Educație

FOTO/VIDEO | Ce spune eminesciana Daria Ghiță despre dilemele unui șef de promoție în vârstă de 14 ani

Unul dintre cele mai complicate lucruri la 14 ani, când ajungi la finalul anilor de gimnaziu, este să îți dai seama ce vrei și dacă ceea ce îți dorești se potrivește cu ceea ce îți trebuie, cu abilitățile și pasiunile tale, pe care le-ai putea transforma într-o carieră de succes, într-un viitor frumos. Aceasta este și dilema elevilor buzoieni care au absolvit zilele acestea opt ani de școală. Mai greu este să răspunzi la aceste întrebări dacă ești un elev cu rezultate remarcabile la mai toate materiile, dacă ți-ai descoperit abilități care te-ar putea duce la liceu la fel de bine  la un profil de „real”, cât și la unul de „uman”. Deși pare simplu, la fel de dificil de ales pentru un astfel de elev – de la care profesorii și părinții au așteptări, nemaivorbind propriile obiective determinate de performanța în sine -, este să aleagă liceul la care vor studia în următorii patru ani.

Un astfel de elev performant, cu multe opțiuni în față, am întâlnit la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău. Se numește Daria Eliada Ghiță, „o fetiță sensibilă, dar puternică, un copil care știe ce vrea de la viață”, după cum a prezentat-o diriginta sa, Liliana Mihalcea, și a încheiat cei patru ani de gimnaziu cu cea mai mare medie, 9.96,  care i-a adus și statutul de șef al promoției 2024. Se aștepta să fie în poziția de lider al generației de absolvenți eminescieni datorită realizărilor sale, dar gândul acesta nu i-a alungat emoțiile și a trăit momentul la intensitate maximă, alături de colegii ei. „Mă așteptam cumva să fiu șefa promoției, dar tot m-am emoționat, pentru că astăzi este încheierea celor patru ani. Mă bucur de realizările mele, care nu ar fi fost posibile  fără doamna dirigintă, Liliana Mihalcea, profesoară de Limba română”, a spus Daria.

Ea mărturisește că un plus la emoție l-a adus și frumoasa locație în care a avut loc festivitatea de absolvire, cuvintele frumoase pe care le-a adresat diriginta clasei Liliana Mihalcea, pe care o consideră ca pe „o a doua mamă în acești patru ani”, și gândul la profesorii care i-au fost modele: „Carmen Delcea este un om demn de apreciat, Rădița Palela, care m-a inspirat, a fost pentru mine un exemplu de la bun început. Nu ne așteptam ca festivitatea să aibă loc chiar în incinta Colegiului <Mihai Eminescu>, dar am fost plăcut surprinși și pentru că a fost prima generație după mai mulți ani care a avut posibilitatea să termine într-un spațiu frumos”.

În privința liceului pe care îl va urma, așa cum spuneam, decizia nu este una ușoară: „Dacă ar trebui să aleg între liceele din Buzău, aș alege <Eminescu>, însă o să continui studiile liceale la București. O să merg  la Liceul <Ștefan Demetrescu> din Capitală”. Decizia elevei are legătură cu planurile sale de viitor, fiind o alegere pe care simte că o poate asuma până la capăt. Și pentru asta are și sprijin din partea părinților. „La facultate aș vrea să aplic în străinătate, acesta fiind și motivul pentru care am optat pentru un liceu în București. Părinții mei sunt genul de persoane care, dacă eu am un vis și vreau să ajung acolo, mă susțin indiferent ce presupune drumul către acel vis”, mărturisește Daria. Pentru acest moment visul său este să se îndrepte la Liceu către „real”, pentru că, spune ea, „am avut profesori minunați și înclin să merg mai departe pe latura aceasta a realului: Chimie, Biologie, Matematică”; iar la orizont se întrevede „ori Facultatea de Medicină, ori Facultatea de Drept”.

Este o alegere care pune puțin în stand-by pasiunea și preocupările sale pentru muzică, care i-au fost insuflate de mică de părinți. Pauza de la muzică a luat-o de la începutul clasei a VIII-a, când și-a intensificat pregătirea pentru Evaluarea Națională ce bate la ușă. „Principalul meu hobby este muzica; eu cânt la pian de la vârsta de trei ani. Am făcut  și canto, dar anul acesta m-am oprit, pentru că anul acesta m-am canalizat pe examene. Până anul trecut am fost în concursuri cu pianul, prin toată țara. Muzica mi-a fost insuflată de părinții mei de mică și a fost continuată pe parcurs”, a povestit Daria. Celelalte materii de „real” pe care le îndrăgește, mai spune Daria, i-au intrat la suflet prin intermediul  mamei sale, în cazul Biologiei, și a celorlalți profesori pe care i-a avut, pentru că, mărturisește ea, „m-au făcut să le înțeleg și să le iubesc prin intermediul lor. Iubindu-i pe ei, am iubit și materia pe care au predat-o”.

Cu toate aceste alegeri dificile, Daria consideră că ea și colegii ei sunt pregătiți pentru noul drum. Asta a mărturisit și în discursul său, în care a adresat mulțumiri profesorilor și părinților pentru susținere. „Suntem promoția  anului 2024 și sunt mândră să fac parte din această comunitate! Ne așteaptă noi experiențe, noi provocări și noi oportunități de creștere. Suntem pregătiți să ne construim propriul drum, să visăm măreț și să muncim din greu pentru a ne atinge obiectivele. Indiferent de calea pe care o vom alege, să păstrăm în inimile noastre amintirile frumoase și lecțiile valoroase învățate în acești ani de gimnaziu. Să fim curajoși și să avem încredere în noi! Viitorul este al nostru și sunt convinsă că vom realiza lucruri extraordinare!”, a spus Daria în discursul de final. Ultimul cuvânt l-a avut însă directoarea Florentina-Larisa Dobre, care i-a declarat pe elevii clasei a VIII-a absolvenți, în uralele copiilor, nu înainte de a fi înmânată de către Daria cheia liceului celor trei elevi de clasa a VII-a cu cele mai bune rezultate, din rândul cărora se va stabili șeful de promoție al anului școlar următor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare