Actualitate

FOTO | Val de înscrieri la Palatul Copiilor după deschiderea pistei de karting

Pistele de karting sunt tot mai populare în Româ­nia. Un circuit de 450 metri a fost deschis în această lună și la Buzău, în zona Parcului Tineretului, atât pentru copiii mai experimentați, cât și pentru cei care pun pentru prima oară mâna pe volan. Acesta este unul dintre motivele pentru care 180 de copii s-au înscris la Palatul Copiilor, la cercul de Karting, și numărul lor este în creș­tere.

„Zilnic am câte două-trei cereri noi. Din păcate, am o sală de doar cinci locuri, adică cinci elevi pot intra în sală și restul trebuie să stea în picioare. Îmi este foarte greu, dar nici nu vreau să renunț la vreun copil. Dorim să-i ajutăm pe toți. Aceasta este dovada cea mai concludentă că era nevoie de un loc unde să se antreneze. De altfel, sunt chiar mult mai mulți decât am anticipat. Sunt foarte mulți și cei care vor să participe la concursuri. De aceea, și din acest punct de vedere, pista aceasta de karting este foarte bună pentru noi, pentru că putem să încer­căm să ne setăm motoarele, să vedem dacă sunt în parametri, sau să vedem ce putem să mai modificăm la kart. Avem și copii de la Slobozia care vin la noi, la Buzău și se antrenează”, spune profesorul Ionuț Mihai Ion de la Palatul Copiilor.

Interesul mare pentru acest sport în rândul celor mici îl determină pe profesorul de karting să se gândească foarte serios să inițieze anul viitor un concurs regional care să se desfășoare la Buzău: „Deja avem în plan pentru la anul, și poate reușim să organizăm și un concurs regional, dacă nu național, pentru că sunt  foarte mulți care își doresc lucrul acesta și ar fi și ceva nou pentru Buzău”.

Pe de altă parte, clubul de karting este și locul unde copiii primesc foarte multe informații în domeniul ­le­gislației rutiere. Aici copiii vor fi inițiați în cunoaș­terea kartului, li se vor da informații cu privire la subansamble și rolul acestora, la alcătuirea lui, principiul de funcționare, meca­nica de întreținere, descrierea părților componente, reguli de circulație și legislație rutieră. Pe lângă informațiile teoretice, ei se pot urca și la bordul karturilor electrice de care Palatul dispune, pentru a exersa pe pista amenajată.

Primăria Buzău susține acest sport, dovadă fiind pista de antrenament rea­lizată de municipalitate. De altfel, profesorul Ionuț Mihai Ion spune că primarul Constantin Toma susține și proiectul privind realizarea unei piste pentru competiții. „Acesta este primul proiect. Acela mic. Cel mare este în curs de rea­lizare. Sperăm că vom reuși și cu acela, însemnând pista de 2,5 km. Acesta, care a fost dată în folosință, are 450 metri și este realizată pentru antrenamentul copiilor de la Palatul Copiilor Buzău. Cea mare va fi în afara orașului. Domnul primar a spus că o să ne aloce 8 hectare și e un buget destul de mare și se are în vedere obținerea unor fonduri europene. Domnul primar Constantin Toma ne-a dat asigurări că vom reuși și acest proiect”, a spus profesorul Ionuț Mihai Ion.

Pista de karting, loc de joacă în aer liber a copiilor

Nu în ultimul rând,  pista de antrenament de 450 metri a reușit să creeze o vizibilitate mai mare a acestui sport în rândul copiilor decât  avea înainte. Așa se face că iubitorii de karting au venit pe pistă cu prietenii, cu colegii și, dincolo de a rula cu kartingul, pista a devenit și un loc de joacă în aer liber. „Acum au unde să se joace. Pista de karting este liberă tot timpul, nu este îngrădită, nu este închisă publicului. Toată lumea poate să vină acolo să se dea cu bicicleta, cu trotineta electrică, cu un karting. Sunt liberi să folosească pista atât cât nu strică nimic și nu îi pun în pericol pe ceilalți copii. Nu am îngrădit pista foarte mult, pentru ca toată lumea să o folosească și pentru alte activități. Este ­bi­nevenită pentru sportul buzoian, să-i încurajeze pe copii să iasă în aer liber și să facă sport”, mai spune acesta.

După ce s-a trasat cu vopsea pista, au apărut și primele fotografii de la copii. „Am făcut rost de niște vopsea și am început să trasez câteva dungi pe asfalt. Acest lucru a început să-i atragă. Niște copii s-au dus cu karturile lor personale și mi-au trimis fotografii”, mai spune profesorul de la Palatul Copiilor.

Clasare bună în competițiile naționale de karting

Copiii care se înscriu în club la Palatul Copiilor se pot antrena pe karturile electrice de aici. Sunt însă și copii care au karturile personale cu care și participă la competiții ­națio­nale. Anul acesta, povesteș­te profesorul Ionuț Mihai Ion, copiii antrenați de el au participat la singura competiție națională, care s-a desfășurat la Bacău, și s-au clasat pe locurile 5 și 6. „La campionatul școlar de karting de la Bacău am avut o singură etapă anul acesta, la care am participat și am obținut un loc cinci și un loc șase, ceea ce este foarte bine, având în vedere că este vorba de o competiție națională și, până în toamnă, nu am avut unde să ne antrenăm. Sunt foarte mulțumit de băieții mei”, a spus profesorul de la Palatul Copiilor.

Club karting BZR

„Copiii participă la concursuri cu karturile personale. Sunt și copii care nu participă la concursuri și doar fac antrenamente pe carturile Palatului. Acestea de la Palat nu pot fi folosite la concursuri pentru că nu pot să iau un kart pe care îl folosesc 100 de copii să-l dau doar unuia. Sunt însă mulți doritori să-și cumpere karturi. Noi suntem la început. Am făcut și un club privat pentru seniori și pentru pitici și avem omologare de la Ministerul Tineretului și Sportului. Club karting BZR este destinat mai mult seniorilor și piloților care ajung la un nivel mai mare, să poată concura la concursurile Federației, unde noi, cei de la Palatul Copiilor, nu avem acces. Se înscriu la clubul nostru, obțin licența și participă acolo”, le dă vestea celor interesați de competiții profesorul Ionuț Mihai Ion.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker