Educație

FOTO | Elevi și profesori de la „Eminescu“, la „Ziua Euroșcola“ din Parlamentul European

Joi, 2 martie, o echipă formată din  24 de elevi din clase diferite ale Colegiului Național „Mihai Eminescu” – căreia i se adaugă profesorii Daniela Albu, Ana Cristina Tănase, Elena Șerban și Raluca Boboc – va participa la evenimentul european „Ziua Euroșcola” din Parlamentul European, la invitația acestei instituții. „Echipa a primit invitația ca urmare activităților desfășurate în cadrul proiectului «Școli Ambasador ale Parlamentului European», pentru care obținem anual certificatul european. Elevii au pregătit o tematică impusă – tema de dezbatere din acest an este «Drepturile femeilor și discriminarea de gen» și vor participa la dezbaterile organizate special cu elevii din statele UE ”, spune profesoara Daniela Albu.

În 2017, Colegiul Național „Mihai Eminescu” a  obținut titlul european de „Școală Ambasador a Parlamentului European”, în urma activităților desfășurate: informări ale elevilor asupra modului de funcționare a Parlamentului European și instituțiilor europene, simbolurile UE, dialoguri cu eurodeputați, schimburi de idei în dezbateri cu elevi și profesori din alte licee ale rețelei de proiect, crearea site-ului proiectului școlii, crearea unui punct de informare în școală și informări ale elevilor la acest loc, parteneriat și activități cu Centrul Europe Direct Buzău. De atunci, în fiecare an, Colegiul „Mihai Eminescu” desfășoară numeroase activități legate de Uniunea Europeană, de activitatea Parlamentului European, multe dintre ele în parteneriat cu Centrul Europe Direct Buzău, unde sunt atrași mulți tineri în proiecte de voluntariat.

Una dintre activitățile desfășurate an de an este sărbătorirea Zilei Europei. „Organizăm de Ziua Europei, în fiecare an, o dezbatere cu un europarlamentar român”, menționează profesoara Daniela Albu. Cadrul didactic povestește că au fost organizate și campanii în licee pentru informarea tinerilor votanți la alegerile europarlamentare, pentru ca numărul votanților din rândul tinerilor să crească. „De obicei, înaintea alegerilor europarlamentare am făcut în jur de trei campanii până acum”, a mai spus profesoara Colegiului.

Reprezentat la nivel european prin absolvenții săi

Invitația colegiului buzoian la un astfel de eveniment european nu este întâmplătoare. Colegiul Național „Mihai Eminescu” Buzău are deja absolvenți care ne reprezintă pe noi, buzoienii, pe noi românii, în Parlamentul European. „Avem absolvenți care au făcut Studii Politice și deja funcționează la Biroul de informare, la Comisia Europeană, la Parlamentul European”, spune cadrul didactic, care se preocupă în continuare ca elevii colegiului să fie în contact prin proiectele desfășurate și prin parteneriatele cu Centrul Europe Direct Buzău, cu deciziile care se iau la nivel european.

În calitate de „Școală Ambasador a Parlamentului European”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” a inițiat, spune profesoara Daniela Albu, și întâlniri cu parlamentarii europeni. „Am încercat să aducem oameni valoroși în fața copiilor, să vadă cum funcționează lumea asta europeană și care este rolul Parlamentului European”, precizează Daniela Albu.

De altfel, aceasta nu este prima întâlnire a cadrelor didactice și elevilor buzoieni cu Parlamentul European. Ei au realizat diverse proiecte în cadrul cărora au avut parte de experiențe de învățare la nivel european. „Am fost la Parlamentul European la Strasbourg și elevii noștri ambasadori au fost eurodeputați pentru o zi, în proiectul «Euroscola». Am câștigat un concurs național atunci. Au votat. Au propus legi s-au ambalat în plen să discute pe șase teme propuse; și elevii noștri chiar au fost interesați, raportori la grupele lor multilingve, din toate țările europene, au văzut că nu sunt mai prejos decât alți elevi din Uniunea Europeană, și că pot să-și expună ideile public, că sunt pe picior de egalitate cu toți ceilalți. Cam acesta este scopul proiectului: pe de o parte de a informa, iar pe de altă parte de a aplica, iar legătura cu Centrul Europe Direct este una extraordinară; pentru că acum, după ce am venit cu cele două grupuri, unul cu elevi de clasa a IX-a și unul cu elevi de clasa a XI-a din cadrul proiectului <Școli ambasador ale Parlamentului European>, sunt elevi care și-au exprimat dorința de a deveni voluntari ai Centrului Europe Direct”, mai spune profesoara Daniela Albu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker