ActualitateEducație

FOTO / Școala 11 a deschis „Grădina muzicală” pentru copiii din municipiu

Curtea Școlii Gimnaziale nr. 11 Buzău – prima „școală verde” din țară, finalizată încă din 2020 din fonduri europene și locale -, a devenit un loc de poveste, unde se organizează deja activități dedicate comunității; aceste activități vor fi organizate cel puțin pe tot parcursul lunii iulie.

Toate acestea sunt posibile ca urmare a proiectului pe care această școală din municipiul Buzău îl derulează în momentul de față. Denumit „Grădina Muzicală”, proiectul îşi propune să ofere copiilor o altfel de experienţă de învăţare, iar instrumentele muzicale pot reprezenta pentru şcoli şi grădiniţe o excelentă modalitate de a încorpora educaţia în aer liber în programa de zi cu zi. Amenajarea acestui spaţiu plăcut şi atractiv în aer liber urmăreşte ca activităţile outdoor, desfăşurate în acest cadru să devină o provocare şi pentru alţi membri ai comunităţii.

De altfel, nici prin acest proiect Școala 11 nu se dezice de statutul de „Școală verde”. „Am folosit materiale reciclabile la amenajarea grădinii; am folosit și lemn,  și capacele acelea colorate de la PET-uri, cu care s-au făcut aleile grădinii. Aleile sunt în formă de portativ muzical, iar pentru sol – pentru că orice portativ muzical începe cu cheia sol -,  este făcută din pietriș sfărâmat. Este un proiect legat de alt proiect denumit <Școala circulară>, care îi învață pe copii să trăiască în armonie cu natura și să o respecte”, spune directoarea Școlii nr. 11, prof. Livia Mărculescu.

 

Grădina deschisă pentru comunitate de la 1 iulie

„Începând cu data de 1 iulie, în <Grădina muzicală> se derulează activități și cu copiii din comunitate. Noi am făcut un anunț prin care îi invităm aici, în Grădina Muzicală. Avem colege și de la grădinițe, cum sunt cele de la <Boboceii din Micro III>, care vin să desfășoare aici activități cu copiii. Avem deja instrumentele montate; sunt instrumente  muzicale care rămân afară, în aer liber; sunt rezistente la intemperii; prin joacă  copiii își pot descoperii aici anumite talente. Grădina muzicală nu se rezumă însă doar la aceste instrumente, pentru că colegii mei, cei care și-au exprimat dorința de a derula activități în vara aceasta, au propus o gamă diversă de activități, de la  pictură pe piatră, confecționare de diverse obiecte din materiale reciclabile, până la activități de exprimare artistică, în sensul de ateliere de creație literară sau de recitare etc. Noi oferim  spațiul acesta deosebit, nou în Buzău, ca și decor, ca și ambient, pentru a atrage copiii către activități în aer liber,  să socializeze, să mențină contactul și în vacanță cu copiii de la ei din clasă, cu copiii de la alte clase, de la alte școli și grădinițe, astfel încât să mai lase din mână telefoanele și tabletele etc.”, mai spune directoarea Școlii Gimnaziale nr. 11 din municipiul Buzău.

Astfel, începând cu luna iulie, în cadrul Grădinii Muzicale se vor desfășura ateliere de creație, ateliere de artă populară, decorațiuni obiecte din lemn, ceramică, audiții muzicale, jocuri ritmico-melodice, artă populară, ateliere de confecționare de costume și instrumente muzicale din materiale reciclabile.

„<Grădina Muzicală>, este un proiect implementat de Asociația de Părinți <PROȘCOALA 11 Buzău> împreună cu cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale nr. 11 Buzău. Proiectul este cofinanțat de Primăria Municipiului Buzău și are în implementare măsuri sustenabile. De exemplu, aleile grădinii muzicale sunt făcute prin reutilizarea capacelor de sticle, aduse de elevi”, spune viceprimarul Oana Matache.

Pe de altă parte, proiectul este un exemplu de bună practică, mai spune Oana Matache, „de atragere de fonduri externe, completate din fonduri de la bugetul local, dar și de colaborare Primărie-Școală-mediul ONG (<Fondul pentru un viitor mai bun în comunități>, finanțat de Lidl România, coordonat de Federația Fundațiile Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Buzău.)”

Acest proiect va oferi o experienţă ce invită la conectare, va umple copiilor sufletul de bucurie, stimulându-le creativitatea într-un mod ludic. Se va asigura ca acest lucru să se întâmple echipa de proiect care este formată din: coordonator comunicate:  Tincuța Iftime, expert tehnic Magda Dache, coordonator activități Veronica Grozavu și manager de proiect Iulia Cristian.

Reamintim că Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău a fost modernizată de Primăria Buzău care a investit aici 1,4 milioane de euro, în decurs de doi ani. Unitatea de învățământ a devenit astfel „Școală circulară”, sau verde, ceea ce  înseamnă că toate resursele se refolosesc și nimic nu se irosește: apa pluvială se colectează și se folosește în totalitate, încălzirea unității de învățământ se face exclusiv cu panouri fotovoltaice, deșeurile se colectează în mai multe fracții. Școala gimnazială nr. 11 din Buzău aplică toate acestea, încă din anul 2020, printr-un proiect realizat din fonduri europene și locale.

Proiectul este susținut prin programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” finanțat de Lidl România, coordonat de Federația Fundațiile Comunitare din România și implementat la nivel local de Comunitatea Buzău.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker