Sănătate

12 localități din Buzău nu au medic de familie

12 localități din județul Buzău nu beneficiază de medic de familie, iar alte cinci comune cu peste 4.000 de locuitori se adresează unui singur medic generalist, conform datelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS). În mediul rural există o criză acută a medicilor de familie, așa s-a ajuns ca localități cu 2.500 de persoane să nu aibă posibilitatea de a apela la serviciilor medicale oferite de medicii
de familie.

În total sunt 183 de medici de familie aflați în relație contractuală cu CJAS. „Localităţile în care funcţionează cei mai mulţi medici de familie sunt următoarele: Buzău, cu un număr de 68 de medici, Râmnicu Sărat cu 20 de medici, respectiv Nehoiu, Berca, Verneşti cu câte 4 medici. Localităţile cu o populaţie de peste 4.000 persoane care au un singur medic de familie sunt următoarele: Cislău, Râmnicelu, Ţinteşti, Topliceni, Valea Râmnicului. Un număr de 12 localităţi nu au medic de familie, Buda şi Gura Teghii fiind localităţi cu populaţie de peste 2.500 de persoane”, a transmis CAS pentru „Agerpres”. Cel mai vârstnic medic de familie din Buzău are 75 de ani, iar la polul opus, cel mai tânăr are 30 de ani.

Patronatul Medicilo de Familie atrage atenţia despre deficitul medicilor de familie că se va adânci şi mai mult cu precădere în mediul rural din pricina pensionărilor, deficit alimentat şi de afluxul medicilor către mediul urban. „La Buzău s-au aprobat pentru şapte medici din rural în urban, deşi legea spune clar că în urban nu se înfiinţează puncte de lucru pentru cabinete din rural şi puncte de lucru într-o localitate se înfiinţează numai dacă nu este medic în localitatea respectivă, ori Buzăul avea medici. Au dat transfer la trei medici din rural în urban şi au lăsat trei localităţi fără medic de familie.
Finanţarea este complet aiuritoare iar contractul de anul acesta este şi mai rău ca cel din anul anterior… Problema este destul de gravă şi se va accentua şi mai mult pentru că marea majoritate a medicilor care se vor pensiona în curând sunt din mediul rural”
a declarat, Angela Mazdrag, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, filiala Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker