joi, 22 octombrie 2020

FOTO | VIDEO / Buzoienii, impresionați de expoziția „Unexpected Dali”: „Am vizitat Muzeul Dali din Barcelona, dar nu credeam să am ocazia să văd la Buzău ce este aici”

Probabil cel mai important eveniment cultural din acest an de la Buzău, expoziția cu lucrări mai puțin cunoscute ale marelui Salvador Dali, și-a deschis marți porțile la Muzeul Județean. „Unexpected Dali” a beneficiat de un vernisaj la care au fost invitate presa și autoritățile, urmând ca în cea de-a doua parte a zilei să fie așteptat publicul larg.

Lucrările (grafică, tapi­serie, ceramică, litografii, xilogravuri sau lucrări în bronz, aur și argint) fac parte din colecția familiei lituaniene Kesauri, care organizează diverse manifestări culturale în Europa pe baza lucrărilor ce poartă semnătura unor mari artiști.

La vernisaj a fost prezent Vasilii Kesauri, co-proprietarul colecției, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, și Daniel Costache, directorul Muzeului Județean.

Reacția buzoienilor prezenți la vernisaj a fost una impresionantă, aceștia arătându-se emoționați că au ocazia de a vedea la ei acasă lucrări ale geniului spaniol, unul dintre cei mai importanți pictori ai secolului XX.

„Nu aș fi crezut vreodată că o să îl vedem pe Dali aici la Buzău”

„Sunt deosebit de ­feri­ci­tă că a venit Dali la Buzău. Nu aș fi crezut vreodată că o să îl vedem aici. Sunt o persoană care a călătorit mult și am avut ocazia să vizitez Muzeul Dali de la Barcelona. Știam că Dali a avut și grafică, dar nu avu­sesem ocazia să văd ce este aici. Dali a fost ext­rem de creativ, lucra mult și rapid. Acum am ocazia să îi văd lucrările mai puțin cunoscute la mine acasă. De exemplu, există ciclul acesta <Bătrânul și marea>, ilustrațiile realizate de Dali pentru romanul lui Hemingway, care este absolut impresionant. Cel puțin lucrarea cu mâinile acelea bătrâne pe năvod… este ceva extraordinar. În ceea ce privește complexitatea lui Dali, aceasta constă în faptul că impresionează ochiul și totodată se adresează și minții. Asta înseamnă cu adevărat arta adevărată; altfel ne putem uita la niște pisici desenate frumos. Lucrările lui Dali trebuie privite îndelung și analizate, gândite, pentru că transmit un mesaj. Trebuie să găsim mesajul. De aceea, cred că trebuie să venim de mai multe ori în expoziție dacă vrem să o înțelegem. Cea mai cunoscută lucrare de aici este acea tapiserie (<Persistența Timpului> sau <Ceasurile Topite>) care simbolizează curgerea timpului, dar pe mine m-a impresionat altă lucrare. Îmi place foarte mult litografia <Legea răzbunării>, pe care nu o știam. Simbolizează umbra unei dureri și a unei trădări care se răzbună. Adică umbra unui necaz nu pleacă; este probabil de inspirație medievală după aspectul personajului. Mi se pare o idee complexă, redată în nuanțe frumoase de culori”, a declarat pentru OPINIA cercetătorul Doina Ciobanu, fost director al Muzeului Județean.

„Expoziția din Buzău este a doua dintr-o serie care se va petrece pe întinderea României”   

