Sănătate

FOTO | Spitalul Județean, pe lista unităților medicale suport pentru bolnavii de coronavirus

Marți, 31 martie, a fost publicată în Mo­­nitorul Oficial lista spitalelor care vor prelua pacienți infectați cu coro­na­virus, în scenariul 4 al epidemiei în care România a intrat  după ce s-a depășit pra­gul de 2.000 de cazuri. Pe această listă se află și Spitalul Județean de Urgență Buzău, care, alături de alte 51 de spitale din țară, va trata pacienți cu coronavirus. Este vorba despre spitale de suport în care sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.

Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare  fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale. Au fost incluse însă în rețeaua de spitale de suport unități municipale/orășenești și spitale din alte județe, preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private.

„Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor OMS și CE. Am cerut managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului ­me­dical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere, personalului medical, dar și auxiliar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Ordinul ministerului Sănătății a fost adus la cunoștința managerilor unită­ților sanitare și a direcțiilor de sănătate publică într-o videoconferință condusă marți de acesta.

Toate unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligția asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților, în concordanță cu prevederile planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuțiilor specifice se sancționează conform p­reve­derilor legale.

Cum s-a mobilizat societatea civilă în sprijinul unității medicale

În ultima vreme, unitatea medicală buzoiană s-a aflat în atenția organizațiilor neguvernamentale care au ținut să vină în sprijinul cadrelor medicale cu materialele de protecție de care aveau nevoie. Tonul acestei preocupări a fost dat de Fundația Comunitară, exemplul fiind urmat de unele firme locale și chiar de persoane fizice.

Astfel, în ultimele zile, Spitalul Județean de Urgență Buzău a intrat în posesia a circa 200 de viziere. O parte din ele, mai exact 40, au fost donate de președintele clubului ­offroad XM Raid, o altă parte, 150, de Grafix Media SRL, și alte 10 de către Luminița Popa, directorul societății Fabrica de Prelate din Mărăcineni, care le-a direcționat către Unitatea de Primiri Urgențe Buzău.

Cadrele medicale mulțumesc pentru gesturile umanitare

Președintele clubului de offroad XM Raid, Ovidiu Turcea, a lucrat câteva zile bune  împreună cu soția sa la fabricarea de viziere pentru protecția personalului me­dical. Prototipurile le-a dus mai întâi la Spitalul Județean pentru a vedea dacă sunt bune. ,,Am discutat cu o doamnă asistentă de la Spitalul Județean și ne-a spus care sunt parametrii doriți. Este important să protejeze gâtul și fața, ecranul să aibă transparență maximă și rezistență”, spune Ovidiu Turcea.  După ce au fost întrunite toate condițiile, acesta s-a prezentat la Spitalul Județean cu 40 astfel de viziere. Costurile cu materialele din care au fost realizate vizierele au fost suportate tot de acesta.

Gestul umanitar a fost salutat de cadrele medicale care au transmis  mulțumiri pe rețelele de socializare ale unității me­dicale, dar și personale „Mulțumim pentru viziere XM RAID Club Sportiv”, transmite colectivul secției Chirur­gie generală și Bloc opera­tor din SJU Buzău.

Managerul spitalului apreciază susținerea sponsorilor în astfel de momente

Gestul acestora este cu atât mai de folos cu atât cu cât vizierele, ca și alte materiale de protecție,  nu se găsesc. „Am primit gratuit din partea unor societăți astfel de viziere. Sunt peste 100 (n.r., la momentul ­res­pectiv) și vreau să le mulțumesc sincer. Doar la nivelul Spitalului Județean Buzău pentru medicii de aici și pentru asistentele care sunt în prima linie noi am căutat să comandăm 400 astfel de mijloace de protecție însă prețul se ridica până la aproximativ 50 de lei și nu se găsesc la distribuitori. Sunt foarte utile, protejează personalul și suplinesc acei ochelari care vin strânși pe ochi. Le mulțumesc în mod special acestor societăți care au decis să ne sprijine”, a spus managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, pentru observatorulbuzoian.ro.

Fundația Comunitară continuă campania pentru asigurarea materialelor necesare medicilor

Reamintim că în data de 26 martie, firma S.C. DELSAN PROD a donat Spitalului Buzău suma de 40.000 de euro pentru achiziția unui aparat de ventilație mecanică, pentru secția A.T.I.

De asemenea, din donațiile strânse, Fundația Comunitară a comandat  pentru Spitalul Județean de Urgență Buzău două ventilatoare mecanice în valoare de 36.000 euro și a cumpărat halate de protecție și mănuși sterile pentru medici. Tot ca urmare a demersurilor acestei organizații sunt așteptate pentru medicii buzoieni combinezoane și măști de protecție.

„Este momentul să ne gândim la cei mai vulnerabili dintre noi, cei mai expuși la pandemia COVID-19. Primii dintre ei sunt cadrele medicale ce intră zi de zi în contact cu pacienții, le oferă primul ajutor, îi vizitează acasă, în stadiul de izolare. În acest moment, este nevoie să ne unim și să le ofe­rim posibilitatea acum acelor oameni să își facă meseria în siguranță, pentru a putea ajuta cât mai mulți buzoieni. Te poți implica cu donații în bani (prin transfer bancar, cu cardul, prin SMS) ori în produse alimentare și de igienă personală, pentru buzoienii aflați în nevoie în această perioadă grea. Ne-am unit forțele cu Crucea Roșie Buzău și Asociația <Atelierul de Bine>. Hai și tu!”, transmit reprezentanții Fundației Comunitare Buzău.

Cei care doresc să li se alăture pot face donații prin SMS la numărul 8837, cu textul: BUZAU.

Suma alocată cauzei este de 2 Euro. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite, în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Marți,  31 martie, Crucea Roșie Buzău a distribuit Spitalului Județean de Urgență Buzău 1.000 de măști de protecție, 2.000 bucăți de mănuși și 500 de bucăți halate vizitator.

De asemenea, au fost duse prăjituri și sucuri pentru cadrele medicale din secțiile: U.P.U.-SMURD, A.T.I., Boli Infecțioase și P.N.F. „Vă mulțumim mult pentru ajutorul acordat, acesta reprezentând un adevărat sprijin pe care l-am primit bucuroși și cu mare recunoștință!”, a fost mesajul cadrelor medicale.

2 Comentarii

  1. Întotdeauna Buzăul va fi ridicat în slăvi.
    De ce nu ați menționat că alături de Spitalul Județean de Urgență Buzău mai este un spital din acest județ?
    Spitalul Municipal Rm -Sărat este spital tampon pentru cei infectați cu COVID 19.
    Măcar o mențiune ar fi fost fair- play. Și aici lucrează medici, asistente, infirmiere și brancardieri…

    1. Vă rog citiți articolul „Cum a ajuns unitatea medicală râmniceană pentru bolnavii de coronavirus” din 25 martie!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker