Actualitate

Muzeul Județean, cu mâinile legate de Ziua Națională

Muzeul Judeţean Buzău nu se va putea sprijini pe un buget special destinat organizării unor evenimente de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Directorul Daniel Costache a declarat pentru „Agerpres” că Muzeul nu va putea oferi tradiţionalele cocarde tricolore vizitatorilor, instituţia pe care o conduce fiind nevoită astfel să se descurce prin intermediul unor colaborări şi din resurse proprii.

Cauza acestei stări de fapt este Ordonanţei de Urgenţă nr. 90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar, precizează sursa citată. „În actualul context generat de prevederile ordonanţei 90 din 2023, a trebuit să ne redimensionăm activitatea de valorificare a patrimoniului pentru ziua de 1 Decembrie, pentru că sunt o serie de cheltuieli care nu mai pot fi realizate. În acest an nu putem să ne lăudăm că am alocat un buget anume pentru expoziţia şi evenimentele din data de 1 Decembrie, pentru că avem o reţinere în acest sens vizavi de prevederile respectivei ordonanţe. În anii precedenţi evenimentele organizate de Muzeu aveau prevăzute şi ne încadram în sume de până în 10.000 de lei. Ofeream cocarde tricolore vizitatorilor noştri, aveam un plan de tipărituri care acum sunt interzise în mod expres, care veneau şi completau expoziţiile pe care le organizam. Expoziţia de anul trecut dedicată zilei de 1 Decembrie, cu fotografii realizate de soldaţii români în teatrele de operaţiuni a fost una care a generat costuri atât pentru amenajarea ei, cât şi pentru realizarea printurilor; or, anul acesta, un astfel de proiect expoziţional nu mai este posibil. Se specifică clar care sunt capitolele şi subcapitolele bugetare din care este interzis a se face cheltuieli, iar tipăritura este în această stare şi aici intră inclusiv materiale de promovare expoziţională precum şi panourile explicative cu texte pentru a ajuta muzeul să transmită vizitatorului un anume mesaj cultural şi ştiinţific. Deci anul acesta ne descurcăm strict cu resurse şi patrimoniu propriu”, a declarat pentru „Agerpres” directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.

Prin urmare, pentru a puncta Ziua de 1 Decembrie, Muzeul Județean va organiza o expoziţie cu sprijinul insituției similare din Vaslui: „Am pregătit pentru publicul nostru o expoziţie panotată pe care am adus-o în aceste zile de la partenerii noştri de la Muzeul Judeţean <Ştefan cel Mare> din Vaslui, expoziţie dedicată unui mare om de arme, mareşalul Constantin Prezan, şi pe care o vom completa cu elemente din patrimoniul propriu al Muzeului Judeţean Buzău. Sunt convins că aşa cum ne-am obişnuit publicul, o să facem faţă şi acestei provocări şi o să oferim un moment de înaltă ţinută şi culturală, şi muzeografică, pentru a marca aşa cum se cuvine de către un muzeu de calibrul nostru Ziua Naţională a României. Toate sediile Muzeului vor fi deschise pe data de 1 Decembrie, totodată accesul la toate colecţiile va fi gratuit, iar la sediul central din Aleea Castanilor, nr. 1, va avea o expoziţie tematică”, a mai precizat Costache.

Situaţia financiară a instituției este cu atât mai dificilă cu cât, în afara restricţiilor prevăzute de Ordonanţa 90/2023, Muzeul Judeţean Buzău nu se poate folosi de fondurile proprii realizate din activităţile organizate în decursul anului, acestea fiind blocate.

Articole similare