Cultură

FOTO – VIDEO / Artiști importanți l-au sărbătorit pe Valeriu Șușnea

40 de ani „la fabrica de frumos a Buzăului” au fost sărbătoriți de Valeriu Șușnea printr-un vernisaj aniversar  pe simeze alături de câțiva colegi de generație, de colegi ai filialei buzoiene a Uniunii Artiștilor Plastici, pe care o  conduce, și de elevi ai Liceului de Arte „Margareta Sterian”, care au dorit să fie alături de profesorul lor. Este vorba despre împlinirea a 40 de ani de la absolvirea Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, marcați sub forma expoziției „Dialog între generații”, a 3-a ediție, un semn de apreciere pentru profesori și pentru colegii de generație, artiști care au o însemnătate pentru arta contemporană.

Conceptul expoziției „Dialog între generații” a făcut posibilă apropierea buzoienilor de creațiile a 16 artiști importanți: Ion și Petre Achițenie, Silvia Barbescu, Adriana Blendea, Diana Brăescu, Daniela Frumușeanu, Mihai Moldovan, Adriana și Bogdan Molea, Cornelia și Dinu Săvescu, Valeriu Șușnea, Aurel Vlad, Vasile Celmare, Ion Grigore și Ion Stendl. Este un concept  realizat de artistul plastic Valeriu Șușnea care provoacă multă emoție, pentru că, a explicat Mimi Necula, prezentă la vernisaj în dublă calitate și de jurnalist, dar și de apropiată a artelor din Buzău, „foarte rar se întâmplă să se întoarcă artiștii către cei care i-au format, care au semnat formarea artistică a lor. De asta mi s-a părut important acest gen de eveniment, de expoziție, prin care artiștii care astăzi au un nume național și internațional se întorc cu recunoștință, cu apreciere, către cei care  i-au format”. Ea a subliniat, fiind un fin cunoscător a ceea ce se întâmplă în țară în lumea artistică, că datorită președintelui UAP, Valeriu Șuș-
nea, Buzăul a căpătat relevanță pe plan cultural, amintind importanța, în acest demers, a Bienalei Internaționale „Ion Andreescu”, a taberelor la care participă artiști plastici din toate colțurile țării și din Republica Moldova și prin expozițiile, din ce în ce mai multe, care atrag artiști din toată țara și nu numai. „E un loc nemaipomenit aici. Un eveniment care vă adună nu doar pe dumneavoastră în această reuniune; acest concept pe care Valeriu Șuș-nea a încercat să-l închege și să fie cât mai bine conturat în niște repere ale artei românești este un loc foarte vizibil în ultima vreme și datorită prezenței și a păstoririi pe care Valeriu Șușnea o are a filialei de aici, din Buzău. Având experiența jurnalistică și plimbându-mă prin țară prin atâtea locuri, sunt locuri care simți că renasc, că se redescoperă prin evenimentele  pe care, asemenea președinților de filială reușesc să le aducă dincolo de sfera locală și să le transforme în evenimente de amploare națională. Acesta este meritul unui om care și-a asumat  calitatea nu doar de a manageria o uniune, chiar și  pe plan local, de a face din membrii acestei uiniuni nume reprezentative și nume emblematice pentru arta românească”, a afirmat jurnalista TVR Cultural.

Având alături colegi specialiști în restaurare, „doctori ai patrimoniului național”, cum i-a numit, Valeriu Șușnea, acesta a făcut o scurtă incursiune în timp, rememorând perioada în care făceau împreună acest gen  de activitate la Voroneț și la Cozia: „Munca unui restaurator este mai puțin spectaculoasă; am făcut  și eu restaurare. Am lucrat la Voroneț; am lucrat la Cozia. Așa am început. Este mai puțin spectaculoasă, mai puțin vizibilă decât munca unui artist care are posibilitatea să se desfășoare pe simeze. Ei sunt doctori ai patrimoniului național cultural aflat în pericol”, și-a amintit Șușnea.

Un comentariu

  1. La mulți ani frumoși, cu reușite în plan artistic! O ideea grozavă care scoate în evidență continuitatea creativă de frumos, spre încântarea tuturor celor care privesc la astfel de oameni și la operele de artă care le ies din mâinile și mințile lor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker