miercuri, 28 octombrie 2020

Cu mască, fără mască

Pregătiți-vă costumele, începe ,,balul mascat”! ,,Balul” de duminică este unul special, o altfel de distracție, cu mult mai periculoasă, la fel de periculoasă ca mersul pe sârmă!

A început numărătoarea inversă și peste doar câteva zile va sosi clipa mult așteptată și dorită de actuala guvernare a României, ziua votului pandemic. Va fi ne­bunie! Pregătiți-vă măștile cu grijă, spălați-vă mâinile, dezinfectați-le și aveți grijă să păstrați distanța de ­mi­nim un metru de persoana de lângă voi! Apoi, lăsați-vă pașii ghidați de săgețile desenate pe coridoare, așa cum fac școlarii, oricum nu aveți de ales, gândiți pozitiv și totul va fi bine!

Nu va fi un simplu ,,bal mascat”, va fi unul special, ,,cu mască – fără mască”, inedit, așa cum vă spuneam, la care voi participa, împreună cu ,,partenerul meu”, asumându-mi toate riscuri­le. Apropierea acestui ,,bal” îmi dă fiori și, cu fiecare zi ce trece, simt cum mi se strânge inima de îngrijorare. Să dăm măștile la o parte și să vă spun deschis motivele îngrijorării mele vis-a-vis de alegerile locale care urmează să aibă loc duminica viitoare.

Știm cu toții că ne aflăm în fața unui val periculos al pandemiei și ne este destul de dificil să mai contabilizăm cifrele alarmante ale pacienților infectați cu SARS-COV-2 din orașul în care trăim; de asemenea, ne vom confrunta și cu noile reguli după care aceste alegeri se vor desfășura. În acest an, nu mă voi afla între președinții ori vicepreședinții biroului electoral din secțiile de votare așa cum am mai făcut-o la alte alegeri și nici nu voi mai merge cu urna mobilă la spital, o experieță tristă din viața mea de la precedentele alegeri, ci îmi voi exprima votul făcându-mi datoria de cetățean al României; ba chiar mi-am propus să fac asta la prima oră pentru a evita aglomerația. Dar, prin empatie, nu pot să nu mă întreb, oare în spital cum se va vota de această dată?

Știu oamenii aceia care urmează să se deplaseze cu urna mobilă în fiecare secție a spitalului județean; ce îi așteaptă? Sunt ei pregătiți psihic pentru asta? Citeam zilele trecute un articol despre organizarea și desfășu­ra­rea alegerilor locale 2020 și m-am oprit la afirmațiile președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin Florin Mitulețu Buică. El a precizat doar că ,,vor fi condiții speciale doar pentru bolnavii aflați în secțiile de terapie intensivă, unde se vor lua măsuri suplimentare de siguranță, pentru că acolo se află un mediu diferit și va trebui să fie purtat combinezonul acela. În rest, nu există o problemă de răspândire a virusului, indiferent că ne ducem în alte secții din spitale sau la domiciliul acestor persoane”.

Oare să fie atât de simplu? Credeți? Eu, acum patru ani am trăit o experientă de acest gen și am suferit destul de mult. În prima săptămână după votare înca îmi mai curgeau lacrimile de fiecare dată când îmi ­aminteam fețele acelor oameni chinuiți de suferințe, fără mâini ori fără picioare, cu răni sângerânde, printre tuburi de dren, perfuzoare, aparate de oxigen și gemete de durere. Îmi amintesc perfect, de parcă ar fi fost ieri, cum în ziua aceea am aflat și simțit mirosul de picior necrozat, am văzut cum poate vota un bărbat abia întors din sala de operație, ori o fată frumoasă aflată în profundă suferință, sub un cort special din secția de arși.

Îmi amintesc cum intram din salon în salon cu urna mobilă și le strigam numele celor pe care îi aveam înscriși pe liste cu o zi înainte, și cum unii dintre ei nu-mi mai răspundeau pentru că între timp pierduseră lupta cu boala. Cum aș putea să le uit chipurile bătrânilor suferinzi care atunci când ne vedeau intrând în salon, bâjbâiau cu mâinile lor tremurânde în sertarul de la capul patului după cartea de identitate și după ochelari, din dorința acerbă de a-și face datoria civică față de țară prin votul lor? Ei au fost dezamăgiți de multe ori, dar viața i-a învățat că trebuie să meargă înainte, cale de întoarcere nu există!

Atunci, credeam că mai rău de atât nu se poate să fie, dar uite, duminică, cu siguranță va fi mult, mult mai greu și mai periculos în același timp pentru membrii biroului electoral al secției de votare la care spitalul este arondat! Vicepreșe­dintele, un membru din biroul electoral și un polițist vor merge acolo și vor pătrunde în ,,cetatea suferinței”, loc în care SARS-COV-2 pare că pândește după fiecare colț de coridor. Oamenii aceștia se vor costuma pentru ”bal”, la intrarea în spital și, din cap până în picioare, își vor pune un echipament special de protecție, apoi se vor ”înarma” cu urna mobilă, buletinele de vot, liste, ștampilă, pix și dezinfectanți. Vor rezista oare timp de câteva ore bune în acest fel? Domnilor politicieni, ar trebui să îi decorați, ei sunt eroi, credeți-mă, și așa arată eroii zilelor noastre!

loading...
error: Content is protected !!