Actualitate

Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare: 30 de ani de la canonizare

În fiecare an, în data de  2 iulie are loc prăznuirea Binecredinciosului Voievod şi Sfânt Ştefan cel Mare, cel mai reprezentativ chip al „credincioşiei strămoşeşti” şi totodată al credinţei creştine. Papa l-a numit pe Ştefan cel Mare „atletul lui Hristos”, pentru eroismul lui de a apăra porţile Europei, aici, la Dunăre, de invazia musulmană.
„Ştefan cel Mare este un simbol al valorilor noastre spirituale. De numele lui se leagă peste 40 de mănăstiri şi biserici, construite la porunca şi cu osteneala lui”, spune în cartea sa, „Mărturii în lumina dreptei credințe”, preotul Mihail Milea, care amintește că prin canonizarea Sfântului Voievod Ştefan, în anul mântuirii 1992, se pecetluieşte sinodal cultul religios pe care poporul român l-a avut mereu faţă de Ştefan cel Mare încă din timpul vieţii sale pământeşti.

Pe portalul www.crestinortodox.ro  se reamintește că slujirea Sfintei Biserici Ortodoxe era o rațiune a existenței lui și că „Sfântul Ștefan cel Mare s-a născut din binecredincioșii creștini Bogdan Vodă, fiul lui Alexandru cel Bun, din neamul Mușatinilor, și din Doamna Oltea Maria, din neamul Basarabilor. Sfântul Ștefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei între anii 1457-1504 și este cunoscut ca apărător al creștinătății. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat pe 20 iunie 1992. Potrivit Tradiției mergea de tânăr la cuviosul David Daniil Sihastru. Așa ne explicăm de ce nu a fost numai un apărător al țării, ci și un mărturisitor al credinței”.

La Mănăstirea Putna

Programul liturgic al zilei de sâmbătă, 2 iulie, ziua pomenirii Sfântului Voievod, comunicat pe site-ul www.ziarullumina.ro ,la Putna lui Ştefan cel Mare, a început la ora 7.00, cu slujba Acatistului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. De la ora 8.00 a avut loc întâmpinarea gospodarilor din vetrele folclorice ale județului Suceava, care au venit pe jos din centrul comunei Putna spre mănăstire, interpretând cântări religioase și patriotice. Sfânta Liturghie este oficiată la Mănăstirea Putna, de la ora 8.30, de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Arhiepiscop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker