luni, 01 martie 2021

FOTO | Toma: ,,Am solicitat Guvernului să ne restituie banii cheltuiți anul trecut pentru combaterea pandemiei”

Rezolvarea problemelor specifice Buzăului în atra­gerea de fonduri europene și a celor apărute pe parcursul reabilitării pasajului pe sub calea ferată din Gară sunt două dintre solicitările pe care primarul munici­piului, Constantin Toma, le-a adresat premierului Florin Cîțu și ministrului Dezvoltării, Attila-Zoltan Cseke, pe parcursul întâlnirii celor doi demnitari cu reprezentanții conducerii Asociației Municipiilor din România. Toma, care este preșe­dinte executiv al acestei structuri asociative, spune, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, că primarii de municipii au pri­mit asigurări că Guvernul va ține cont de problemele ridicate de ei.

,,Pe 19 ianuarie 2021, am participat, împreună cu conducerea Asociației Municipiilor din România, la întâlnirea cu Domnul Prim-Ministru Florin Cîțu și cu Domnul Ministru al Dezvoltării, Attila-Zoltan Cseke. Deoarece este un an foarte dificil din punct de vedere economic, am solicitat Guvernului să ne restituie banii cheltuiți anul trecut pentru combaterea pandemiei, iar bugetul național pe 2021 să conțină preluarea mai multor cheltuieli care până acum erau susținute de municipalități. Am primit asigurarea că se va ține cont de problemele ridicate de primarii celor mai mari orașe din România.

De asemenea, pentru problemele specifice Buzăului pe atragerea de fonduri europene sau rezolvarea ­pro­blemei apărute la pasajul CFR, am primit promisi­uni de rezolvare. Anul 2021 probabil va fi unul din cei mai grei ani din punct de vedere financiar și pentru Buzău, dar vă rog să aveți toată încrederea că ne vom bate pentru a găsi cele mai bune soluții atât pentru funcționarea orașului, dar și pentru investiții!”, a scris Toma pe Facebook.

Conform unui comunicat de presă al Asociației Municipiilor din România (AMR), pe agenda discuțiilor de marți s-au aflat următoarele teme: legea bugetului de stat pe anul 2021; reluarea și finalizarea procesului de descentralizare; modificarea Codului Administrativ; eva­luarea cadrului instituțional privind funcționarea ­Pla­nului Național de Redresare și Reziliență (PNRR); finanțarea burse­lor și a transportului elevilor; modificarea legislației privind achizițiile pu­blice pentru dotarea și întreținerea centrelor de vaccinare; legea salarizării.

,,În urma consultărilor cu domnul Florin Cîțu, Prim-ministrul României, s-au agreat următoarele:

  1. Începând cu ianuarie 2021 cheltuielile pentru indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul Municipiilor și sectoarelor municipiului București, drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, centrele de asistență socială a persoanelor cu han­dicap, sistemul de protecție a copilului, se vor finanța astfel: 90% de la bugetul de stat; 10% din bugetele locale. Guvernul va reglementa componența comisiilor de evaluare a dosarelor pentru persoanele cu ­han­di­cap și va include în acestea reprezentanții municipiilor.
  2. Ministerul Dezvol­tării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) va relua și va accelera procedurile privind transferul bunurilor, imobilelor, tere­nurilor din domeniul ­pu­blic/privat al statului, către autoritățile locale; va ­ela­bora o lege sectorială pentru transferul bunurilor imobile aflate în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) către municipii; va urgenta procedurile de transfer ale acestora și va permite cadastrarea și intabularea bunu­rilor după transferul acestora către municipii; va colabora cu AMR pentru modificarea prevederilor Codului Administrativ.
  3. S-a agreat elaborarea unui proiect al ,,Legii zonelor metropolitane“ care va fi susținut de Guvern.
  4. S-a acceptat propune­rea AMR privind analizarea creșterii plafonului actual pentru autorizarea ­trage­rilor din finanțările rambursabile, care este în prezent de 1.200 milioane lei, pentru anii 2021-2022-2023 (autorizarea tragerilor se face prin Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale).
  5. Suportarea costurilor burselor și a transportului public pentru elevi de către Guvern”, se arată în comunicatul Asociației Municipiilor din România.

loading...
error: Content is protected !!