„Compania Art Expo este un lider mondial în ceea ce privește organizarea de expoziții. Până acum s-au realizat în jur de 80 de expoziții, aceasta fiind cea de  a 70-a. Activăm în toată Uniunea Europeană, în special cu muzeele de stat. În total compania noastră deține 26 de expoziții. Toate aceste expoziții conțin lucrări originale ale unor mari artiști, precum  Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Salvator Dali, Marc Chagall, de Chirico… Expoziția din Buzău este a doua dintr-o serie care se va petrece pe întinderea României. Colaborarea cu muzeele din România a început de anul trecut. În această expoziție întâlnim aproape 150 de lucrări originale ale lui Salvador Dali. Numele expoziție <Unexpected Dali> (Surprinzătorul Dali) a fost inspirat plecând de la sentimentul de surprindere pe care publicul o trăiește atunci când descoperă multitudinea de metode de exprimare ale artistului, cunoscut mai mult pentru pictura sa. Veți descoperi în expoziție litografii, xilogravuri, serigrafii, tapiserii, lucrări din ceramică, chiar și lucrări de design publicitar… Toate fiind însoțite de certificate de unicitate și autenticitate pe care le aveți la dispoziție”, a declarat Vasilii Kesauri, co-proprietarul colecției și totodată reprezentantul companiei Art Expo.

Bilet – Adult 25 lei
Bilet – Copii (vârste 7 – 17 ani),

– Pensionari,

– Studenţi.

16 lei
Bilet – Copii cu vârste între 7 şi 17 ani (inclusiv), însoţiţi de cel puţin 1 adult

– Copii în grup şcolar (se consideră grup un număr de cel puţin 10 copii).

10 lei
Bilet cu audioghid – Adult 37 lei
Bilet cu audioghid – Copii cu vârste 7 şi 17 ani,

– Pensionari,

– Studenţi sub 26 de ani.

27 lei
Bilet cu audioghid – Copii cu vârste între 7 şi 17 ani (inclusiv), însoţiţi de cel puţin 1 adult

– Copii în grup şcolar (se consideră grup un număr de cel puţin 10 copii).

20 lei
Bilet

 

– Copii 0 – 6 (inclusiv) ani,

– Profesor cu grup şcolar.

0 lei

 

„Este o mare șansă ca noi buzoienii să avem la noi acasă o asemenea expoziție”

„Aduc felicitări sincere întregului colectiv al Muzeului Județean și conducerii instituției. Omenirea întreagă nu trece prin momente faste, dar iată că acolo unde se vrea să se facă ceva, se poate chiar și pe pandemie. Nu este totul să avem bogăție materială; cea spirituală este mai de preț și cred că arta ne ajută să fim mai buni și mai aproape de oameni. Cred că este o mare șansă ca noi buzoienii să avem la noi acasă o asemenea expoziție a marelui Dali. Mulțumesc și Fundației Kesauri care a făcut posibil un asemenea eveniment la Buzău. Buzoienii trebuie să afle despre această expoziție, pentru că este păcat să rateze un asemenea eveniment unic”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean.

„Puteți beneficia de un audio-ghid pentru fiecare lucrare”

Alături de sistemul clasic, ”Unexpected Dali” mai poate fi vizitată și așa …

Gepostet von Costache Daniel am Montag, 21. September 2020

„De când această expoziție a fost anunțată am primit nenumărate telefoane din partea oamenilor care au făcut programări. Au fost inclusiv persoane din alte județe care ne-au contactat. Dincolo de obiectele de artă unice pe care aveți ocazia să le admirați, expoziția Unexpected Dali oferă publicului posibilitatea unui audio-ghid pentru toate lucrările, un audio-ghid ce poate fi achiziționat odată cu biletul de intrare. În mod normal, biletul de intrare pentru adulți costă 25 de lei, la care se adaugă 12 lei dacă doriți să beneficiați și de audio-ghid. Cum funcțio­nează? Foarte simplu. Când cumpărați biletul, dacă doriți și audio-ghid, vi se oferă un cod pe care îl introduceți în telefonul mobil după ce vă conectați la rețeaua wireless a expoziției. Astfel, când ajun­geți în dreptul fiecărei lucrări veți descoperi câte o cifră în dreptul lucrări. În ghidul care vi se deschide pe telefonul mobil căutați cifra respectivă și apăsați play: veți beneficia de un comentariu detaliat al res­pectivei lucrări. Este indicat să folosiți căști la telefon să auziți cât mai bine. Cei care nu vor audio-ghid, se pot mulțumi cu descrierea pe care o vor găsi sub fiecare lucrare”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean.

loading...
error: Content is protected !!