.P. Hasdeu” care au mărturist că au rezolvat toate subiectele și nu au greșeli majore, motiv pentru care se așteaptă să atingă nota maximă.

Mălina: „A fost foarte ok. Nu prea am greșit, sper să iau peste 9,5. Nu aveam așteptări să pice ceva anume, am învățat cam tot. Vreau să dau la ASE.”

Părerea hasdeienilor în legătură cu gradul de dificultate al subiectelor de la Istorie este împărtășită și de absolvenții care au susținut examenul de Bacalaureat la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”. Aici au fost arondați 91 de absolvenți ai Liceului de Arte „Margareta Sterian”, 23 ai Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” și 156 de la pedagogic. Ei speră că vor lua la Istorie note cât mai mari, ce le vor ridica media finală.

La primul subiect, elevii au avut două texte suport, unul scris de T. Judt, din Epoca postbelică „O istorie a Europei de după 1945”, și altul de I. Kershaw, „Drumul spre iad. Europa, 1914-1949”. Ambele texte au avut ca subiect principal Europa postbelică, implicit perioada comunistă, unde primele cinci cerințe au fost cu rezolvare pe bază de text, iar ultimele două pe baza cunoștințelor fiecăruia.

Aceeași componență a avut și cel de-al doilea subiect, doar că de data aceasta textul suport a avut ca subiect principal „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova”, unde primele patru cerințe au fost pe baza textului suport, iar ultimele două argumentative.

Cel de-al treilea subiect a constat într-un eseu, de aproximativ două pagini, despre evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea, aceștia având anumite criterii după care să își compună eseul.

Majoritatea absolvenților spun că au făcut față cu brio la proba de Istorie.

Elena: „Au fost subiecte accesibile, ușoare, accesibile pentru toată lumea din punctul meu de vedere. Eram destul de sigură că ne pica Statul Român Modern la subiectul 3, din cauza situației din ultima vreme cu războiul și așa mai departe. Primele subiecte au fost foarte ușoare, doar că am greșit eu. Cred că o să iau undeva la 9”.

Teodora: „Subiectele au fost foarte OK. Cred că multă lume se aștepta să pice Statul Român Modern, cred că o să iau în jur de 8 și ceva, 9… Nu sunt foarte sigură”.

Ștefan: „Mi s-a părut foarte ușor. Putea să pice absolut orice, mă descurcam la absolut orice. Am scris tot, chiar mă aștept la o notă foarte mare, peste 9. În principiu a fost foarte ușor, cel puțin pentru mine”.

Mălina: „A fost ușoară (proba la Istorie, n.r.), neașteptat de ușoară, creându-ne așteptări de la proba de ieri de la română, unde a fost considerabil mai greu. Mă aștept la o notă mare, dacă nu 10, aproape 10. A fost ușor și pentru ceilalți colegi și acum, așteptăm rezultatele.”

Profesorul Elena Năstăsoiu: „Așteptăm notele de 10 la Istorie”

Elena Năstăsoiu

Despre subiectele de la Istorie a vorbit, pentru OPINIA, profesorul de Istorie de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, Elena Năstăsoiu.

Subiectul I, axat pe două surse istorice, a fost extrem de abordabil, pe tema comunismului, istorie recentă care place elevilor. Ultimul punct, care ar fi putut să pună ceva probleme, a fost extrem de ușor: prezentarea a două fapte desfășurate într-un segment anume de timp. Elevii sunt convinsă, cel puțin elevii din Hasdeu, nu au avut probleme. Trebuia doar să fie atent pe segmentul cronologic. Prezentarea însemna să fii capabil să dai și detalii. Ultima cerință era menționarea unei asemănări între două practici politice pe o etapă a regimului comunist; foarte ușor, abordabil fără probleme.

Subiectul II – o singură sursă istorică, pe tema Evului Mediu. La ultimul punct copiii au avut de prezentat un conflict militar de secolul XV-XVI, puteau să alegă între bătălia de la Vaslui, Războieni, bătăliile lui Mihai Viteazu, dar trebuiau să detalieze și, evident, să folosească conectorii să se vadă și legătura dintre evenimente.

 Subiectul III, care de obicei sperie, foarte rulat de altfel în ultimii ani în Bacalaureat, despre Statul Român Modern și Relațiile Internaționale ale României, secolele XIX-XX. Trebuiau să scrie și despre Alexandru Ioan Cuza și despre reformele acestuia, implicarea României în războiul din 1977-1978, Războiul de Independență. Poate aici să fi pus ceva probleme, pentru că elevii nu întotdeauna sunt atenți la detalii. Și ultimul punct, implicarea României în Relațiile Internaționale de la începutul secolului XX, era ușor de ales. Fie Primul Război Mondial sau al doilea Război Balcanic. Cred că au fost subiecte extrem de abordabile și așteptăm notele de 10, cel puțin la Colegiul Hasdeu. Cred că ținea foarte mult de atenție, de parcurgerea la nivel mediu a materiei ca să iei cel puțin 8”, a declarat Elena Năstăsoiu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker