Educație

FOTO/VIDEO | 24 de elevi de la Liceul cu Program Sportiv, „ambasadori antibullying”

Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balaș Soter” se numără printre  cele 11 unități de învățământ buzoiene implicate în proiectul „Şcoli fără bullying”.  La această unitate de învățământ se află, la ora actuală, poate cei mai buni dintre ambasadorii proiectului, dacă este să ne luăm după implicarea și dăruirea cu care au înțeles să vorbească colegilor, și nu numai, despre bullyingul prezent în școală sau în afara ei, această capcană în care sunt prinși, de prea multe ori, atât copiii agresori și victimele, cât și cei care au statut de martori.

Este vorba despre 25 de copii, elevi ai Liceului cu Program Sportiv, care au desfășurat activități de prevenire a bullyingului în școală, care și-au construit ei înșiși materiale adecvate vârstei colegilor cu care au vorbit despre această problemă, unii dintre ei fiind în clase mai mici decât voluntarii, alții în clase de liceu mai mari. Acești voluntari, alături de cadre didactice, fac parte din „Comunitatea stării de bine”, coordonată de profesoara Anca Fotin, în prezent și consilier al Primăriei Buzău pe astfel de probleme sociale. Ei sunt ambasadori pentru prevenirea și combaterea bullyingului,  alături de alți colegi, în număr total de 300.

Cei 24 de elevi au fost selectați, spune psihopedagogul liceului, din rândul a 120 de copii care și-au exprimat liber dorința de voluntariat. „Am făcut o campanie în prima lună. Am intrat la toate clasele, le-am vorbit despre proiect și i-am rugat ca cei interesați să înainteze o scrisoare de intenție. Au fost aleși după dorința lor de implicare. Le-am apreciat dorința de a fi activi. Sunt copii care au dorit să schimbe ceva în bine în școala lor. De aceea, acum, sunt abordați de colegii lor în pauze, apreciați, îmbrățișați în pauze și tot felul de sentimente s-au născut între ei”, spune psihopedagogul școlii, Florența Buzatu.

„Comunitatea stării de bine” de la Buzău, model de bună practică

„Comunitatea stării de bine” din Buzău a ajuns model de bună practică la întâlnirea organizației neguvernamentale „Salvați copiii” cu Ministerul Educației. Această organizație și-a adus contribuția la formarea primilor voluntari în proiectul care vizează eliminarea bullying-ului din școli și crearea unei stări de bine. Profesoara Anca Fotin a avut o întâlnire cu acești voluntari și le-a cerut, pentru că au reușit în timpul cel mai scurt cu putință să desfășoare activități la toate clasele din unitatea de învățământ respectivă, să ducă mesajele lor și informațiile și la alte școli, precum școala vecină, Școala „Sf. Apostol Andrei” (nr. 12). Ei au acceptat această provocare și au promis că vor fi ambasadori antibullying și în alte școli și se vor strădui să se facă ascultați și auziți și în alte școli buzoiene. De altfel, din vara trecută, de când a început acest proiect și până în prezent, vestea activității acestor copii a ajuns în comunitatea buzoiană ca fiind ceva benefic și cu rezultate.

Aprecieri din partea de comunității buzoiene

Prezentă la această întâlnire dintre coordonatoarea proiectului, profesoara Anca Fotin, și elevii ambasadori anti-bullying ai liceului, directoarea Cristina-Maria Grosaru a povestit despre impactul pe care proiectul l-a avut în școală și chiar în comunitatea buzoiană.

„Acest proiect a  început prin vară. Doamna psihopedagog Florența Buzatu a venit la mine și mi-a spus: «Este un proiect al organizației «Salvați copiii» despre bullying. Mi-a oferit detalii generale. Eu, având un istoric de situații de acest gen, am zis să ne implicăm. Meritul principal este al doamnei Florența Buzatu. Ea este cea care a inițiat. Eu cunosc toate etapele proiectului, pentru că m-a informat: mai trebuie făcut acest lucru și acest lucru. Am respectat toate etapele și marea surpriză pentru mine a venit în luna decembrie, când ei au început efectiv activitățile și am simțit un val de admirație, o explozie de bucurie în toată școala. Am fost impresionată. Merg în oraș și sunt surprinsă plăcut de impactul proiectului. Din punctul meu  de vedere, la început era un proiect care se defășura în școală, ca multe alte proiecte, pentru că noi desfășurăm în acest moment vreo zece proiecte în paralel în școală. Astăzi, am în continuare proiecte în desfășurare, o echipă care lucrează să depuem alt proiect.  Nu credeam că va avea un impact atât de puternic la nivelul comunității noastre locale”, a spus directoarea adjunctă. Ea le-a oferit, ca de altfel și coordonatoarea proiectului, profesoara Anca Fotin, o confirmare a lucrului bine făcut, și au primit încurajări pentru ceea ce vor face mai departe. „Apreciez faptul că ați avut inițiativă și societatea are nevoie de lideri;  lider, din punctul meu de vedere este un om care se implică, pentru binele celorlalți. Așa cum spunea Apostolul Pavel, a conduce înseamnă a servi. A conduce înseamnă să urmărești interesul celuilalt înaintea interesului tău. Și rolul tău  este să-l ajuți pe altul să crească. Voi  ați făcut acest lucru. Sunt sigură că acest proiect va rămâne în amintirea voastră și va însemna ceva în formarea personalității voastre”, a mai spus elevilor ambasadori antibullying directoarea adjunctă, Cristina-Maria Grosaru.

Preocuparea elevilor-ambasadori a fost să-i ajute pe ceilalți să înțeleagă care sunt consecințele bullyingului. Împreună cu aceștia au trăit experiențe extrem de frumoase și educative, care i-a ajutat și pe ei să crească ca dezvoltare personală, empatie, să devină elevi și mai responsabili decât au fost. Mărturie stau și pozele care surprind entuziasmul tuturor, dar și faptul că s-a dovedit că în urma întâlnirilor
s-au leagat frumoase prietenii bazate pe respect și admirație reciprocă. De acum, minunații ambasadori ai Liceului Sportiv pot fi solicitați pentru a susține activități în școlile din municipiul Buzău. Pentru aceasta, cei interesați pot să trimită mesaj pe Comunitatea Stării de Bine în care să solicite acest lucru.

Ce planuri sunt pentru proiectul „Şcoli fără bullying”

Coordonatoarea proiectului, profesoara Anca Fotin, își dorește ca acești voluntari, ambasadori ai mesajelor antibullying, să fie validați, să li se ofere  o recunoștere a activității lor care să le ofere în continuare o motivație. „Am început să mă interesez, să le facem tabere. Să funcționeze în mod real. Un lucru este cert: între acest proiect și cel al proiectul  comunitar al taberei francofone organizate de Maria Monalisa Pleșa se va realiza o colaborare pe ateliere. Colaborăm pe tot felul de ateliere. Prin ei o să avem bullyingul tratat prin benzi desenate la nivel primar”, afirmă profesoara Anca Fotin.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker