Administrație

FOTO / Schimb de experiență între administrațiile locale din județul Buzău și cele din Republica Moldova

Timp de câteva zile, reprezentanții Grupului de Acțiune Locală (GAL) Colinele Nistrene din Republica Moldova și GAL Valea Slănicului din Buzău au avut ocazia să facă un schimb de experiență și să înțeleagă mai bine asemănările și deosebirile dintre administrațiile locale din cele două țări. GAL Valea Slănicului, așa cum este sugerat de nume, include cele nouă comune din județ traversate de râul Slănic, afluent al Buzăului (Mărăcineni, Cernătești, Beceni, Chiliile, Lopătari, Vernești, Săpoca, Mânzălești și Vintilă Vodă). GAL Colinele Nistrene include 13 comune din Republica Moldova, zone cunoscute nu doar pentru cultivarea fructelor, ci și pentru peisajele pitorești sau monumentele istorice.

Primarii de la Buzău și-au prezentat proiectele implementate prin intermediul GAL Valea Slănicului și au vizitat, împreună cu reprezentanții de peste Prut, câteva atracții turistice din zonă. Reprezentanții celor două structuri au discutat și despre asemănările ce privesc legislația, strategiile de implementare alese, precum și modul de abordare al situațiilor de criză.

„Timp de aproape trei zile, am avut deosebita plăcere să avem în vizită reprezentanții Gal Colinele Nistrene din Republica Moldova. Acest schimb de experiență dintre Gal Valea Slănicului și cel din Republica Moldova ne-a dat posibilitatea să înțelegem că aceste parteneriate au jucat un rol important în dezvoltarea zonei de pe raza teritoriilor rurale. Și domnul președinte, și managerul Gal-ului Colinele Nistrene, se mândresc cu locurile pe care le au și au ca scop dezvoltarea turismului istoric. Oamenii pot vedea mănăstiri, biserici vechi din lemn, se pot bucura de peisajul pe care îl oferă râul Nistru, dar și gusta bucate din bucătăria tradițională. Am descoperit multe asemănări între legislație, strategie, implementare, dar și mod de abordare a situațiilor de criză. Prin acest schimb de experiență, și noi, primarii participanți, am prezentat proiectele desfășurate prin Gal și unele obiective turistice cu care ne mândrim”, a transmis primarul comunei Cernătești, Petrache Mîrzea.

Articole similare