Educație

FOTO/VIDEO | Alex Dima, la Buzău, în  primul podcast din țară realizat la un liceu

Fundația Comunitară Buzău și elevii Colegiului Național „B.P. Hasdeu” au lansat „Boomerang”, un podcast ce aduce în fața publicului buzoian oameni cu impact în comunitate care discută despre educație și filantropie. Podcastul va avea episoade lunare. Primul episod a fost lansat în ianuarie 2023 și îl are ca invitat pe Alex Dima, buzoianul care realizează de 15 ani emisiunea „România te iubesc” de la PROTV.

Având în vedere că proiectul acesta reprezintă o schimbare de abordare a educației și a dialogului pe care școala îl poartă cu comunitatea, invitatul emisiunii, Alex Dima, vorbește și el despre schimbare. „Nu o să vină nimeni sa îți impună schimbarea. Suntem în zona lui «ar trebui», dar până să ajungem ca acel «ar trebui» să se întâmple trebuie sa fac eu schimbarea. Eu schimb un pic aici, tu schimbi un pic acolo, el schimbă un pic acolo și o să ne dăm seama că la un moment dat picăturile astea se vor uni și vor face o picătură mai mare, o cantitate mai mare de bine. Până să ajungem la aplicarea legii eu cred că putem să începem de la bucatele mici”, spune Alex Dima.

Moderatorul podcastului „Boomerang” a fost Lavinia Iordache, coordonator de dezvoltare strategică la Fundația Comunitară Buzău, care împărtășește cu buzoienii bucuria acestei reușite: „Mă bucur enorm că am reușit să implementăm acest concept pe plan local. Lucrăm la proiect din luna decembrie anul trecut și este extraordinar că am reușit într-un timp atât de scurt să punem pe picioare acest proiect. În cadrul acestui proiect lucrăm împreună cu elevii de la Hasdeu care au o contribuție diversă: sunt în rol de co-moderator, filmează, editează și montează materialele video. Noi, cei din partea Fundației Comunitare Buzău, ne ocupăm de invitați, de parteneriate și de promovare. Scopul podcastului este de a aduce alături de noi, într-un cadru prietenos, oameni reprezentativi din comunitatea buzoiană, cu povești de viață interesante și conversații care să ne inspire, să ne motiveze și să ne apropie ca și comunitate. Suntem la început de drum într-un proiect inedit pe care ne dorim să îl crești frumos”.

Alături de Lavinia Iordache s-a aflat la întâlnirea cu Alex Dima și Luca Vlad, primul elev co-moderator al podcastului „boomerang” și elev în clasa a XI-a la Colegiul Național B. P. Hasdeu. El ne spune că  este pasionat de astfel de dezbateri: „Această pasiune îmi ocupă cam tot timpul în afara orelor de liceu. De asemenea, îmi place să fiu pus în situații noi care să mă scoată din zona de confort, cum este rolul de co-moderator în cadrul podcastului «Boomerang». Când nu fac speech-uri pentru clubul de debate, îmi place să citesc și să aflu aspecte interesante despre tot felul de subiecte”.

Ce este și cum este „Boomerang”

„Boomerang”, podcastul conceput și lansat de Fundația Comunitară Buzău și de Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, are ca obiectiv dezvoltarea pe plan local și național a unui instrument care promovează oamenii din spatele faptelor bune și oferă inspirație pentru creșterea spiritului de inițiativă în Buzău. Invitații sunt oameni reprezentativi pentru comunitatea buzoiană, oameni cu viziune, inspirație și mult curaj, care fie au origini în Buzău, fie s-au mutat în Buzău. Acești oameni pot oferi un model de bune practici pentru comunitatea buzoiană.

Echipa care realizează podcastul boomerang este formată din reprezentanți ai Fundației Comunitare Buzău – Lavinia Iordache, Narcisa Dumitru, Anca Nicolescu în rolurile de moderator, PR și comunicare – și din elevi ai C.N. „B.P. Hasdeu”, care s-au ocupat împreună de toate detaliile proiectului: dezvoltarea conceptului la nivel local, realizarea decorului din studio, profilul invitatilor, speech-ul și întrebările, apoi editarea și montarea materialului video și partea de comunicare și promovare. Proiectul este realizat cu sprijinul Unicredit Consumer Financing.

Primul episod al podcastului Boomerang, ce îl are invitat pe Alex Dima, poate fi urmărit mai jos.

 

Fundația Comunitară Buzău este o organizație non-guvernamentală și non-profit care construiește un context favorabil pentru a crește filantropia pe plan local,  prin crearea și implementarea de fonduri tematice, fonduri numite, programe, evenimente, prin care sprijină lideri informali, ONG-uri și companii să dezvolte împreună un Buzău modern, dinamic și cu exemple de bune practici pentru comunitatea locală.

Articole similare