Politic

Cum vede deputatul Laurențiu Țepeluș modificările aduse de Legile educației

Rumoarea stârnită de modificările aduse de noile Legi ale educației este total justificată, dat fiind că proiectele vin la pachet cu niște modificări radicale, ce nu par a fi racordate la realitatea din învățământul românesc. Printre politicienii care au luat atitudine față de acest subiect se numără și deputatul PSD de Buzău Laurențiu Țepeluș, probabil printre cei mai în măsură să comenteze aceste proiecte, dat fiind că este de profesie cadru didactic și a ocupat funcția de director adjunct al Colegiului Național „B.P. Hasdeu” între anii 2007 și 2012.

„Legile educației sunt, și nu cred că sunt subiectiv când spun asta, printre cele mai importante, dacă nu chiar pe primul loc, legi ale României. De aceea, trebuie dezbătute, adaptate și adoptate pentru ca ele să răspundă nevoilor reale din educație, să nu mai fie nevoie de sute de modificări”, a transmis deputatul social-democrat, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Conducerea Ministerului Educației i-a revenit Ligiei Deca anul trecut, după demisia lui Sorin Cîmpeanu, iar actualul deținător al portofoliului desemnat nu a mai discutat public subiectul proiectelor de legi, ci acestea au apărut în presa națională pe surse. Așa au aflat atât profesorii, cât și elevii, cam cât de mult se va modifica școala conform noilor prevederi și aproape toate au fost contestate prin scrisori deschise venite din partea unităților de învățământ și a asociațiilor de elevi din toată țara. Cu toate acestea, ministrul Deca nu a dorit să discute deschis subiectul, ci s-a mulțumit cu câteva declarații, scăpate sporadic în presă.

Neregulile și carențele din proiectele de legi au fost sesizate și de Partidul Social Democrat, care le-a evidențiat în cadrul unui comunicat preluat de la deputatul Laurențiu Țepeluș. În declarația asumată de partid se discută faptul că unele prevederi sunt de-a dreptul dăunătoare învățământului, care oricum se luptă cu deficit de personal, abandon școlar sau practici neloiale, iar adoptarea Legilor în forma actuală ar însemna lovitura de grație dată unui sistem și așa împovărat.

„Analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de Ministerul Educației a evidențiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor. Admiterea în liceu: PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate; este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, cu propriile subiecte pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției.

Probele de bacalaureat: PSD privește cu multă rezervă înmulțirea probelor de examen, așa cum e propusă în proiect. Desființarea liceelor pedagogice și modificarea formării învățătorilor nu reprezintă o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați. Învățământul special care, după opinia noastră, ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei noastre școlare.

Nu în ultimul rând, Legea educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copiii născuți în diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora”, a mai declarat deputatul buzoian.

PSD a desemnat cinci experți care vor „corecta” proiectele de legi propuse de ministrul Educației, aceștia fiind Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu, potrivit surselor edupedu.ro. Aceștia vor modifica și completa proiectele legii învățământului superior și legii învățământului preuniversitar – alături de experții de la PNL și o altă echipă de la UDMR, plus un reprezentant al comunității rome.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker