Cultură

FOTO | Valeriu Șușnea, la un nou mandat de președinte al Uniunii Artiștilor Plastici Buzău

Diana Tăicuțu este noul vicepreședinte UAP

Artistul plastic Diana Rozalia Tăicuțu este noul vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici Buzău. Anunțul a fost făcut de președintele filialei, Valeriu Șușnea, al cărui mandat la conducerea UAP Buzău a fost prelungit cu încă patru ani; acesta spune că este preocupat să coopteze în consiliul director tineri care să ducă mai departe munca pe care a depus-o în decurs de mai bine de un deceniu „la ­fa­bri­ca de frumos a Buzăului”.

„Am completat consi­liul director cu pictorița Diana Tăicuțu, în calitate de vicepreședinte, și cu artiștii plastici Vasile Tudorică, Bogdan Lefter și Emil Popa, în calitate de membri”, spune Șușnea. Pentru funcția de președinte al ­fi­lialei UAP Buzău a fost depus doar un singur plan managerial, cel al prof. dr. Valeriu Șușnea. „Am făcut  un raport de activitate asupra mandatului trecut, pentru că, nefiind nimeni altcineva care să depună opțiunea pentru această funcție, devenită dificilă în aceste timpuri de pandemie, a trebuit să continui”, mai spune acesta.

Ce spune raportul președintelui Filialei UAP Buzău

Filiala UAP Buzău a funcționat și în timp de pandemie. „Am avut program expozițional foarte dens, cu participări importante ale artiștilor la foarte multe simpozioane și ta­bere, chiar și în timpul pandemiei. Am reușit să organizăm două tabere în condiții de pandemie.  Sunt coordonatorul și inițiatorul atât al taberei de creație  <Buzău – oraș deschis ar­tei>, aflată la ediția a III-a, cât și al <Măgura art>, aflată la ediția a VIII-a”, spune președintele UAP Buzău, explicând cât de dificil ar fi fost de reluat aceste activități culturale intrate în tradiție dacă s-ar fi renunțat la organizarea lor din cauza pandemiei. „Un proiect pe care îl lași, foarte greu poți să-l mai continui din punct de vedere organizatoric, logistic și din punct de vedere financiar”, mai spune președintele UAP Buzău.

Cele mai importante instituții au sprijinit demersul artistic al artiștilor profesioniști. Despre interesul autorităților locale și județene față de activitățile artistice desfășurate de UAP, președintele filialei  menționează: „Am avut înțelegere și parteneriate atât cu Consiliul Local, prin Centrul <Alexandru Marghi­loman>, fiind  partenerii noștri pentru proiectul <Buzău – oraș deschis artei>, dar și pentru <Măgura art>  am avut sprijin financiar de la Consiliul Județean”.

Celor două tabere li se adaugă și multe expoziții, pentru că 2021 este anul dintre bienale, alt eveniment cultural buzoian, ajuns la a 12-a ediție, de interes la nivel național. „Au fost expoziții personale, proiecte dialog între ­ge­nerații, expoziții ale artiștilor din București, așa cum a fost, de exemplu, expoziția domnului Marius Barbone, preșe­dintele secției de pictură din București a UAP. Sunt foarte mulți cei care ne-au solicitat și anul acesta suntem aproape gata cu programul expozițional. Aproa­pe toate lunile sunt ocupate cu expoziții personale, proiecte de grup și, bineînțeles, e vorba de bienala care începe în septembrie. Organizarea a început de acum. Avem contacte cu artiștii care vor să participe”, enumeră Valeriu Șușnea câteva din activitățile organizate de ­fi­lială care animă orașul.

Bineînțeles că, pentru anul viitor, Bienala „Ion Andreescu” reprezintă punctul central al manifestărilor care vor fi organizate de filiala buzoiană. „În ediția trecută au fost 400 de lucrări din 25 de țări de pe trei continente. Puțină lume știe cum au fost aduse lucrările, cum au fost etalate și cum au fost trimise înapoi. Anul acesta vom apela la Centrul Ju­dețean de Cultură și Artă (care aparține Consiliului Județean, n.r.) pentru sala din față. Vreau să le mul­țumesc pentru că ne-a pus la dispoziție spațiul pe durata lunii octombrie, pentru secția de grafică din străi­nătate”, a explicat Șușnea.

O punte de legătură între artiștii plastici din Buzău și Focșani

Artistul plastic Diana Tăicuțu  este membră UAP Buzău din 2014 și ne explică și motivul pentru care a făcut acest pas: „Eu ­locu­iesc la Focșani, dar sunt râmniceancă; sunt născută la Râmnicu Sărat. Am ales să vin la Buzău datorită faptului că aici am găsit o echipă de oameni deschiși și implicați, dornici să se ma­ni­feste artistic. Întotdeauna am încercat să fac o punte către Buzău. Acti­vitățile organizate aici m-au convins că este o alegere mai bun decât bună”.

