Administrație

FOTO / Toma le-a vorbit primarilor de municipii despre eficiența sistemului Kaizen

Primarul Constantin Toma, președintele executiv al Asociației Municipiior din România, a participat la Adunarea Generală a acestei structuri asociative, care a inclus și evenimentul „Summitul Autorităților Publice Municipale din România”.

Au fost prezenți la eveniment, alături de majoritatea primarilor de municipii, premierul Marcel Ciolacu, de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, de vicepreședintele Camerei Deputaților Daniel Suciu, de șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Marian Moiceanu, și managerul de țară pentru România și Ungaria al Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi și mulți alți invitați speciali.

Conform unei postări pe Facebook a primarului Toma, au avut loc dezbateri legate de actuala situație social-economică, precum și de viitorul localităților României și al întregii țări, în actualul context european și mondial.

„Este foarte important ca Bugetul național pe 2024 să fie aprobat în acest an și cel mai important să nu fie afectate în niciun fel atragerile de fonduri de la Uniunea Europeană. Proiectele de investiții derulate din fonduri europene aduc o pondere în PIB-ul României de 19 la sută, iar gradul de absorbție depășește în acest moment 95 la sută. Din această cauză se impun restricții la cheltuirea banului public, pentru că din păcate România este declarată de Comisia Europeană în deficit excesiv, adică depășim cu mult cota de 13 la sută. În condițiile în care anul viitor vor fi și creșteri de peste 50 la sută ale pensiilor, adică o creștere cu rata inflației din 2022, de 13,8 la sută, iar de la 1 septembrie de circa 40 la sută, este evident că trebuie reduse cheltuielile de funcționare, atât la nivel central și local, dar și mărite veniturile în special pe baza micșorării evaziunii fiscale. Toate aceste lucruri au fost explicate de Domnul Prim-ministru Marcel Ciolacu, care a afirmat încă o dată, că va fi foarte ferm în a susține mărirea pensiilor anul viitor”,  a scris primarul Constantin Toma pe Facebook.

Cu ocazia acestui eveniment, a fost lansat, în fața participanților, volumul „Kaizen în administrația publică – o reformă necesară în România”, o carte despre experiența Primăriei Municipiului Buzău la 7 ani de aplicare a sistemului de management „Kaizen – îmbunătățire continuă”, a mai anunțat Toma, care a enumerat și rezultatele obținute la Buzău, după 7 ani de la implementarea sistemului, pe care le cataloghează drept „impresionante”: „S-a redus cu 3.108 ani timpul de răspuns la solicitările oficiale ale cetățenilor și firmelor, cu un număr de salariați diminuat cu 30 la sută; au crescut veniturile proprii cu 20 de milioane de euro, de la 32 de milioane de euro în 2016, la 52 de milioane de euro în 2023; a crescut suma fondurilor europene atrase pentru finanțarea investițiilor publice în municipiul Buzău, de la 0 euro în 2016, la 422 de milioane de euro în septembrie 2023.
Această carte este despre trecerea de la Cultura Conformității la Cultura Îmbunătățirii Continue a Performanței Publice, fapt care a început să se întâmple așa cum trebuie, în premieră națională, în orașul nostru. Acest proiect se alătură celorlalte multe proiecte pe care le-am început în ultimii 7 ani, care cu siguranță contribuie la <atingerea> viziunii de dezvoltare, <Buzău – oraș magnet până în 2030>”
, a mai scris Toma pe Facebook.

Articole similare