Cultură

FOTO/VIDEO | AnTanTe, festivalul de care s-a auzit și în America Latină

Cel mai mare festival stradal din Buzău, „AnTanTe”, aflat la ediția a treia, care a avut loc în zilele de 27 și 28 mai pe Bulevardul Nicolae Bălcescu,  s-a bucurat de prezența a peste 10.000 de participanți.

Familiile buzoiene au luat cu asalt bulevardul penru a participa la parada artiștilor, la momente de magie și la concerte. Ei au avut parte și de momente de interculturalitate, pentru că au luat contact, prin artiștii prezenți, cu evenimente culturale din afara granițelor țării. Astfel, în timpul festivalului Buzăul a beneficiat de momente artistice și culturale deosebite, inedite, în premieră, prin prezența unor artiști veniți de peste țări și mări. La rândul său, Buzăul a prezentat în fața acestora partea sa de cultură și  de tradiții.

La această ediție, festivalul s-a bucurat de două prezențe spectaculoase. Este vorba despre  toboșarii de la „Barbarossa Samba Group”, care au adus ritmul și energia pe bulevard, și „The Great Wolynski”, un artist internațional reputat, cu o carieră impresionantă.  Buzăul este primul oraș din România în care Mauro Wolynski a venit și a cucerit publicul buzoian cu momentele sale unice. La rândul său, a fost impresionat de reacția caldă a publicului care a intrat în jocul său, lucru pe care l-a catalogat ca făcând parte din latinitatea care „ne unește”, pentru că el este argentinian, deci născut pe continentul Americii Latine, și este stabilit de ceva vreme în Spania.

„Buzăul este spectaculos, frumos, mă simt ca acasă; oamenii sunt calzi, îmi place că participă la spectacol, îmi place foarte mult aici”, a spus Mauro Wolynski după spectacol, mărturisind că i-ar face plăcere să mai revină, deoarece a constatat că „aici cultura este foarte bună,  foarte puternică, și foarte latină; publicul este energic și asta  aduce multă energie și spectacolului care este o conexiune între public și artist”.

Are participări în festivaluri de gen în peste 38 de țări din întreaga lume și a venit în Buzău atunci când i s-a propus, pentru că apreciază foarte mult  cultura și muzica românească, în special cea populară. Am o mare admirație pentru muzica populară, pentru folclor; este o muzică cu un nivel foarte înalt”, spune Mauro.

Spectacolul lui a prins la public, mai ales la copii pentru că a învățat să-i trateze cu toată seriozitatea. „În opinia mea, spectacolele pentru copii trebuie tratate precum cele pentru adulți; copiii trebuie tratați de la egal la egal; dacă cineva încearcă să-i trateze ca pe niște copii, nu le place. Le place mai mult să fie tratați ca adulții și reacționează ca un adult. Copiii ne contaminează pe toți cu bucuria și energia lor”, spune Mauro, al cărui spectacol este benefic pentru educația celor mici, pentru dezvoltarea lor emoțională.

Mauro crede în artist mai mult decât în tehnologie, în sensul că artistul trebuie să fie în prim planul unui spectacol și nu tehnologia de care se folosește pentru a realiza spectacolul, citându-l cumva pe Einstein: „Când societatea va fi complet tehnologică, cu siguranță omul va fi  cu foarte puțină minte”. De aceea, spectacolele sale nu sunt niciodată identice, pentru că recurge și la improvizație, încearcă mereu lucruri noi, pentru a fi mereu interesante și cu multă adrenalină.

Ziua Familiei înainte de… Ziua Copilului

În așteptarea zilei de 1 Iunie, familiile din Buzău au fost invitate să se întâlnească pe cel mai verde bulevard din oraș, unde le-au așteptat zeci de activități dedicate copiilor. Cei mici au urmărit spectacolele pregătite de organizatori și s-au jucat împreună cu voluntarii Antante.

Copiii fascinați de teatru au urmărit spectacolul „Apolodor”, prezentat de MiniRicii, iar pentru cei mai mari, trupa Impro.Exe a susținut un show de improvizație care a făcut publicul să râdă în hohote timp de minute în șir. Pentru cei pasionați de trucuri magice, invitații speciali MagiTOT și Teo MagiCOOL au pregătit momente uimitoare, care i-au amuzat, dar și lăsat cu gura căscată pe toți prezenți. Acrobații de la ONTIMO au continuat seria de evenimente cu diferite showuri, printre care un joc de lumini prezentat la lăsarea serii. Ștefan Florescu a fost cel care le-a arătat copiilor că mingea de fotbal poate fi un instrument util pentru acrobați.

Printre tinerele vedete ale Antante Buzău 2023 s-au numărat și artiștii buzoieni de la corul „Happy Kids” și Mike’s
School of Dance. Ei au venit însoțiți de familii, dar și de prieteni și i-au invitat pe cei prezenți să cânte și să danseze alături de ei. Cel mai așteptat eveniment a fost concertul Iulianei Beregoi, care a fost întâmpinată de mii de fani. Cântecele ei au răsunat în întreg orașul, iar distracția a ținut până spre lăsarea serii. Peste 3.500 de tineri au cântat alături de Iuliana Beregoi.

Echipa AnTanTe, la înălțime

Din echipa Antante Buzău 2023 au făcut parte peste 70 de voluntari, provenind de la diverse școli și licee buzoiene, care s-au implicat activ prin distribuirea afișelor, pliantelor și prin susținerea unor jocuri dedicate copiilor cu vârste mai mici.

Despre această echipă, actorul Ștefan Craiu, cel căruia îi aparține ideea și concepția festivalului, a spus: „Nimic nu pare imposibil atunci când ai lângă tine oamenii potriviți. Ne-am propus să ducem festivalul la un alt nivel, să luăm cu asalt Buzăul, să scoatem oamenii din case și să le facem cunoștință cu artiști extrem de talentați. Și s-a întâmplat totul așa cum ne-am imaginat. Am închis un bulevard, dar am deschis multe inimi! Mulțumesc Buzău! Mulțumesc Florina Potîrniche, Mircea Anghel, Oana Matache pentru că ați crezut în acest festival de la început. Eliza Gîdiuţă, George Rotaru, Alexandra Popa sunt cei care au fost acolo, peste tot, cu totată energia voastră. Multumesc Elena Coman și Irina Radu că ați gândit fiecare detaliu, fiecare postare și fiecare mișcare. Mulțumim artiștilor care au fost parte din povestea noastră! Pe voi voluntarii, vă iubesc!”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker