Cultură

FOTO | Salonul anual al UAP Buzău și personală Valeriu Șușnea, la Galeriile „Ion Andreescu”

Dublu vernisaj miercuri, 6 martie, la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”. Zeci de buzoieni au luat parte la vernisajul Salonului Anual al Membrilor Uniunii Artiștilor Plastici – ­fi­liala Buzău, eveniment organizat în aceeași zi cu personala artistului Valeriu Șușnea.

Manifestarea a debutat cu deschiderea expoziției „Călătorii imaginare – Vămile văzduhului” a președintelui UAP Buzău, organizată la sala de la parterul Galeriilor „Ion Andreescu”. Ulterior, publicul și invitații, plus o parte dintre membrii UAP Buzău, au mers la etajul galeriilor, unde a avut loc vernisajul Salonului Anual. Invitați speciali ai evenimentului au fost Răzvan Caratănase (membru pentru teritoriu al Consiliului Director UAP din România), criticul de artă Mihai Plămădeală și profesorul George Tarara, cel care, la ultimele două ediții ale Bienalei „Ion Andreescu”, a acordat din fonduri personale Premiul „Corneliu Antim”.

„Această călătorie ima­ginară, care este una inițiatică, durează pentru mine de trei ani. Este un ciclu cu lucrări de semne și simboluri, precum Vămile văzduhului, Scara lui Ioan Sinaitul, Scara drepților etc. Am încercat prin aceste lucrări să fac vizibil invizibilul. Această expoziție face parte dintr-un ciclu de expoziții care vor fi ­des­chise la Muzeul de Artă din Ploiești, la Rm. Vâlcea și apoi la Galeria Căminul Artei din București”, a spus Valeriu Șușnea la debutul vernisajului expoziției „Călătorii imaginare – Vămile văzduhului”.

*

„Este o plăcere să fiu astăzi din nou aici. Valeriu Șușnea este unul dintre cei mai prolifici artiști din România, prezent pe simezele din toate orașele țării. Are o activitate artistică care se întinde pe patru decenii. A colaborat cu mii de artiști de-a lungul anilor și noi, consiliul director al UAP România îi urăm astăzi La mulți ani!”, a declarat Răzvan Caratănase.

*

„Ambele expoziții de astăzi cred că pot fi considerate un dialog ideatic, care ne scoate dintre condițiile obișnuite ale existenței noastre. Arta are puterea de a ne scoate de sub tirania patimilor, care ne fac să nu mai observăm frumosul de lângă noi. Intrarea într-o sală expozițională înseamnă și un dialog. Din punctul de vedere al maestrului Șușnea, reperele expoziției sale sunt extrem de simple. El ne spune un lucru extrem de important, că realitatea în care trăim noi nu este plată, nu este univocă, ci are și o transcendență. Este o pictură transmo­dernă, urmând niște direcții ce încep să se prefigureze în spațiul european și nu numai. Remarc faptul că pictura lui este arhetipală, plină de simboluri minia­turale, zoomorfe, antropomorfe, culese parcă dintr-un spațiu oriental, bizantin, un spațiul care este foarte aproape de inima și sufletul nostru”, a spus prof. George Tarara.

*

„La nivel morfologic compozițiile sale sunt de natură organică. Ele se dezvoltă în principiul longitudinal pe axe verticale. Elementele sunt dispuse caleidoscopic, în ideea că universul nu este gol și că totul distribuit haotic, se supune unor legi de compoziție. În această idee ­ele­mentele din lucrările lui Valeriu Șușnea sunt dispuse matricial, pe linii și coloane. Matricea este un puternic simbol al ordinii, al legilor de compoziție, aceleași care domină universul și existența noastră. Ele ne spun că nu suntem singuri pe lume  și că totul în lume are un rost. Paleta cromatică este redusă. Artistul se exprimă prin semn. În opera lui grafica și pictura se află în raporturi echivalente. În principiu, grafica operează pe linia <punctul-pata>, iar pictura operează cu valorile cromatice. Lucrările sale pot fi considerate grafică colorată sau cromatică înnobilată prin desen. Folosește foarte interesant axele de simetrie. Este un desenator impecabil și un om cu un simț cromatic deosebit. Repre­zentările figurative, în speță portrete, personaje sau reprezentări animaliere, coexistă în mod surprinzător cu elemente iconice, simbolice”, a declarat criticul Mihai Plămădeală.

„La Buzău există o filială foarte bine închegată”

Cea de-a doua expoziție, organizată la etajul Galeriilor, dedicată Salonului Anual al Artiștilor UAP Buzău, a reunit aproape 100 de lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă semnate de membrii filialei buzoiene a Uniunii Artiștilor Plastici, fie ei membrii stagiari sau artiști cu state vechi în filiala de la Buzău.

În deschiderea vernisa­jului, reprezentantul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Răzvan Cara­tănase, a vorbit despre importanțe filialei buzoiene la nivel național.

„Vorbim despre un expozeu, o filială foarte bine închegată, cu un istoric fantastic care se întinde pe jumătate de secol. Când Uniunea Artiștilor Plastici din România are o astfel de filială, precum cea de la Buzău, este un tezaur pentru noi. UAP este formată din mulți artiști buzoieni, nu doar cei de aici, ci și cei răspândiți în țară. Indife­rent unde mă duc în țară, inevitabil trebuie să cunosc artiști buzoieni. Mă bucură că de nouă ani sunt legat prin participările mele de filiala dumneavoastră. Această dinamică cultu­rală a filialei dumneavoastră este un punct forte pentru ceea ce înseamnă o breaslă, iar Uniunea Artiștilor Plastici din România este cea mai mare breaslă de creatori dintre toate șapte. Asta înseamnă peste 5.500 de artiști. Știm că nu este ușor să susțineți acest fenomen. Felicitări!”, a declarat Răzvan Caratănase.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker