ActualitateEducație

Cinci noi olimpici premianți de la Școala „George Emil Palade”

Performanță obținută la Olimpiada Națională Interdisciplinară „Cultură și Spiritualitate Românescă”

La Școala Gimnazială „George Emil Palade”, la sfârșitul lui Prier, Cultura și Spiritualitatea s-au înfrățit prin muncă și au rodit în cadrul Olimpiadei Naționale Interdisciplinare de Cultură și Spiritualitate Românească, etapa națională,  desfășurată la Alba Iulia, în perioada 24-30 aprilie. Școala are cinci premianți la această olimpiadă. De altfel, Școala Gimnazială „George Emil Palade” are tradiție la nivelul comunității buzoiene în cadrul acestei olimpiade, remarcându-se atât la nivel judetean, an de an, cât și la nivel național.

Care sunt ingredientele – minune ale acestui aspect ce ține de performanța?  Cred că fiecare are rețeta personală a succesului.

Am aflat câte ceva despre drumul către performanță după ce am stat de vorbă atât cu elevii performeri ai olimpiadei – Adelina Stuparu, clasa a VII-a  E, Gabriela Echim, clasa a VI-a F, Irina Urjan, clasa a V-a, G, Vladuț Yannis Manolache, clasa a V-a D,  Bianca Irina Burhală – clasa a V-a D -, cât și cu profesorii  îndrumători Veronica Bulf, Steluța Șerbănoiu, Alina Panait (Limba română), Anișoara Roșioru și Daniela Zaharioiu (Religie). Am aflat  că  această olimpiadă este pentru toți o misiune nobilă, depășind cu mult traiectoria obișnuită  a olimpiadelor de specialitate cu care elevii sunt obișnuiți. Mentorii au crezut cu tărie în reușitele copiilor, deoarece au descoperit frumusețea interioară a fiecăruia dintre aceștia și au fost încurajați chiar și de  directorul școlii, Elena Gheorghe, de fiecare dată când  i-au cuprins emoțiile, tensionați, cu mapele de studiu la braț și cu ochii mari, dornici de cunoaștere: „Voi aduceți lumină în clasele din care faceți parte, pentru că prin învățătură și prin determinare, orice om luminează. Am încredere că profesorii voștri au sădit în voi pasiune, determinare, multă credință, capacitate de a vedea esențialul în orice text, citat sau tablou, pentru că s-au dedicat profesiei și și-au confirmat valoarea. Dacă le ascultați sfaturile, sigur veți reuși!”, le-a spus directoarea Elena Gheorghe. Și, au reușit, pentru că sfaturile au fost dăruite cu mult suflet, așa cum afirmă Gheorghe: „Să credeti cu tărie în ajutorul lui Dumnezeu, al Îngerului Păzitor și al Tuturor Sfinților. Să vă concentrați, să citiți cu atenție fiecare cerință, să nu vă grăbiți, să dați răspunsurile cu mintea și cu inima și să credeți! Sunteți <vulturii noștri spirituali>, nu vă temeți!Veți reuși!”.

S-a creat în jurul acestei olimpiade o echipă de profesori îndrumători foarte unită, prin viziune, prin armonizarea gândurilor și a trăirilor, prin simplitatea și smerenia frumoasă ce definesc calitatea preocupării față de șlefuirea caracterelor elevilor îndrumați.

14 olimpici buzoieni, dintre care cinci numai de la Școala „George Emil Palade”

Firele acestea nevăzute s-au țesut precum o pânză a spiritualității și a culturii ce i-a învăluit pe cei cinci elevi participanți la etapa națională a Olimpiadei de Cultură și Spiritualitate românească, care s-au întors, toți cinci, cu Premii Speciale.

Cei cinci olimpici spirituali s-au integrat ca-ntr-o familie mare în echipa celor 14 olimpici naționali care a reprezentat județul Buzău. Au descoperit împreună că Spiritualitatea reprezintă rădăcina Culturii și a întregului neam românesc. Până a ajunge de a ține în mână Premiul Special, fiecare copil a trecut prin două probe de foc: proba scrisă, cu o tematică specială pentru fiecare clasă și proba orală ce a prespus interferențe culturale și spirituale cu domeniul picturii. Sfaturile mentorilor lor au fost încălzite cu pasiune în inimile olimpicilor și, astfel, au adus rod bun, făcând cinste părinților, școlii și tuturor colegilor care i-au încurajat.

Cu ce impresii s-au întors cei cinci copii de la etapa națională a olimpiadei

Deși foarte obosiți după un program foarte dens, dar foarte bine organizat, olimpicii au găsit un respiro de a reflecta pe marginea experiențelor dobândite.

Adelina Stuparu, clasa a VII – a E – Premiul Special: „Această primă vizită la Alba Iulia a fost și va fi în continuare o experiență de neuitat, specială și plină de magie. Faptul că am ajuns aici cu ocazia acestei olimpiade naționale și că am reușit să iau un premiu special m-a făcut să realizez frumusețea pe care o aduce învățătura. Îndemn copiii să învețe și să se străduiască așa cum am făcut și eu. Roadele muncii sunt foarte dulci!”

Gabriela Echim, clasa a VI-a F – Premiul Special: „Am fost foarte bucuroasă când am aflat că voi lua parte la etapa națională a acestei olimpiade interdisciplinare. Participarea la cele două probe a fost însoțită și de multe emoții, dar am reușit să le depășesc și să obțin rezultate foarte bune. Am fost mândră de mine pentru că am reprezentat judetul Buzău și școala mea dragă și că am concurat cu cei mai buni elevi din țară. Gazdele au fost foarte primitoare cu noi și m-am bucurat de premiul obtinut cu mult efort. „Dupa faptă și răsplată!”

Bianca Irina Burhală, clasa a V-a – Premiul Special: „Pot să spun că mi-a plăcut foarte mult această drumeție pe drumul performanței către Alba, în cadrul olimpiadei. Am căpătat experiențe noi și prieteni noi. Fiecare zi a fost un nou început, o nouă experiența. A fost superb! M-a impresionat orașul și mi-a dat o stare de încredere în bunătatea oamenilor. Am conștientizat că prin muncă și prin binecuvântare, m-am descătușat de emoții, am reușit să-mi fac mai mulți prieteni. Și, cel mai mult, am reușit totodată să Îl descopăr pe Dumnezeu prin călătoria aceasta minunată. Dumnezeu iubește toți copiii și toți oamenii: doar noi trebuie să ne facem timp să stăm de vorbă cu El”

Yannis Vladuț Manolache, clasa a V-a D – Premiul Special: „Experienta mea la această Olimpiadă a fost foarte frumoasă și interesantă. Toată aceasta aventură a cunoașterii  a fost ca într-o poveste în care am vizitat un județ întreg. M-am bucurat de fiecare moment frumos și special. M-am relaxat, am petrecut timp în liniște și distracție, iar acum sunt gata s-o iau din nou de la capăt. Le voi povesti colegilor cu drag tot ce am învățat, ca să-i determin să creadă mai mult în ei, în forța de a-și depăși limitele și de a redescoperi plăcerea lecturii, a culturii, a spiritualității. Am învățat să mă rog cu inima și am descoperit că Dumnezeu ascultă inima tuturor oamenilor atunci când ea este smerită și este mulțumită. Nu am concurat cu ceilalți, ci am căutat să caut în mintea și-n sufletul meu și să dăruiesc, atât în scris, cât și în cadrul probei orale, tot ce am mai frumos. Mă bucur ca am reușit, măcar puțin!  Voi merge  în continuare pe același drum, cutezând ca un vultur spiritual!”

Irina Urjan, clasa a V – a G – Premiul Special: „Aș defini drumul acesta către etapa națională a Olimpiadei de Cultură și Spiritualitate ca un labirint al devenirii spirituale în care am pășit cu teamă, dar cu încredere totodată și cu multă forță. Am ieșit fericită din acest labirint, de unde am învățat despre anumite valori umane: experiență culturală, prietenie, arta educației, muncă, treptele succesului, bucurie, emoție, speranță. Și să știti: Speranța nu moare niciodată atunci când Îl ai în suflet pe Hristos, prietenul copiilor. El ne iubește și ne iartă de fiecare dată. O secvență care mi-a rămas în minte de la olimpiada națională este: “Mintea, precum un copac, trebuie lucrată și îngrijită ca să obținem roadele muncii!” Așa că, avem o datorie față de noi, să ne șlefuim prin lumina învățăturii și a rugăciunii, mintea, pentru a rodi și pentru a lumina. Mi-aș dori ca toți copiii să asculte mesajul meu spus din inimă: Iubiți, iertați și credeți în adevărata lumină a lui Dumnezeu, dragii mei!”

S-a dovedit încă o dată că legăturile interdisciplinare Literatură – Religie rodesc frumos. O mărturisesc și reflecțiile profesorilor îndrumători de la nivelul Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”- Buzău, cu experiență în pregătirea loturilor olimpice: „Nimic nu se obține fără muncă, fără jertfă, fără determinare.  Prin orice etapă a olimpiadei, ați câștigat: experiențe culturale și spirituale, noi prieteni, echilibru emoțional, rezistență la stres, puterea de a va depăși limitele, putere de adaptare și, cel mai frumos și înălțator dar, darul rugăciunii. Nu încetați niciodată!”.

 

Articole similare