Liceul l-a terminat la Focșani. Este vorba des­pre Liceul de Artă „Gheorghe Tătărescu”, pe care l-a făcut, după cum ne spune artistul plastic, la îndrumarea tatălui, sculptorul Gabriel Tăicuțu. „La îndrumarea lui am urmat cursurile acestui liceu”, spune Diana, care își amintește și momentele importante care au convins-o că a făcut alegerea bună în ceea ce privește profesia, mai ales că, având exemplul tatălui, ar fi putut opta spre un alt domeniu de exprimare artistică decât cel al picturii. „În liceu aș fi avut tendința și chiar eram concentrată către Arhitectură. Dar tatăl meu a cochetat cu pictura. I-a plăcut întotdeauna această latură, această direcție. Am participat atunci la câteva olimpiade de pictură și au fost doi ani la rând în care am fost prima și  am considerat că este cazul să îmi dezvolt această abilitate și să văd dacă este așa cum îmi promite. După ce am terminat liceul, au fost câteva evenimente care m-au convins că este o alegere sănătoasă să merg către pictură, către Universitatea de Arte București. Acolo am avut șansa de a-l avea  profesor pe domnul Marcel Bunea, artist plastic alături de care am avut bucuria să expun. Pentru mine domnul profesor va avea întotdeauna locul acela special, acel loc montat pe un piedestal aparte. Bineîn­țeles că au fost emoții în momentul în care l-am regăsit și pe simezele Bienalei <Ion Andreescu>. Nu regret niciun moment decizia de a merge în această direcție. După ce am finalizat cursurile Universității, m-am îndreptat către statutul de cadru didactic la Liceul de Arte din Focșani, acolo unde activez și astăzi. Dar legătura și activitatea pe care o desfășor alături de colegii de la filiala Buzău este aparte”.

Chiar de la începutul său în cariera artistică, Diana a realizat două expoziții, una la Focșani și una la Buzău. „Am pornit la drum repetând acel concept de punte între cele două orașe de suflet și de atunci am continuat să onorez cam toate expozițiile și evenimentele buzoiene. Această relație, acest tip de a colabora cu UAP Filiala Buzău, m-a convins că este important să particip și este foarte sănătos pentru formarea mea artistică să fiu prezentă aici”, spune Tăicuțu. Pentru ea, Buzăul  este un oraș  al armoniei și  al echilibrului cultural. De altfel, se numără printre artiștii plastici care au luat parte la proiectul „Buzău – un oraș deschis artei”, cu o lucrare ce prezintă în ­vi­ziune proprie Hotelul Corona. „Evenimentul <Buzău – un oraș deschis artei> adună artiști buzoieni interesați de a-și manifesta într-un limbaj plastic personal și modul de exprimare. Având în vedere evenimentele Uniunii și întreaga activitate ce se desfășoară la Buzău, aș sublinia faptul că există o relație între acești artiști ce formează filiala, o relație armonioasă sub îndrumare de cele mai multe ori vulcanică, activă și lăudabilă a aceluia care este și preșe­dintele Uniunii”, spune Diana Tăicuțu.

A participat la „Fenomenul Hărman”

Anul 2021 a fost un an bogat în evenimente și pentru artistul plastic Diana Tăicuțu. Unul dintre ele este participarea la „Feno­menul Hărman”, în care 80 de pictori și sculptori contemporani au făcut parte dintr-o expoziție de excepție la Galeria Căminul Artei din Capitală. Este vorba despre o splendidă expoziție românească de pictură, care cuprinde cei mai buni artiști ai penelului, care fuseseră adunați într-o „antologie” de nivel european, multe dintre lucrări fiind strânse în tabăra organizată în satul Hărman, de avocatul brașovean Nicolae Vrâncean. „Strânsa legătu­ră cu evenimentele de la nivel național, cum ar fi taberele de creație sau simpozioanele internațio­nale, multe dintre ele notabile, cum ar fi <Feno­menul Hărman>, fenomen la care am luat parte anul acesta, ce se manifestă printr-o tabără de creație la care iau parte artiști plastici importanți ai vremii, este un eveniment pe care mi-aș dori să-l aducem și pe simezele Galeriei din Bu­zău. Aici, la Buzău, se întâmplă lucruri frumoase, lucruri dorite de mulți artiști. Ne dorim să pro­vocăm publicul buzoian spre această minunată Galerie de Artă, privilegiu al artiștilor contemporani și al comunității locale”, mai precizează noul vicepre­ședinte al UAP Buzău.

Peisajul de tip abstract este modul său artistic de exprimare. „Modul meu de a-mi exprima în bidimensional, în pictură, frămân­tările sunt concentrate spre zona peisajului de tipul abstract; compun, recompun și transform formele din real către acele compoziții ce îmi vorbesc, îmi oferă un feedback pozitiv. Temele mele de suflet vor rămâne întotdeauna acope­rișurile și legătura dintre terestru și etern, dintre ireal și real, dintre concret și imaginar”, spune Diana Tăicuțu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker